ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 5750
Yazar:
İLÂHİYATÇIDAN İSLÂM ÂLİMİ OLUR MU?

Ebu's-Suud Tefsiri'ni okutabilecek hoca aranıyor

Akademisyenler ilim ile ilâhiyat arasındaki sıkışan İslâm'ı tartışıyor.

TYB İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirilen Prof. Dr. Bedri GENCER’in yönetimindeki  “Fikir Harmanı” İlim ve İlahiyat Arasındaki İslam’ı konu alıyor.
 
Prof. Dr. Mehmet Halil ÇİÇEK – Prof. Dr. Murteza BEDİR’in konuşmacı olarak katıldığı program, 14 Mayıs Cumartesi Saat 16.00’da.
 
Toplantıda ele alınacak konu başlıkları ise şöyle:
 
Medrese eğitiminin kuvvetleri ve zaafları, kaynakları nelerdir?
 
Türkiye’de ilahiyat eğitimi niçin, nasıl, hangi şartlarda doğdu? Medreseye tamamlayıcı mı, alternatif olarak mı doğdu? Oryantalizmin gösterdiği türden bir başarı gösterebildi mi?
 
Ermenekli Saffet Efendi gibi son devir Osmanlı uleması ilahiyatı ilimden saymamıştır. “İlahiyat” kavramı, İslâm ilim mefhumuyla ne derece bağdaşır?
 
Ankara İlahiyat Fakültesi, Kur’an’ın tarihselliği gibi modern heretik akımların Türkiye’ye intikalinde nasıl bir rol oynamıştır?
 
1982’den sonra Yüksek İslâm Enstitüleri ve İslamî İlimler Fakülteleri’nin ilahiyatlara dönüştürülmesinin sonuçları ne oldu? Ankara İlahiyat Fakültesi’nin temsil ettiği modernistik İslâm anlayışı diğer ilahiyatları ne derece etkilemiştir?
 
İlahiyat fakülteleri, sekülerleşmeye nasıl katkıda bulunmuştur? Bugün İslâm’da bilgi/düşüncenin ana kavramı olan “fıkıh” ilahiyat fakültelerinden dışlanmış, seküler “İslâm hukuku” tabiri onun yerini almıştır.
 
İlahiyat fakültelerince de benimsenen modern akademik disiplinciliğin sakıncaları nelerdir? Bu, İslâm’ın küllî olarak incelenmesini önlemiyor mu?
 
Günümüzde ilahiyat fakültelerinin ilmî performansı ne durumdadır? Örneğin bugün ilahiyat fakültelerinde bir Ebu’s-Suud tefsirini okuyabilecek/okutabilecek hoca var mıdır?
 
İlahiyat akademisyenleri, dünya literatürüne orijinal bir katkı yapabiliyorlar mı?
 
Bugün ilahiyat fakültelerinin hâl-i pür-melali karşısında medrese eğitimi bir şekilde ihya edilebilir mi? Medrese ile ilahiyat eğitimi bir şekilde bütünleştirilebilir mi? İlahiyat fakültelerinde klasik, verimli bir İslâmî ilimler müfredatı uygulanabilir mi?
 
İlahiyat fakültelerinde tez konusu seçiminde görülen Osmanlı kompleksinin sebepleri nelerdir?
 
İlahiyatçılar, topluma rehberlik yapabiliyorlar mı? Yapamıyorlarsa neden?
 
İlahiyatçılar, İslâm konusunda toplumu bilgilendirmekten çok daha da kafaları karıştırmıyorlar mı? Ali Fuat Başgil’in “Laik Üniversiteye bağlı fakülteler, din âlimi değil, din tenkitçisi yetiştirir” sözü tecelli mi etti?
 
Toplumdaki ilahiyatçı imajı nedir? İnsanlar, ilahiyat profesörünü İslâm âlimi olarak görüyorlar mı?
 
İlahiyatçıların “tedeyyün” denen İslâm’ı algılayış ve yaşayış tarzları nasıldır? Bu topluma nasıl bir etki ve yansıma yapıyor?
 
İlahiyatçıların İslâm hakkındaki komplekslerinin sebepleri nelerdir? Görünüşte paradoksal bir şekilde ilahiyatçılar, doktorlar, hukukçular gibi farklı meslek erbabının dini, tıbbı, hukuku en çok en ihlal eden kişiler olmaları, onların hilelerine vukuflarından mı kaynaklanıyor?

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
13-05-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
İLÂHİYATÇIDAN İSLÂM ÂLİMİ OLUR MU?
Online Kişi: 16
Bu Gün: 479 || Bu Ay: 6.469 || Toplam Ziyaretçi: 2.215.746 || Toplam Tıklanma: 52.121.245