
| Kategori : / MAÂRÝF (Eðitimle Ýlgili Yazýlar) | Okunma Says: 169 |
Bat taklitçisi eitim önce talim ve terbiyeyi kaybetti, sonra eitimi. Muallim tarih oldu, talebe kalmad, eitim zorunlu.
Kadim medeniyetimizde okullar ilim öretirdi. lim örenciyi terbiye eder, ahlakn güzelletirir, hüner sahibi yapar.
Okullarda insan kemale ulatrmak, ahlakn güzelletirmek için ilim verilmez oldu.
Test snavlar eitimi ölçmüyor, eitimden vazgeçildi. Meslek kazandrmak için bilgi öretilmeye baland. LGS, TYT, AYT bilgiyi ölçmez oldu, önemli olan sralama. Srf elemek için soru üretiliyor.
Yüksekokullarn kontenjanlar snrl. Her üniversite bitiren alannda i bulamyor. Herkes beyaz yakal olmak, masa banda çalmak istiyor.
Tarlada ekip biçmek; ahrda inek, koyun, keçi beslemek cazip deil. Yaasn Özbek, Afgan, Suriyeli göçmenler.
Gençler isiz.
Prof. Ömer Özylmaz’n ifadesiyle eitimi kendi dünya görüümüz ve medeniyet deerlerimize göre yeniden ina etmek zorundayz. tham eitimle bizim medeniyet deerlerimiz uyumuyor.
Terbiye edemediimiz, eitemediimiz, ahlak öretemediimiz gençler okullar ve toplumu cehenneme çeviriyor. Okulda öretmenini taryor, bçaklyor, arkadalarn öldürüyor.
Batllaarak battk.
Okul cinayetleri Amerika’da, sveç’te, Norveç’te, Avusturalya’da olurdu. imdi bizim okullar yüreimizi yanyor.
Önce eitim, ilim ve ahlak noktasna geldik.
En sevilen, en baarl öretmen Hz. Muhammed (sav) eitim ve öretimin hedefini öyle koyar:
“Ben güzel ahlak tamamlamak için gönderildim.”
“Büyüklerine sayg göstermeyen, küçüklerine merhamet etmeyen bizden deildir.”
Eitim ve öretim, her eyden önce hocayla gerçekleir. Öretmeni itibarl hâle getirmek zorundayz.
Cimer ikâyetleri, okullar basan veliler, öretmenleri bezdirdi. Öretmenin olmad yerde eitim- öretim olmaz.
EKRAN ZORBALIKLARI
nternet Ortamnda lenen Suçlarla Mücadele Kanunu çkt. 15 yan doldurmam çocuklara hizmet sunulmayacak, bu hizmetin sunulmas konusunda ya dorulamas yaplacak.
Geç kalm, eksik ve kadük bir kanun.
Cinayet, kavga, döü, adam öldürme fiillerini ileyen gençlerin çounun ya 15’in üzerinde. Asl onlar zararl oyunlardan, medya iddetinden korumak lazm.
Suç ileyen gençleri tarif eden ifade yanl:
“Suça sürüklenen çocuklar”
Ergenlik çana gelmi genç çocuk deildir, reittir, büyümütür. yi ile kötüyü, doru ile yanl, hak ile batl ayracak yatadr. ledii suçun cezasn çekmelidir.
Ceza küçüldükçe caydrcl azalr.
Türkiye’de günlük eriimi 10.000.000’dan fazla olan sosyal a salayclar var.
Sosyal medyada gençlerin oynad oyunlar mercek altna aln.
Büyük ekseriyeti iddet, öldürme oyunlar…
Televizyon dizileri; reyting uruna iddet, kavga, silah çekme, adam öldürme, cinsellik, ahlakszl abartyor, özendiriyor.
Her ey reyting. Ne kadar çok seyirci bulursa o kadar reklam alyorlar, o kadar çok kazanyorlar.
Ahlakszlk ve iddet seyrettirerek kasa ve kese dolduruyorlar.
iddet, cinsellik ve ahlakszlk sunan yaynlardan sadece gençleri ve çocuklar deil, büyükleri de korumak lazm.
Evlatlarmz yolda bulmadk.
Onlarn hayrl evlat olmalarn istiyoruz. Medya baronlarnn, küresel baronlarn kasas ve kesesi için çocuklarmz feda etmemeliyiz.
Batl eitim felsefesi iflas etmitir. En iyi örnek Amerika, küresel haydut, snr tanmyor, durduk yere ran’a saldrd.
Geçmite Irak ve Afganistan’ igal etti, milyonlarca masumu katletti.
Katil devlet çetesi srail’i Amerika ve Avrupallar koruyup kolluyorlar.
Siyonistler, atalarmz Osmanllarn Filistin’i terk ettii 1917’den beri Filistin’i igal ettiler, her gün katliam yapyor, igali geniletiyorlar.
Siyonistler, sadece Filistin ve Gazze’de deil, uluslararas sularda da yol kesiyor, gemi kaçryor, adam öldürüyor; Batllarn snrsz destei devam ediyor.
Eitilen insan, insan öldürmemeli, katliam yapmamal, ülke igal etmemeli.
Kur’an’a göre insan en erefli varlktr:
“Haksz yere bir insan öldüren veya bozgunculuk yapan bütün insanl öldürmü gibidir.” (Maide, 32)
Osmanl Devleti’nin manevi kurucusu eyh Edebali der ki:
“nsan yaat ki devlet yaasn!”
“lim sahiplerini koruyun!”
“Atan, anan say; bereket büyüklerle beraberdir.”
“Hakl olduun mücadeleden korkma! Bilesin ki atn iyisine doru, yiidin iyisine deli derler.”
Osman Gazi, olu Orhan Bey’e u vasiyette bulunur:
“Adaleti gelitir, yeryüzünün süsü yap! Allah’ü Teala’nn emirlerine muhalif bir i ilemeyesin! Âlimleri daima ereflendir. Böylece lahî adaleti salamlatrm olursun. Onlar yükselt ve efaatini esirgeme!”
nsan hayvan deil, erefli varlk gören eitim sistemine ihtiyacmz var.
Yazar: Ali Erkan Kavaklý |
03-05-26 |
||
| E mail: yeniakit.com | Tweet | ||