HALEB'E DÖNÜÞ

Halep, 12 Aralýk 2016'da Rus ve Ýran destekli Esed ordusu tarafýndan düþürülmüþtü. Üzüntümüz hadsizdi. 30 Kasým 2024'te geri alýndý.

YET- KERME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadýkça Yahudiler de Hrýstiyanlar da senden asla hoþnut olmayacaklardýr.
Bakara, 120.
HADS- ERF
Dünya tatlý ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kýlacak ve nasýl davranacaðýnýza bakacaktýr. Dünyadan ve kadýnlardan sakýnýn.
Müslim, Rikak, 99.
SZN Z
"Her kim selefin bilmediði bir amel icad ederse, Peygamber'in risalete ihanet ettiðini iddia etmiþ olur. Çünkü din tamamlanmýþtýr (Maide, 3) O gün din olmayan þey bugün de din deðildir."
Ýmam Mâlik
Kategori : ÝKTÝBAS / ÇARPIK VAZÝYETLER
Okunma Says: 714
Yazar: Hüseyin Demir
Gençler neden kaçýyor? Sorunun adý belli, çözümü de artýk gecikemez

Gençler neden kaçyor? Sorunun ad belli, çözümü de artk gecikemezTürkiye’nin gündeminde yllardr dolaan bir gerçek var: Gençlerin Avrupa’ya gitme arzusu artk bireysel bir heves olmaktan çkm, toplumsal bir eilime dönümütür. Peki bu artan istek nereden besleniyor? Bu soruya yüzeysel cevaplar deil, doru tehisler ve uygulanabilir çözümler gerekiyor. Çünkü gençlik, bir ülkenin yalnzca gelecei deil; bugününün de ta kendisidir.

TEHS 1: GENÇLER BLMEDKLER BR DÜNYAYA ÂIK EDLYOR

Bugün sosyal medya, farkl ülkeleri birer hayal mekân olarak pazarlyor. Avrupa; güvenli, düzenli ve refah dolu bir hayatn vitrini olarak sunuluyor. Amerika ise özgürlük ve snrsz kariyer imkânlarnn adresi gibi gösteriliyor. Oysa dijital dünyada parlatlan bu görüntülerin ardnda, çou zaman konuulmayan ciddi toplumsal sorunlar bulunuyor.

Bat metropollerinde artan hrszlk olaylar, güvenlik problemleri ve sosyal çözülme, genellikle bu vitrinlerin dnda tutuluyor. ngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde yaam maliyetleri yükselmi, toplumsal huzursuzluklar artm durumda. Ancak gençler çou zaman bu gerçeklerle yeterince karlamyor; çünkü bu yönleri onlara anlatlmyor.

TEHS 2: ALGI YÖNETM VE DJTAL YÖNLENDRMELER

Son yllarda gençler arasnda Türkiye’ye yönelik umutsuzluk ve memnuniyetsizlik duygusunun artmas, yalnzca bireysel deneyimlerle açklanamayacak bir boyut kazanmtr. Sosyal medya üzerinden yaylan içeriklerin önemli bir ksm, Türkiye’yi sürekli olumsuzlayan; Bat’y ise idealize eden bir dil kullanmaktadr.

Bu durum, dijital mecralarda yürütülen bilinçli yönlendirmelerin ve alg üretiminin gençler üzerindeki etkisini tartmay zorunlu klmaktadr. “Burada gelecek yok, oras her eye deer” söylemi, zamanla sorgulanmadan kabul edilen bir kanaate dönümektedir.

TEHS 3: GENÇLER KEND GÜCÜNÜ TANIMIYOR

Türk milleti tarih boyunca çalkanl, dayankll ve yüksek uyum kabiliyetiyle tannmtr. Gittii her corafyada emeiyle var olmu, bulunduu topluma katk sunmutur. Bugün Avrupa’nn pek çok ülkesinde baarl Türk giriimciler, akademisyenler ve sanatçlar bunun canl örnekleridir.

Ne var ki bu özgüven miras, genç kuaklara yeterince aktarlmamaktadr. Kendi toplumunun potansiyelini tanmayan genç, bakalarnn anlatt hikâyelere kolayca kaplmaktadr.

Dahas, eitim sistemi; Müslüman ve yerli kimlii olan gençlii köklerinden koparan, onu kendi deerlerinden uzaklatran bir yapya dönümemelidir. Kendi mazisiyle irtibat koparlan birey, ne tam anlamyla Batl olabilir ne de kendi medeniyetini tayabilir. Ortaya çkan ey, aidiyetsiz ve yönsüz bir kültür boluudur.

TEDAV 1: ETMDE MLLÎ ÖZGÜVEN NASI

Eletiren, aalayan ve sürekli eksik gösteren bir eitim anlay yerine; güçlendiren, ina eden ve özgüven kazandran bir modele geçilmelidir. Genç, kendi ülkesinin tarihini, baarlarn, ekonomik imkânlarn ve kültürel derinliini bilmeden salam bir kimlik gelitiremez.

Bu nedenle:

  • Okullarda “Türkiye’nin gerçekleri ve gelecei” temelli içerikler,
  • Yerli baar hikâyelerinin gençlerle buluturulmas,
  • Gençlere ülke içindeki imkânlar tantan güçlü rehberlik sistemleri
    artk bir tercih deil, zorunluluktur.

TEDAV 2: GERÇEK VERLERLE KONUMAK

Gençleri korkutarak deil, gerçeklerle ikna etmek gerekir. Avrupa’daki artan suç oranlar, yükselen kiralar, sosyal huzursuzluklar, yabanc dümanl ve ar çalma artlar; ideolojik deil, veriye dayal biçimde ele alnmaldr. Gerçek karlatrmalar, salkl kararlarn önünü açar.

KAPSAMLI ARATIRMA ART

Gençlerin neden gitmek istediini anlamak için:

  • Sosyolojik alan aratrmalar,
  • Medya ve alg analizleri,
  • Dijital yönlendirme mekanizmalarnn incelenmesi,
  • Genç i gücü beklentilerine dair ölçümler acilen yaplmaldr.

Sorunu doru tanmlamayan, çözüm üretemez.

TEDAV 3: GENÇLERE SOMUT FIRSATLAR SUNMAK

Sadece söylem yetmez; umut somut admlarla beslenir:

  • Nitelikli eitim burslar,
  • Giriimcilik destekleri,
  • Genç istihdam programlar,
  • Kültürel ve akademik deiim projeleri,
  • Genç dostu ehir politikalar

Eer bir genç “Burada kalrsam bir ey olamam” diyorsa, sorun ülke deil; politikalardr.

SONUÇ: UMUT OLMADAN KALMAZ

Gençleri ülkede tutmann yolu yasaklar koymak deil; onlar bu topraklara yeniden inandrmaktr. Gerçekleri anlatmak, alg oyunlarn bozmak, frsat üretmek ve en önemlisi gençlere deerli olduklarn hissettirmektir.

Türkiye, gençliini kaybederse geleceini kaybeder.
Ama gençliiyle birlikte yürürse, hiçbir güç onu yolundan çeviremez.

Sorun açktr.
Tehis nettir.
Tedavi bellidir.
Gecikme lüksümüz yoktur.

Selam ve dua ile.

Yaznn kaynana ulamak için tklaynz.

Yazar: Hüseyin Demir
15-12-25
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı iin henz yorum yapılmamıştır.
Gençler neden kaçýyor? Sorunun adý belli, çözümü de artýk gecikemez
Online Kii: 17
Bu Gn: 22 || Bu Ay: 4.163 || Toplam Ziyareti: 2.926.820 || Toplam Tklanma: 58.586.065