ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 293
Yazar: İbrahim Karataş
HÜKÜMET DOLARDA RİBAUNT YAPTI

HÜKÜMET DOLARDA RİBAUNT YAPTITürkiye’nin gündeminden düşmeyen ve hayat pahalılığına neden olan dolardaki ani yükseliş ani bir düşüşle sonuçlandı. Hükümetin doları düşürme metodu oldukça orijinaldi -ki kimse böyle bir çözüm beklemiyordu ve kimse geleneksel iktisat kurallarına uyduramadı. Sonuç itibariyle dolar epey bir düştü ve muhtemelen bundan sonra benzer yükselişler yaşamayız.

Çünkü dolara yatırım yapanlar beklenmedik bir hamleyle zarar edebileceklerini anladılar. Örneğin artık kimse dolar 20 TL’ye çıktığında orada sabit kalacağını ya da daha da artacağını beklemiyordur. Bu yüzden dolar almamayı tercih edecektir. Doğrusu da bu olur çünkü anlaşıldığı kadarıyla hükümet de dövizdeki artışı bir milli güvenlik sorunu olarak görmeye başladı ve onunla daha sert mücadeleye ve müdahaleye başladı. İstiyor ki kimse doları bir yatırım aracı olarak görüp satın alarak fiyatı yükseltmesin.

Hükümetin dolardan elde edilebilecek muhtemel geliri Liradan da vermeyi taahhüt etmesini bir tür teşvik/ödül yoluyla sorunu çözmesi olarak okunabilir. Bu metot şimdilik çözüm üretmişe benziyor. Ancak dolara olan talep yine de artıp ekonomik dengeler bozulursa, bu sefer de sert tedbirleri devreye sokması beklenebilir. Tedbir ne olur biz de bilmiyoruz ama amacın döviz artışını engellemek olduğunu ve muhtemel tedbirlerin birilerini zarara uğratabileceğini az çok tahmin etmek mümkün.

Hükümetin bazılarının canını sıktığı çok belli oluyor. Bilhassa doları olanlar ani düşüşten kaynaklı zararları için hükümeti suçluyor. Doğrusu tuhaf tepkiler bunlar. Bir kere hükümet doların anormal yükselişinden rahatsız olduğunu başından beri söylemişti. Hatta birkaç defa müdahalede de bulundu ama çok etkili olmadı. Şimdi başka bir metotla doları düşürmesi kadar doğal bir şey olamaz. Hem hükümet kimseyi dolar alması için teşvik etmedi ve artınca müdahale etmeyeceğini söylemedi.

Oysa ki dolara yatırım yapanlar doların daha da yükseleceğini söyleyip kendilerini dolar almaya teşvik edenlerden şikayetçi olmalıydı. Bu kişiler halen alım tavsiyesinde bulunarak doların artışını sağlamaya çalışıyor (dolar arttığında şikayetçiymiş gibi görünenler de bunlardı). Eğer ki spekülatörlere inandıysanız hesabını onlardan sormalısınız. Hatta devletin öylece seyredip elindeki araçları kullanacağını düşünememişseniz sizde de kusur var demektir. Hiçbir hükümet göz göre göre kendini batırmaz ve ekonominin kaderini maymun iştahlıların eline terk etmez. Hiçbir yatırımcı da devlet dururken spekülatörlere güvenmemeli ve devletle bilek güreşine girmemeli. Çünkü devletle bilek güreşine girilmez.

Dileğimiz odur ki en azından iyi niyetli insanlar dolardan uzak dursunlar ve devletin kolayca (bir basketbol terimiyle) ribaunt yapabileceğini öngörebilsinler. Çünkü (uluslarararası ilişkiler tabiriyle) hükümet artık doları güvenlikleştirdi (securitization) ve bir tehdit olarak görmeye başladı. Bu yüzden de dolara tıpkı bir düşman gibi muamele edecek ve dolardan gelebilecek tehditleri bertaraf etmeye çalışacaktır. Devlet-dolar savaşında doğru tarafta olmak hepimizin faydasınadır.

Hem dolar(cılar)ın tarafında olduğunuzda kazansanız bile kaybeden siz oluyorsunuz. Çünkü dolar arttı mı her şey zamlanıyor ve bu sefer de dolardan kazandığınızı zamlara ödemiş oluyorsunuz. Dolar alınmasa zamlarla da mücadele edilmez diyen okurlar olabilir. Evet biraz sıkıntı çekilebilir ama fiyatlarda bir süre sonra istikrar oluşur. Bu arada dolar alacak parası olmayan kesim de suçsuz yere daha da fakirleşmiş oluyor.

Diğer yandan doların artışına en çok da kurumsal firmalar ve kredi çekip dolar alan bazı firmaların neden olduğunu biliyoruz. Hükümet krediler konusunda bazı düzenlemelere gitmeli. Daha önce de belirttiğimiz üzere; kredi çekmek isteyenler fatura ile gelmeli. Ürün almayanlara kredi verilmemeli. Eğer verilirse paradan para kazanmayı bizzat devlet teşvik etmiş olacak. Serbest piyasa ekonomisi tamam da piyasayı serbestçe manipüle edenlere müsaade edilmemeli.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: İbrahim Karataş
27-12-21
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
HÜKÜMET DOLARDA RİBAUNT YAPTI
Online Kişi: 12
Bu Gün: 110 || Bu Ay: 9.772 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.134 || Toplam Tıklanma: 52.172.950