ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / GEÇERKEN UĞRAYAN YAZARLAR
Okunma Sayısı: 5915
Yazar: Ahmet Ar
ÇANAKKALE'NİN VERDİĞİ DERSLER

Çanakkale baştan sona bir kahramanlık destanı. Yok edilmenin bütün şartlarına başvurulduğu hâlde Müslüman Türkün var ve hür olma iradesini gösterdiği mekânın adı. Çanakkale yokluktan zafer çıkarmanın altın misali.

Çanakkale hakkında bütün hamâset ifadeleri kullanılabilir ve abartılmış da olmaz; ama biz bu yazımızda Çanakkale’nin verdiği dersler üzerinde duracağız. Çanakkale, “tarih” denilen üniversitenin en mümtaz fakültelerinden biridir ve bu, insanlık var oldukça böyle kalacaktır.

Çanakkale’de Mehmetçikler 5 ders vermiştir:

1.Artık Osmanlı’ya son darbeyi indirmek zamanının geldiğine inanan dünyanın süper güçlerine unutamayacakları bir ders verdiler. Bu dersi büyük romancı Mustafa Necati Sepetçioğlu, Çanakkale hakkında yazdığı üç ciltlik romanının sadece isimleriyle bile ne güzel anlatır. Sırasıyla, Geldiler, Gördüler, Döndüler… Evet, bu mağrur haçlı ordusu gelmiştir, Mehmetçiklerin şahsında İslam milletinin hâlâ dimdik ayakta olduğunu görmüştür ve süklüm püklüm dönüp gitmiştir.

İngiliz kumandan Hamilton’un bir kâbus diyerek anlattığı şu rü’yâsı ne kadar ibretlidir:

“… Korkunç bir rü’yâ gördüm. Bu, rü’yâdan ziyâde bir kâbus idi. Helles kıyılarında boğulmak üzere idim. Boğazımı demir kıskaç gibi sıkan bir el beni suyun dibine doğru çekiyordu. Uyandığım zaman ter içerisinde idim ve titriyordum. İçimde, çadırımda yabancı birisi varmış gibi bir his vardı…

Şimdiye kadar böyle korkunç bir rü’yâ görmemiştim. Çanakkale’nin meş’um (uğursuz) olduğu fikri aklımda yer etmeye başladı. Bu histen saatlerce kurtulamadım. Sanki biz daha buralara gelmeden âkıbetimiz kararlaştırılmıştı ve şimdi de üzerimizde icrâ ediliyordu…”

Churcill'in çarpıcı sözleri:

O sırada İngiliz Harbiye Nâzırı olan ve müttefiklerin, husûsiyle mütereddid İngiliz hükûmetinin Çanakkale’ye saldırma kararı almasını:

“–Merak etmeyin! Ben üzerimdeki şu bahriye kıyafetiyle Türkler’in payitahtına oturacağım!” şeklindeki sözlerle te’mînat üstüne te’mînat vererek sağlamış bulunan Churcill, muhârebe sonrası mağlûb olmaları sebebiyle muhâkeme edilirken itâb edici ağır suâller karşısında iyice darlandığı bir sırada mahkeme hey’etine şöyle haykırmıştır:

“Anlamıyor musunuz, biz Çanakkale’de Türkler’le değil, Allâh ile harbettik!.. Tabiî ki yenildik…”

2.Bütün dünyaya insanlık dersi verdiler. Esir aldığı düşman askerine kendine bile yetmeyecek ekmeğinin yarısını vererek, yaralarını sararak… Şu hadise Mehmetçiğin verdiği insanlık dersini düşmanlarımızın bile ne kadar iyi anladığını gösterir:

…İngiliz saldırganlar Avustralya’dan getirdikleri meşhur Anzak askerlerine gaz maskesi dağıtmak istediklerinde, Anzak askerleri şu gerekçe ile reddetmişlerdi:

“Düşmanımız o kadar merttir ki, zehirli gaz atmaya tenezzül etmez!”

