ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : DÜNYADA NELER OLUYOR / İSLÂM ÂLEMİ
Okunma Sayısı: 180
Yazar: Ersin Çelik
VE YALNIZLIK...

VE YALNIZLIK...Tüm insanlık, “Gazze gibi yalnızlığa” itiliyor. Egemenler karar vermişler. Ne Gazze’yi duyuyorlar ne de vicdanlı sesleri. “Ben Türk’üm ve benim Filistin diye bir davam yok” akımını görmüşsünüzdür. Bozkurt işareti yaparak yayınladılar mesajlarını. Hedef kitlesi özenle seçilmiş ve üzerine çalışılmış bir koreografiydi. Ses getirdiler. Amaçlarına ulaştılar. Diğer yandan etki tepkiyi doğurur sağlamasından gidersek sinir uçlarına da dokundular. Gazze’yi soykırıma terk eden bu bencil düşünce, faşizmden besleniyor elbette. Ancak motivasyonunu sosyal medyadan alıyor.

Biri çıkıp “ne oldu bize böyle?” derse, doğru yanıtı “yalnızlaştık” olacaktır. İnsan her geçen gün yalnızlaşıyor. “İnsanın insansızlaşması” yani ıssızlaşması çağın psikolojik ve sosyolojik hastalıklarından biri olarak karşımızda duruyor.

AREDA’nın yayınladığı son “Akraba İlişkileri” araştırması beni de dehşete düşürdü. Türkiye genelinde 3 bin kişinin katılımıyla yapılan araştırmaya göre, 18-34 yaş aralığındaki katılımcıların yani gençlerin yüzde 55’i akrabalarıyla aynı apartmanda oturmayı istemiyor. Aynı araştırmaya göre 55 yaş üstü katılımcıların yüzde 61’i akrabalarıyla aynı apartmanda ve semtte oturmaktan yana. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’a göre akraba ile aynı semtte oturmak istememek “kültürel erozyon” olarak değerlendirilmeli. Tarhan’ın bu araştırma üzerinde çok mühim tespitleri de var. İnsanın tek başına yaşamaya göre yaratılmadığının altını çizen Nevzat Hoca, “İnsanı tek başına uzun süre bırakırsan şizofrenik reaksiyon gösterebilir. Yalnızlıkla ilgili yapılan çalışmalarda ileri yaştaki insanlar için günde bir paket sigara içmeye bedel olacak kadar zarar verdiği ortaya çıkmıştır. Akraba da bu yalnızlığın ilacı konumundadır. Ama Türkiye’deki akraba ilişkilerinin profili de önemlidir” diyor.

Bireyselleşmenin yaygınlaşmasını televizyonun icadına dayandıranlardanım. Amerikalı Psikolog Jean Twenge, “Ben Nesli” diye kavramlaştırdığı 80’ler ve 90’lar kuşaklarının bencilleşmesinde televizyon yayıncılığının; yani dizi, film, yarışma ve diğer kurgu yayınların ciddi etkisi olduğuna değinir. Eğlence aracı olarak televizyon, Amerikan kültür emperyalizminin de en güçlü silahıydı. Batı, önce kendi değerlerinin içini boşalttı. Özenti hayatlar ve akımlarla toplumları, özellikle gençleri hedef aldı. Taşıyıcılığı ise yıllarca televizyon yaptı. Nesiller, 10 yıl öncesine göre, bir önceki kuşağa göre bencilleşti. Beraberinde tüketim toplumları oluştu. Marka bağımlısı sınıflar inşa edildi. Tüketmek için de daha fazla çalışma ve kazanma mecburiyeti doğdu.

