ÂYET-İ KERÎME
Ve gecenin bir kısmında O'na secde et. Gecenin uzun bir bölümünde de O'nu tesbih et.
İnsan: 26
HADÎS-İ ŞERİF
Mîzâna ilk konulacak şey, güzel ahlâktır.
Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kebîr
SÖZÜN ÖZÜ
Alçakgönüllü yüreklerde yaşayan düşünceler, yüksek düşüncelerdir.
Montaigne
Rota Haber Son Dakika!
Kategori : /
Okunma sayısı : 414
DENİZ GÖZLÜM

Çisil çisil yağmur, lapa lapa kar,

Bana seni hatırlatıyor yar,

Artık bu şehir bana dar,

Neredesin deniz gözlüm?


Bu diyara düştü yolum,

Ağlayıp gezer yürürüm,

Hasret ile deli gönlüm,

Neredesin deniz gözlüm?


Kuru yaprak misali,

Gören olmaz halimi,

Ölür gider Erkani,

Neredesin deniz gözlüm?


Değerlendirme: Erkan kardeş,

Şimdilik böyle, şahsî hislerinizi dile getiren şiirler yazarsan iyi olur kanaatindeyim. Vatan, memleket, bayrak... şiirleri çok kolay yazılır sanılır ama öyle değildir. Hem iyi bir bilgi-kültür birikimi, hem de o tür şiirlerin nasıl yazıldığına dair çok okumalar yapman gerekir. Aksi halde şiir yazmış olmaz, beylik sözlerle sıradan bir nutuk atmış olursun. İlla da vatan, memleket şiirleri yazacaksan "Vatan en büyük şeydir, vatan milletimizin canı" gibi vatanı tarif eden şiirler yazma. Onu da şahsileştir. Ben pek tutmam ama "Türkiyem" diye bir şarkı var. "Irmağının akışına ölürüm Türkiye'm/ Mavi boncuk takışına ölürüm Türkiye'm!" gibi söyleyişler vatan-memleket şiirlerinin şahsî hislerle nasıl yazılabileceğine misal olabilir.

Yukarıdaki şiirinize gelince... Çocuksu bir tatlılığı olduğu için yayınlıyoruz. Hece veznine kulağınızın yabancı olmadığı anlaşılıyor; bu iyi. Kafiyeli yazmaya çalışıyorsun. Fakat kafiyeli şiir yazmak zordur; içinde tuzaklar barındırır. Kafiyeyi rast getirince şiir  tamam oldu sanırsın. İşte tuzak dediğim budur. Şiire yeni başlamış çok genç, şiiri kafiye düşürmek zanneder; düşürebildi mi tamam, şiir oldu der. Ama çok zaman olan biten bir şey yoktur.

"Deniz gözlüm, kömür gözlüm..." diye diye yazılmış kaç milyonuncu şiirdir bu acaba? Aşk şiirlerinde işi fazla açık ederseniz şiirin büyüsü kaybolur. Dozajı ayarlanmış bir örtülülüğü olmalı aşk şiirinin. Ahmet Selçuk İlkan'ın şiirleri kötü aşk şiirinin iyi örnekleridir. Yandım, öldüm, bittim, kahrol e mi, adın batsın, canın çıksın, sen beni bitirdin... Sezai Karakoç'un Mona Roza şiiri ise müthiş bir örnektir. Onu mutlaka oku. Kadın aşkı mevzularına da çok takılma, olur mu?

Şiirinde yaptığımız bir iki küçük değişikliği fark etmişsindir. Onu da hoş görüver.

Selamlar.

Yazar: Erkan Arzu
19-02-11
E mail: erkanarzu_2008@hotmail.com  
 
Yorumlar:1
Erkan Arzu
Teşekkürler
Tarih : 19-02-11

Evet halk şiirleri okuduğum için onlardan esinlenerek bir şeyler üretmeye çalıştım. Dediklerinize harfiyen uyacağım.

 
DENİZ GÖZLÜM / Kategorisi
Online Kişi: 11
Bu Gün: 175 || Bu Ay: 4302 || Toplam Ziyaretçi: 48309 || Toplam Tıklanma: 629260