Oysa aynı tarihlerde İngiltere Harbiye Nazırı Sir Winston Churchill, Gelibolu’ya yığdığı kuvvetlerine zehirli gaz kullanma emri veriyor, gerekçesini de şu şekilde açıklıyordu:

“Türkler insan sayılmazlar, fare gibi zehirlemelisiniz!”(1)

Bizim insanlık anlayışımızla düşmanımızınkini varın, kıyaslayın…

3.İslâm âlemine kurtuluş reçetesini verdiler. O da İslâm âleminin birliği idi. Şu cümlede her şey var:

“Ah güzel insanlarım!..

Kim bilir Kürt Memo hangi mezarda Türk Mehmet’le, Laz Temel’le, Arnavut Mestan’la, Çerkez Şamil’le şehâdeti yaşıyor?”(2)

Bunlara Arapları da, bütün Müslüman milletleri de katınız.

4.Müslüman nazarında savaşın mânâ ve sebebini yeniden öğrettiler:

Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Bey (sonra paşa) o rûhu (Çanakkale rûhunu) çoktan çözmüştü...

Çözdüğü içindir ki, kendisine, Nusret Mayın Gemisi’nin sahile paralel olarak Karanlık Liman’a döktüğü yirmi altı yerli mayının tamamının patladığı ve düşman zırhlılarına büyük zararlar verdiği bildirildiğinde gülümsemiş, “O mayınları yapan Çanakkaleli ustalar, belli ki kara baruta bir miktar da besmele katmışlar.” demişti.

Çünkü Anadolu insanını çok iyi tanıyordu.

Yalnızca gözlemleyerek değil, bizzat içlerinde yaşayarak onları çözmüştü.

Anlattığına göre, Çanakkale Türk Kuvvetleri Komutanı Alman Mareşal Otto Liman Von Sanders (biliyorsunuz Birinci Dünya Savaşında Almanlarla beraberdik) bir gün cepheyi denetlemeye çıkıyor...

Kurmay Albay Cevat Bey de yanında...

Önünde sıralanan Mehmetçiklerden birine damdan düşer gibi soruyor:

“Niçin savaşıyorsun?”

Cevap, mert Anadolu delikanlısının temel amacını haykırır gibidir:

“Allah için!”

Alman Mareşal Liman Von Sanders çarpılıyor âdeta...

Bir yandan da meraklanmıştır: Acaba askerde fikir birliği var mı?..

Başka birliklere geçiyor. Farklı birliklerde savaşan birkaç Mehmetçiğe daha aynı soruyu yöneltiyor:

“Niçin savaşıyorsun?”

Hayret!.. Cevap aynıdır:

“Allah için!”

Alman Mareşal, önce Cevat Bey’e, sonra diğer Türk subaylara bakıyor:

“Bravo beyler!..” diyor, “Yaptığı işi Allah için yapan evlatları olan bir millet mahvolmaz.”

Bugün aynı inanç, aynı kararlılıkla, aynı şeyi söyleyebiliyorsak, korkacak bir şey yok demektir.(3)

5. Müslüman Türk gençliğine karakter dersi verdiler:

Çanakkale zaferini tarihe yazan insanın imanına, yapısına, karakterine biraz yakından bakalım...

Bakalım, çünkü onlar bizim ninelerimiz, dedelerimizdi (Annem ve babam tarafından iki dedem Çanakkale şehidi olduğu için Çanakkale Zaferi benim açımdan çok daha anlamlıdır).

Bakalım, çünkü sorunlarımızın temelinde Çanakkale insanını kaybetmiş olmak yatıyor.

Öncelikle belirteyim ki, o insanlar Allah’a yakın insanlardı...

Cephede, bombalar altında namaz kılacak kadar yakın...

Savaşırken, oruç tutacak kadar yakın...

Her mermiyi besmele eşliğinde gönderecek kadar yakın...(4)

Çanakkale’nin vereceği dersler bitmedi. Müslüman Türk milleti yaşadığı müddetçe de bitmeyecek. Yaşaması da zaten Çanakkale gibi kürsülerden gerekli dersleri alıp almamasına bağlı. Çanakkale orada, duruyor ve ocağına gelenlere kucak açıyor, cömertçe serpiyor derslerini…

(1)Yavuz Bahadıroğlu, Yeni Akit, “Çanakkale Zaferini kazanan insanın ruh portresi 2”, 19. 03. 2011

(2)Yavuz Bahadıroğlu, Yeni Akit, aynı yazı.