Ancak günümüzde; yani sosyal medya çağında bencilleşme sosyal bulaşıcılığa dönüştü. Gençler akımların esiri olmaya başladılar. Sosyal medya tüm duvarları, duyguları, kültürel değerleri yerle bir etti ve etmeye de devam ediyor. Sahip olmak için kazanmaya bile gerek olmadığını düşünen, sadece elde etme dürtüsüyle davranan, kendisinde olmayan her şey için, olan herkesten nefret eden… Saplantılı, duygusuz, düşüncesiz, aidiyetsiz ve bağsız gençler yetişiyor.

Dikkat ediyor musunuz “doğal otoritelerimiz” her geçen gün zayıflıyor? Aileyi hedef aldılar, anne-baba otoritesi zayıfladı. Mahalleler siteleşmeye başladıkça sosyal çevre otoritesi zayıfladı. Anketlere yansıyor ki, akraba ilişkilerimiz gittikçe zayıflıyor. Okul ve öğretmen disiplininde ciddi zayıflama var. Çünkü anne ve babalar, dahi olduğunu düşündükleri çocuklarını her şeyden üstün tuttukları için öğretmenleri sindirdiler. Toplumsal cinsiyet eşitliği dayatmasıyla kadın ve erkeğin rolleri değiştirildi. Baba otoritesi sarsıldı. Otorite zinciri, dini duyguların zayıflatılması ve son halka olan “Allah’a karşı” sorumluluk hissetmeyi sarsacak şekilde gevşetildi.

Yine dikkat ediniz; agnostik, korkusu, aidiyeti ve utanma duygusu olmayan gençler yetişiyor! Adına da cesaret, özgüven, kendini ifade etme biçimi deniliyor. Bencilleştikçe yalnızlaşıyoruz. Sosyal medya, “akraba pişmanlıktır”, “yenge terörü”, “yılan elti” ve türevi; akrabaları aşağılayan, nefret duygusu aşılayan ve kanından canından insanları tahkir eden videolardan geçilmiyor.

Diğer yandan Türkiye’nin egemenlerini ve seçkinlerini temsil eden Rahmi Koç, nüfus artışından şikayetçi olarak, “Nüfusu kontrol etmemiz lazım. Başımıza ne geliyorsa nüfus artışından geliyor. Okul yetmiyor, gıda yetmiyor, hastane yetmiyor, hiçbir şey yetmiyor. Bu kadar nüfusla hareket etmek ve ekonomiyi sağlamlaştırmak zor” diyor. Nedense dünyanın her türlü kaynağını dibine kadar sömüren ultra zenginleri nüfus telaşı almış. Kalan dünya nimetleri kendilerine yetmeyecek diye korkuyorlar anlaşılan. Birleşmiş Milletler uhdesinde ve “sürdürülebilirlik” kavramı üzerinden üremeyi durdurmaya çalışıyorlar.

İlginçtir, günümüzün gençleri gibi akrabasız bir dünya istiyorlar. Mevcut simülasyonlara göre nüfus artışı bu yavaşlıkta devam eder ve tek çocuklu ailelerin artışı aksi hızda artmaya devam ederse bir sonraki kuşağın dayısı, halası, amcası ve teyzesi olmayacak zaten. Rahmi Koç ve temsilcisi olduğu seçkinlerin arzuladığı azalmaya doğru gidiyoruz. Böyle bir bağlantı kurmak komplo teorisi değil elbette. Her şey gün gibi ortada.

Sosyal medyada gördüğünüz hiçbir içerik ‘öylesine’ üretilmiş değildir. Önce Hollywood sonra Yeşilçam ürünü filmlerin ülkemizde inşa ettiği bilinçaltının sonuçlarını bugün somut şekilde gözlemleyebiliyoruz. Bundan birkaç yıl sonra da çok daha hızlı şekilde sosyal medya içeriklerinin etkilerini görüyor olacağız. Bütün bu çıktıları böyle değerlendirmek gerekir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ersin Çelik
03-12-23
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
VE YALNIZLIK...
Online Kişi: 12
Bu Gün: 7 || Bu Ay: 9.903 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.521 || Toplam Tıklanma: 52.178.636