ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 5307
Yazar:
KIZ ERKEK AYRI OKULLARDA OKUMALI

Başarı için ayrı okullar olmalı

YGS'de sıfır çeken öğrenci sayının yıldan yıla katlanarak artması gözleri yeniden karma eğitim sorununa çevirdi. Uzmanlara göre, başarı için ayrı eğitim şart…

Sonuçları geçtiğimiz hafta açıklanan Yükseköğretime Giriş Sınavı'nda (YGS) 50 bin öğrencinin sıfır çekmesi ürküttü. ÖSYM'nin verilerine göre 2012 YSG'de 50 bin 805 aday sıfır çekti. Bu sayı 2011-YGS'de 38 bin 269; 2010-YGS'de ise 14 bin 156 idi.

Üniversite sınavında sıfır çeken öğrenci sayısının yıldan yıla katlanarak artması gözleri yeniden karma eğitim sorununa çevirdi. Uzmanlar, “karma eğitim sistemi”ne son verilmesi gerektiğini ifade ediyor.

Karma eğitimi masaya yatıran Eğitim Bir Sen, bu konuda bir de kitapçık oluşturdu. Kitapçık, konuyla ilgili araştırma sonuçları ile uzmanların görüşlerini içeriyor. Kitapçıkta uzmanlar, Avrupa ve Amerika'da başarısı kanıtlanan ayrı eğitimin ülkemizde de uygulanması gerektiğini belirterek “Kız ve erkek öğrenciler ayrı ortamlarda ders gördükleri sürece okula ve derslere olan ilgileri ve başarı oranları da belirgin bir şekilde artacaktır” diyor.

“KARMA EĞİTİM HAK İHLALİDİR”

Karma eğitim mecburiyetinin bir insan hakkı ihlali olduğunu belirten Eğitim-Bir –Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, şöyle devam ediyor: “Milli Eğitim Bakanlığın görevi insanları kendi inançlarıyla, kültürleriyle ve pedagojik ilkelerle çelişkiye sokan mecburi karma eğitim uygulamasına son vermek olmalıdır. Öğrencinin ve öğrenci velisinin iradesine zorbaca el koymaktır. Birçok Avrupa ülkesi ve Amerika'da bu zorunlu karma eğitime son verildiğini biliyoruz. Bizim önerimiz, bu konu ideolojik perspektif yerine insan hakları, inanç, kültür ve pedagoji gibi değerler ve disiplinler açısından ele alınmalıdır.”

“AYRI DERSLER BAŞARIYI ARTTIRMAKTA”

Atatürk Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırkkılıç, yapılan çeşitli araştırmalarda karma eğitimden tek cinsiyetli eğitime geçişi haklı çıkaracak sonuçlara ulaşıldığını hatırlatarak şunları kaydediyor: “Eğitimin iyileştirilmesi sürecinde ihmal edilmemesi gereken en önemli noktalardan biri de cinsiyet farkından kaynaklanan öğrenme farklılıklarıdır. Bu öğrenme farklılıklarının temelinde yatan sebebin kız ve erkek beyinlerinin yapısal, işlevsel ve biyokimsayal farklılığı olduğunu söylemek mümkündür. Kız ve erkek öğrenciler ayrı ortamlarda ders gördükleri sürece okula ve derslere olan ilgileri ve başarı oranları da belirgin bir şekilde artmaktadır. Türkiye'de de benzer çalışmalar yapılarak ülke gündemine getirilebilmelidir. Söz konusu olan daha kaliteli bir eğitim ve daha vasıflı bireyler yetiştirmektir.”

“AYRI EĞİTİMLE KALİTE YÜKSELECEK”

Psikiyatrist Prof. Dr. Sefa Saygılı ise karma eğitimle ilgili gelişmiş ülkelerde “yüzyılın pedagojik yanlışı” diye yorum ve özeleştiri yapıldığına değinerek şunları söylüyor: “Ülkemizde karma eğitime geçilirken, tartışılmadan, bilim dünyasına sorulmadan, sakınca veya zararları düşünülmeden uygulanmaya başlandı. Bu konuda sert önlemler ve katı yaptırımlar uygulandı. Tek hedef, “irticai gelişmeleri önlemek ” olarak açıklanıyordu. Eğitim ve öğretimde cinsiyet farklılıkları hesaba katılmalıdır. Böylelikle performansın yükseleceği bellidir. 28 Şubat ürünü olan karma eğitim mecburiyetinden vazgeçilmeli, isteyen velinin çocuğunu kız ve erkeklerin ayrı olarak eğitim gördüğü okullara göndermesine izin verilmelidir. Böylelikle hem okullaşma oranı artacak, hem de eğitimde kalite yükselecektir. Ve en önemlisi de çocuklarımızın derslere daha konsantre olarak eğitime devam etmeleri sağlanacaktır.”

