ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / -İZMLERE DÂİR
Okunma Sayısı: 2673
Yazar: Cem Küçük
TANRIYA İNANAN BİLİM İNSANLARI VE YENİ ATEİSTLER

Batı toplumlarında seküler yapının güçlü olması dindar insanların seslerinin duyulmasını engelliyor. Sanıyoruz ki Batıda eğitimli hemen herkesin dinle arasında belli bir mesafe var. Tabii ki böyle bir şey yok.

New Ateists (Yeni Atesitler) grubu ve sözcülerinin yazdıkları kitaplar ve makaleler daha çok öne çıkarıldığı için inançlı insanlar hiç yokmuş gibi bir algı doğuyor. Richard Dawkins'in ikna edici olmasa da provakatif tartışma alanları açtığı için okunması gereken God Delusion (Tanrı Yanılgısı) Batı'da entelektüellerin elinde düşürmediği kitap oldu. Dawkins insanların inanç konusundaki tavrını beyindeki birtakım faktörlere bağladı ama kendisi bile buna inandı mı bilmiyorum.

Dawkins'e göre daha aklı başında ve bilgili olan Sam Harris Letter to a Christian Nation (Hıristiyan Dünyasına Mektup) ve The End of Faith (İnancın Sonu) adlı eserlerinde geldiğimiz çağda artık inancın son bulduğunu iddia etti. Ama yanıldı. İnancın insan hayatının en merkezi unsurlardan biri olduğunu hesaba katmadı.

Hem Dawkins hem Harris medyada daha çok yer bulduğu için dine, Allah'a inanan bilim insanları hiç mi yok sorusu zihinlerde soru işareti bıraktı. Ben de ne zamandır bu konuya kafa yoruyordum ki, İngiliz sol liberal geleneğin aylık yayınlanan önemli dergilerinden Newstatesmen'in Nisan 2011 sayısı imdadıma yetişmişti.

Andrew Sak Williams'ın 'I am a Believer' (Ben İnanıyorum) manşetiyle çıkan haber bazı çok önemli gerçekleri su üstüne çıkarıyor. Sak, bazı İngiliz bilim insanları ve kamuoyunun önde gelen isimlerine, 'Tanrı'ya niçin inanıyorsunuz?' sorusunu sormuş. Tabii bunu sorarken dört yüzyıllık bilimsel ilerlemelere rağmen hâlâ imanınız sağlam mı gibi bir provakatif motifi de eklemeyi unutmamış.

Dergi birçok isme bu soruyu sormuş, ben bunların içinden birkaçını seçiyorum. Çeviriler tamamen şahsıma aittir. Daha detaylı bilgi isteyenler buraya bakabilir. http://www.newstatesman.com/religion/ 2011/04/god-believe-faith-world-belief

Cheeri Blair, hukukçu:

Beynimin açıklayamadığı birçok şey var ama kalbim açıklayamadığım şeylerin doğru olduğunu biliyor.

Richard Swinburne, felsefe alanında emeritüs profesörü, Oxford Üniversitesi:

Fiziksel evrenin, bilimsel kanunların, insanların, hayvanların varolduğu bir dünya Tanrı'ya inanmanın en geçerli yolu. Yaşamı ve ölümü Tanrı gerçeğinden başka neyle izah edeceksiniz? Aslında Tanrı'nın varolduğu hipotezi diğer bütün tezlerden daha geçerli ve mantıklı. İşte bu yüzden inanıyorum.

Peter Hitchens, gazeteci:

Tanrı'ya inanıyorum, çünkü böyle davranmayı seçtim. Tanrı'nın varolması evrendeki birçok gizemin en iyi açıklaması. 'Niçin hiçbir şeyden ziyade bir şeyler var?' sorusu ve bu sorudan çıkacak birçok şeyin en iyi cevabı Tanrı. Hayatımızın, yaptıklarımızın ve her davranışımızın mutlaka bir sebebi olmalı.

Profesör Stephen R L Clark, felsefeci:

Alternatifleri görünce en iyisinin Tanrı'ya inanmak olduğunu düşünüyorum. Tanrı'ya inanmayanları şunu sormak isterim: İnsanoğlu (amaçsız, öylesine dünyada ortaya çıktığını iddia edenler var) dahil bütün canlılara dünyayı keşfetme yeteneğini Tanrı vermediyse kim verdi? Tanrı'yı inkar edip 'aklın' gücüne inanmak çok gülünç.

Peter J Bussey, partikel fizikçi:

Tanrı nihai açıklamadır ve bu durum doğa kanunları dahil fiziksel realite varlığının izahını da içeriyor. Richard Dawkins ve onun yolundan gidenler şöyle bir açıklamada bulunuyorlar. 'Eğer Tanrı nihai cevapsa, o zaman Tanrı sebebi ya da Tanrı açıklaması da nedir?' Benim bu soruya cevabım şu: Zamanın belirli sayılarıyla aynı sorgulayıcı soruya cevap vermek çok mantıksız. Mesela deriz ki, 'St Paul Katedrali'ni kim dizayn etti?' Cevap: Sir Christopher Wren. Eğer Wren bunu yardım almadan yaptıysa o zaman Sör Christopher Wren'i kim tasarladı sorusu ortaya atılacak. Tanrı burada tek makul cevap.

Michael J Behe, akıllı tasarım savunucusu:

Tanrı'ya inanmamın iki sebebi var: 1) varolan her şey ve 2) insanoğlunun kavrama ve sonuca varma yeteneği. Bu iki cevap bizi Tanrı'ya götürür.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Cem Küçük
07-10-12
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TANRIYA İNANAN BİLİM İNSANLARI VE YENİ ATEİSTLER
Online Kişi: 10
Bu Gün: 160 || Bu Ay: 9.822 || Toplam Ziyaretçi: 2.222.288 || Toplam Tıklanma: 52.174.524