ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / KÜLTÜR ve MEDENİYET
Okunma Sayısı: 2073
Yazar: Kayahan Uygur
...çünkü merhamet uygarlığının mirasçılarıyız ve gelecek bize aittir

İslam’a karşı kirli savaşİslam’a karşı kirli savaş

Kuzey Afrika’dan başlayarak ülkeleri sayalım: Fas, Moritanya, Cezayir, Mali, Nijer, Çad, Libya, Sudan, Somali, Yemen, Filistin, Ürdün, Suriye, Irak,  Pakistan, Afganistan. Bu ülkelerin bazılarının semalarında ABD savaş uçakları da uçmaktadır ama hepsinde ‘drone’  adı verilen silahlı insansız hava araçları sefer halindedir ve füze yağdırmaktadır. Bombardıman bazı ülkelerde süreklidir, bazılarında ise  ‘terör odağı’ olduğu iddia edilen hedeflere yönelik olarak zaman zaman gerçekleştirilmektedir. Dikkat edileceği gibi bu listedeki ülkelerin hepsi İslam ülkesidir. Liste dışında kalan Mısır, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri  gibi yerlerde kimi zaman izinli, kimi zaman da  İran ve Endonezya’da rastlandığı şekilde korsanvari biçimde drone uçuşları devam etmektedir.

ABD’nin dünyada silahlı insansız hava araçlarıyla bombalama yaptığı ülkeler arasında Müslüman nüfuslu olmayan  ülke yoktur. Başka ülkelerde de kimi zaman anlaşmalı olarak drone uçuşları mevcuttur, ancak bunlar silahsız istihbarat uçuşlarıdır. İslam ülkelerine yönelik bu sistemli güç kullanımı ne anlama gelmektedir? Olguların tek tek somut biçimde sıralanması bazen kitaplar dolusu analizden daha çarpıcıdır ve ABD’nin tüm İslam dünyasına karşı savaş halinde olduğu gerçeği  ortadadır.

ABD’nin bu savaşta kullandığı en önemli silah, İngilizce sözcük anlamı ‘yaban arısı’ olan drone araçlarıdır. ABD,  soğuk savaşın bitişiyle birlikte İslam’a karşı savaş başlatmış ve bu savaş için insansız ve silahlı hava araçlarından bir filo kurmuştur.  2010 rakamlarıyla bunların miktarı 7000’i aşmıştır. Önce sadece Afganistan’da kullanılan bu araçlar sonra Pakistan’a, oradan Yemen’e, derken bugün  Kuzey ve Orta Afrika’dan Irak ve Suriye’ye kadar hemen tüm İslam coğrafyasına yayılmıştır.

‘Drone’ kullanımı 2004 yılından bu yana binlerce sivil insanın ölümüyle sonuçlanmıştır. Uluslararası Af Örgütü’nün yaptığı bir araştırmaya göre ABD birçok ülkede uluslararası hukuku ihlal ederek  ‘drone’ kullanmakta ve kirli bir savaş yürütmektedir. Ayrıca bu aracın özelliği nedeniyle hedef kişinin çevresindekiler de otomatik olarak menzile girmektedir. ABD, drone araçlarına GSM baz istasyonu özelliği kazandırmıştır, Gılgamış adı verilen bir teknikle bu sahte baz istasyonunun saptadığı sinyaldeki kişiler ve 20 metre mesafedeki herkes füzelerin hedefi olmaktadır.

Ancak 20 yıldır bu en gelişmiş silahları kullananlar örneğin Afganistan’da, Pakistan’da ve Yemen’de en ufak bir başarı bile sağlayamamışlardır. İslam halkları mücadelesinin askeri güç kullanılarak bastırılamayacağına en iyi örnek ise Somali’dir. Somali’de dünyanın en fakir insanları en ultramodern silahlar kullanan zenginlere en ilkel silahlarla kafa tutmaktadırlar. Davut, Calut’a karşı!

Gerçekçi olalım,  neo-liberalizmin parlak ışıklarıyla körleşen gözlerimizi açalım. Çeşitli böl-yönet politikaları, askeri stratejiler ve sözde önleyici anti-terör operasyonları sonucunda İslam dünyası bir demir perde ardına hapsedilmiştir. Bu dünyanın tepesinde binlerce ‘drone’ vızıldayarak dönüp durmaktadır ve her an ateşe hazırdır. Medyada bir IŞİD efsanesidir sürüp gidiyor, oysa Suriye’de ABD'nin vurduğu sadece IŞİD değildir, Nusra Cephesi'ni de, Ahrar al-Şam'ı da başka İslami örgütleri de vuruyor. ABD, Mısır'da İhvan'a, Gazze'de Hamas'a, başka ülkelerde de İslami hassasiyetleri olan herkese karşıdır. ABD, Sünnilere de,  Şiilere de karşıdır. Aslında İslam ülkelerindeki laik rejim taraftarlarına da karşıdır ama onlar bunun ayrımında değiller. 

Suriye’de bugün bazı hedefleri Esad ile ABD ortak şekilde vuruyor. Bugüne dek 200 bin Müslüman’ı öldüren Esad,  ABD’nin kendisine yardımcı olmasından çok memnun görünüyor. Zamanında ABD’den aldığı kimyasal silahları Halepçe’de Kürt halkına kullanan Saddam da kıs kıs gülüyordu. Ama apar  topar idam edildiği zaman yüzünde acı bir ifade vardı. Biz o zaman hiç gülmedik.  ABD’nin Esad’a uygulayacağı muamele de farklı olmayacak. Biz o zaman da gülmeyeceğiz, çünkü merhamet uygarlığının mirasçılarıyız ve gelecek bize aittir.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kayahan Uygur
08-11-14
E mail: aksam.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
...çünkü merhamet uygarlığının mirasçılarıyız ve gelecek bize aittir
Online Kişi: 20
Bu Gün: 421 || Bu Ay: 879 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.497 || Toplam Tıklanma: 52.218.841