“İNSANLAR GÖNÜL RAHATLIĞI İLE TERCİH YAPABİLMELİ”

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretim görevlisi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sincar'ın görüşleri ise şöyle: “Her konuda batıyı örnek almamız gerektiğini ifade eden zorunlu eğitimin mimarları, mevzu karma eğitim olduğunda ne batıdaki bilimsel uygulamaları ne de demokratik karar alma süreçlerini dikkate almıştır. Burada yapılması gereken ülkemizin sahip olduğu çok kültürlülük ve bilimsel araştırmalar birlikte referans alınarak insanların dayatmalarla değil, gönül rahatlığıyla tercih yapabilecekleri, karma okulların yanında kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı eğitim gördükleri okulların hizmete sunulmasıdır.”

Eğitim Bir Sen'in kitapçığında Araştırmacı – Yazar Ali Erkan Kavaklı'nın görüşleri de yer alıyor. Kavaklı, karma eğitimin kime, ne zarar verdiğini maddeler halinde şu şekilde sıralıyor:

1. Okullarda kızların cinsel tacize uğramasına yol açtı.
2. Kızlara erkek hegemonyasında yaşamayı öğretti.
3. Özellikle muhafazakar ailelerin kızları okula göndermemesine yol açtı, kızları eğitimsiz bıraktı.
4. Karma sınıflar strese yol açtı, kız ve erkeklerin yeteneklerini geliştirmelerini engelledi.
5. Fizik, kimya, bilgisayar, spor, el işi, motor dersi gibi alanlarda kızlar erklerle yarışamadı ve yeteneklerini geliştiremedi.
6. Dil, edebiyat, tarih, coğrafya, biyoloji, sosyal bilgiler alanında kızlarla yarışamayana erkeklerin yeteneklerini geliştirmesini engelledi.
7. Kız ve erkeklerin derslere odaklanarak daha iyi yetişmelerini önledi.
8. Ergenlik çağındaki kız ve erkekler dersler yerine karşı cinsle ilgilenmesine ve ahlakî yozlaşmanın meydana gelmesine yol açtı.
9. Okullarda kız veya erkek arkadaşını başkalarından kıskanan erkek veya kızların kavga etmesine sebep oldu.
10. Fiziken güzel olmayan ve arkadaş bulamayan kız ve erkekleri karamsarlığa sürükledi.

Kavaklı'nın çözüm önerileri ise şöyle:

1. Karma eğitim dayatması son bulmalı. İsteyen veli çocuğuna ayrı eğitim aldırabilmeli.
2. Geleneksel kız ve erkek okulları yeniden açılmalı, güçlendirilmeli.
3. Veliler, çocuğuna nasıl bir eğitim aldıracağına kendi karar vermeli.4. Metin Bostancıoğlu'nun özel okullar yönetmeliğinde yaptığı karma eğitim mecburiyeti getiren değişiklik iptal edilmeli.
5. Karma okullarda cinsel tacizi önleyecek tedbirler alınmalı. Bu konuda yöneticilere, öğretmenlere, velilere ve özellikle kız öğrencilere eğitim verilmeli.
6. Karma okullarda verimliliği artırmak için fizik, kimya, matematik, dil, edebiyat, spor, bilgisayar derslerinin ayrı verilmesi sağlanmalı.

ABD'DE BAŞARI ORANI ARTTI

ABD'de 2008 yılında Stetson Üniversitesi'nin yürüttüğü dört yıllık pilot araştırmanın sonuçları son derece çarpıcı: Karma okulda okuyan erkeklerin yüzde 55'i sınavı başarıyla verdi. Buna karşılık sadece erkeklerin okuduğu okulda, aynı sınavdaki başarı oranı yüzde 85'ti. Üstelik demografik yapı, sınıftaki öğrenci sayısı ve müfredat bakımından iki okul tamamen birbirinin aynıydı.

“İNGİLTERE'DE DE BAŞARISI KANITLANDI”

İngiliz The Times'da yayınlanan habere göre, kız ve erkek okullarının başarı oranı, karma eğitim yapan okullara göre daha yüksek. Karşılaştırma, İngiltere'de liseyi tamamlama sınavı olan A Level ve GCSE sonuçlarına bakarak yapılmıştır. A Level, bizim üniversite sınavına tekabül ediyor denebilir, çünkü öğrenciler bu sınavda aldıkları puanla üniversitelere başvuruyor. Bu listeye göre ilk üçe giren okulların hepsi özel. Karma eğitimin uygulanmadığı okullardan olan St. Paul's Girls School'un birinci, Perse School forGirls'ün ikinci olması, özel kız okullarının fark attığının da kanıtı.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
24-04-12
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KIZ ERKEK AYRI OKULLARDA OKUMALI
Online Kişi: 16
Bu Gün: 118 || Bu Ay: 10.365 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.684 || Toplam Tıklanma: 52.195.039