
| Kategori : / DÝL KALESÝ | Okunma Says: 2056 |
Abbas GÜÇLÜ (Milliyet - 15 Mart 2011)
“Yani, Anayasa’ya göre, kâr amac gütmeyen, bir devlet üniversitesinin garantörlüünde kurulan ve eer olursa kârn kurucunun cebine deil de, üniversitenin gelimesine harcayan kurumlar onlar.”
Abbas GÜÇLÜ “kârn kurucunun cebine deil de, üniversitenin gelimesine harcayan” cümleciinde iki ayr cümle unsurunu (kurucunun cebine - üniversitenin gelimesine = yer tamlaycs / dolayl tümleç / mef’ûlün ileyh / datif hâli) ayn fiilimsiye (harcayan) balam. kincisine (üniversitenin gelimesine) balamasnda bir mahzur yok; fakat birincisine (kurucunun cebine) balamas yanltr: “Cebine harcamak” olmaz.
fadenin dorusu – mesela – unlar olabilirdi:
“kârn kurucunun cebine koymayp üniversitenin gelimesine harcayan…”
“kârn kurucunun lehine deil de üniversitenin gelimesine harcayan…”
***
Abbas GÜÇLÜ (Milliyet - 09 Mart 2011)
“Ayn frçay Genç Bak nedeniyle izleyicilerden de yiyoruz, neden Ak Partilileri de programa çkarmyorsunuz diye. Oysa kendilerine defalarca teklif götürüyoruz ve her defasnda bir gerekçeleri oluyor. Örnein TOK Bakan’n kaç defa konuk yapmak istedik.”
Ortadaki cümle arzal: “…her defasnda bir gerekçeleri oluyor.” sözüyle ne anlatlmak istendii belli deil… u “gerekçe” kelimesi “gerektiren, icap ettiren sebep; esbabmucibe” demek olduuna göre bu cümlede yersiz kullanlm. Hadi doru kabul edelim ve soralm:
“Oysa kendilerine defalarca teklif götürüyoruz ve her defasnda bir gerekçeleri oluyor.” cümlesinde aadakilerden hangisinin “gerekçe” sinden bahsediliyor?
A) Teklif götürmenin
B) Frça yemenin
C) Ak Partilileri programa çkarmamann
Doru cevab, GÜÇLÜ’nün zayf ifadelerinde ararsak karmza bu üç ihtimal çkyor. Gelgelelim bunlarn hiçbiri akla yatmyor. O hâlde cevab GÜÇLÜ’nün bu zayf ifadelerinin dnda ve tahminî olarak bulacaz (Bu yol mantkl deil ama – ne çare ki – baka yol yok).
Yaznn dier ksmlarndan anlalyor ki GÜÇLÜ, kendisine “Neden Ak Partilileri de programa çkarmyorsunuz? diyerek frça atan seyircilerine “Ben onlar çaryorum; ama onlar bir bahane bulup davetimi reddediyorlar.” demek istiyor.
Eer bunu demek istiyorsa u cümlelerden biriyle anlatabilirdi:
“Oysa kendilerine defalarca teklif götürüyoruz ama her defasnda ret cevab alyoruz.”
“Oysa kendilerine defalarca teklif götürüyoruz ama her defasnda gelmemek için bir gerekçeleri oluyor.”
“Oysa kendilerine defalarca teklif götürüyoruz ama her defasnda bir mazeret bildiriyor, gelemeyeceklerini söylüyorlar.”
***
Abbas GÜÇLÜ (Milliyet - 09 Mart 2011)
“Medya olarak çuvaldz kendimize batrmamz gereken yüzlerce örnek bulunabilinir. Ama siyasetçiler de bu konuda bizden daha masum deiller!”
Önce ilk cümleyi anlamaya çalalm: Abbas GÜÇLÜ bir atasözüne telmih yaparak “çuvaldz kendisine batrmak” eklinde bir tabir kullanyor. Önce atasözünü üç varyantyla hatrlatalm:
“neyi kendine, çuvaldz bakasna batr.”
“neyi evvel kendine sok, sonra çuvaldz ele.”
“Önce ineyi kendine batr, sonra çuvaldz ele.”
Hiçbirinden “çuvaldz kendisine batrmak” eklinde bir tabir elde edilemez… Elde edilecek sözün dorusu “ineyi kendisine batrmak” olabilir.
Bunu geçelim ve GÜÇLÜ’nün “çuvaldz kendisine batrmak” sözüyle ne demek istediine bakalm: Anlald kadaryla “Kendi kusurlarn itiraf etmek, kendisini tenkit etmek” demek istiyor.
Hadi bunu da geçtik; peki “çuvaldz kendimize batrmamz gereken yüzlerce örnek” ne demek olabilir?
Herhâlde unu demek istiyor:
“Medya olarak yüzlerce kusurumuz var.”
E, diyeceiniz buysa laf öyle dolandrp sulandrmann ne âlemi vard? Sadece cümleyi uzatmakla yetinmemi, kelimeyi de iirmisiniz:
“B u l u n a b i l i n i r” demek yerine “b u l u n a b i l i r” deseydiniz sözden – ve sizden – ne eksilirdi?..
Siyasetçilerin sizden "bu konuda" daha masum olup olmadklarna gelelim: Bunu biz katiyen bilemeyiz. Çünkü kendinizi hangi sahada siyasetçilerle kyasladnz mulak ve muallak ifadenizden anlamamz imkânsz...
Yazar: C.Yakup Þimþek |
18-03-11 |
||
|
E mail: c.yakup_simsek@dogrulus.com Yazar Hakknda Bilgi ve Dier Yazlar |
Tweet | ||