ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2080
Yazar: Dr. Ebubekir Sifil
CEKETİN ASTARINDA KAYBEDİLEN DEĞER: MEDRESE

Sorumluluğumuz

Osmanlı'dan devraldıklarımızı layığı veçhile muhafaza ve temsil edip edemediğimiz meselesi bu yazının hacmini çok aşacak devasa bir mesele. Burada sadece bu konuyla ilgili sorumluluklarımıza başlıklar halinde değinebilmemiz bile başlı başına bir çalışma gerektirir. Bu yazıyı, "Mirasımız" başlıklı yazı üzerine gönderilen bir okuyucu mesajına hasredeceğim.

Şöyle demiş Metin Zorlu kardeşim:

"Selamünaleyküm. Hocam 'Mirasımız' başlıklı makalenizde mühim tahlil ve teşhislerde bulunmuşsunuz. Yazınızın öncelikli hedef kitlesi kimlerdir veya var mıdır bilmem ama 'ihmal' ve 'gaflet' teşhislerinde bulunuyorsunuz. Sonuç bölümünde ise bu 'ilmî miras'a sahip çıkacak âlimler yetiştirilmesini bir 'tedavi' olarak öne sürüyorsunuz. İşte bu noktada kendimize bir hisse çıkaracak olursak, gençleri, yeni nesli ilme teşvik ve tahrik etmemiz gerektiğini düşünüyorum. Takdir edersiniz ki günümüzde genel itibarıyla gençlere baktığımızda, futbolcuları veya 'pop yıldızları'nı takip ettiklerini görmekteyiz. Tabi bunda medyanın katkısı göz ardı edilemez. Sürekli insanlara takdim edilen bunlar. Gündemde kalıyorlar ve alâka uyandırıyorlar. Bizim de ulemayı gündeme taşıma noktasında yapılması gerekenleri düşünmemiz gerekiyor. O yüksek gayretli insanları genç nesille buluşturma noktasında neler yapabiliriz buna kafa yormamız gerekiyor. Bir sonraki makalenizde bu noktadaki düşüncelerinize yer verebilir misiniz? Selam ve dua ile..."

Ve aleykümselâm ve rahmetullah diyelim ve hassasiyeti için soru sahibine teşekkür ederek başlayalım:

Müslüman'ca bir hayat için İslamî ilimlerin vazgeçilmezliği neyse, İslamî ilimlerin varlığından söz edebilmek için "Asleyn" dediğimiz Usulüddin ve Usul-i Fıkh'ın vazgeçilmezliği de odur.

Bu iki temel sahanın ve onlar üzerine bina edilen diğer ilimlerin layığı veçhile öğrenilmesi ve öğretilmesi için en elverişli zemin "medrese"dir. Geçenlerde Bilkent Üniversitesi'nde bir konferans vermek üzere Ankara'ya gittiğimde oradaki kıymetli dostlardan biri aktarmıştı: İngiltere'de eğitim meselesi üzerine yaptığı çalışmalarla İngilizler ve hatta kraliçe nezdinde çok büyük itibarı olan bir bilim adamı, eğitimin yapıldığı ortamlar ve fizik şartlar üzerine yıllar süren bir seri çalışma yaptırmış. Birçok doktora öğrencisini bu alana yönlendirmiş. Konunun hem teorik hem de pratik veçhelerini çalıştırmış. Elde ettiği sonuçları maddeler halinde şöyle özetlemiş:

- Eğitimin yapıldığı ortam çok büyük (amfi gibi mesela) olmayacak.

- Mümkünse öğrenci, aldığı derslerin tamamını bir hocadan alacak.

- Hocanın bulunduğu yer, öğrencilerin bulunduğu yerle aynı seviyede olacak. Ne hoca yüksekte olacak, ne öğrenciler.

- Eğitimin yapıldığı ortamda bayan öğrencilerle erkek öğrenciler karışık olmayacak. Karşıt cinsler ayrı ayrı ortamlarda eğitim alacak.

- Ortam, hocayla öğrencilerin göz temasına imkân verecek şekilde dizayn edilecek.

- Öğrencilerin (erkek öğrencilerin de) başları açık olmayacak.

İngiltere'de birçok ödül de almış olan bu bilim adamının elde ettiği bulgular üzerinden konuyu işlemeye Salı günü devam edelim inşallah.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Dr. Ebubekir Sifil
21-12-12
E mail: milligazete.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
CEKETİN ASTARINDA KAYBEDİLEN DEĞER: MEDRESE
Online Kişi: 31
Bu Gün: 113 || Bu Ay: 1.061 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.157 || Toplam Tıklanma: 52.224.137