(3)Yavuz Bahadıroğlu, Yeni Akit, “Çanakkale Zaferini kazanan insanın ruh portresi 1”, 18. 03. 2011

(4)Yavuz Bahadırolu, Yeni Akit, aynı yazı.

 

Yazar: Ahmet Ar
24-03-11
E mail: ahmet_ar@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 8
selman kıpık
minnet
Tarih : 04-04-11

Hocam ALLAH RAZI OLSUN sizden ve sizin gibilerden; ama daha yetmez yani devam etmeliyiz mücadeleye; çünkü düşmanlar durmuyor, madden manen bize saldırıyor. ÜSTAZ ın dedigi gibi ÜMMET-İ MUHAMMET SEL GİBİ CEHENNEME GİDİYOR demiştir.

 
hacer
çanakkale geçilmez
Tarih : 30-03-11

Çok güzel anlatılmış. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.

 
e.hayat
çanakkale ruhu
Tarih : 29-03-11

Bazı yazılar vardır: okuyunca okuyanını şöyle bir sarsar; O yazıda kendini bulur, özlemlerini bulur. Belki de kaybettiklerini bulur. Hah, der. İşte biz böyle olmalıydık diye düşünür. Yorum yazmak ister ama ne ve nasıl yazacağını kestiremez. Çünkü bilir ki; yazacağı cümleler demek istediğini anlatmakta yetersizdir. Bu tür yazıların gerek ders kitaplarında gerekse medyada yeterince yer bulmamasına çok üzülür ve hatta kızar. Ama hiç olmazsa tanıdıklarıma tavsiye edeyim de onlar da müstefit olsun diye düşünür. İşte ben öyle bir yazı okudum. Saygıdeğer Ahmet Bey'in daha önce de bir çok yazısını okumuştum. Bu yazılarında da sağolsunlar beni çok duygulandırdılar ve bilgilendirdiler. Kendilerine teşekkürü bir borç bilir Allah'tan sağlık ve sıhhat niyaz ederim.

 
ahmet yaşar
harika
Tarih : 27-03-11

Allah yüreğinize ve kaleminize sağlık ve güç versin, bizlere de bu 5 dersi anlamayı nasib etsin.

 
Fahri Üner
teşekkür
Tarih : 25-03-11

Hocam güzel özetlemişsiniz. Kaleminize sağlık.

 
İbrahim Hoca
Çanakkaleyi Anlatabilmek
Tarih : 25-03-11

Abi; Bu güzel anlatım için çok teşekkür ederiz. Mütehassıs bir eğitimcinin anlatımı böyle oluyor demek ki... Beşikten mezara herkesin anlayabileceği şekilde, duru ve etkili. Allah razı olsun.

 
İhsan Efendioğlu
Çanakkale
Tarih : 25-03-11

Ahmet hocam Çanakkaleyi özün özü derecesinde anlatmışsınız, kaleminize sağlık.Daha düne kadar Çanakkaleyi gezenlere anlatılan yaşanmış fevkalade halleri anlatanlara mürteci, anlatılanlara hurafe deniyordu manşetlerde. Düşman cephesi bu sefer kalemleriyle karşımızda idiler. Çanakkale ruhunu diri tutmak için çocuklarımıza oraları gezdirmeli, maddî ve manevî yaşanan hadiseleri anlatmalı ki o ruh yaşasın.

 
İbrahim TUNCER
Dua
Tarih : 24-03-11

Allah razı olsun aziz hocam. Kalemine sağlık. Gençlerimize Çanakkale'yi en az kendi anladığımız kadar anlatabilmeliyiz. Öyle anlatmalıyız ki orayı ziyarete giden hiç bir Müslüman Türk evladı abdestsiz o topraklara ayak basamamalı.

 
ÇANAKKALE'NİN VERDİĞİ DERSLER
Online Kişi: 15
Bu Gün: 118 || Bu Ay: 10.365 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.684 || Toplam Tıklanma: 52.195.037