ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 1995
Yazar: Ali Nur Kutlu
CEMAATLER, VAKIFLAR, GRUPLAR... GENÇLER SİZİ BEKLİYOR!

CEMAATLER, VAKIFLAR, GRUPLAR... GENÇLER SİZİ BEKLİYOR!

Geçen hafta yazdığım, 'Hangi kitabı okumalı, nasıl beslenmeli' yazımdan sonra çok sayıda genç kardeşimden mail ve mesaj aldım. Yeğenim için yaptığım programa benzer bir destek istiyorlar.

Mutlu oldum. Okuma derdi, fikir derdi, eğitim derdi, nitelikli hayat derdi olan gençlerin varlığı hepimizi mutlu etmeli.

Varlıklarıyla mutlu olmalıyız ama içinde bulundukları durum açısından da endişelenmeliyiz. Gençlerin bu talepleri karşılanmıyor demek ki, benden destek istiyorlar.

Eski dönemlerde, üniversitelerde, liselerde bir çok grup gençlere yönelik çalışmalar yapardı. Ben de o çalışmalarda yetişmiş, destek görmüş, beslenmiş biriyim. Çok faydasını gördüm.

Şimdi durum aynı mı? Maalesef değil. Gençlere yönelik sağlıklı, disiplinli, bilgi ve hikmete dayalı çalışmalar yapan, onların savrulmasını engelleyen çok az yapı kaldı. Üzülmeliyiz derken bunu kast ettim.

Neden bu duruma gelindi?

Gençler neden sol örgütlere kayıyor?

Gençlerin cemaatlerden uzaklaşmasının bir çok sebebi var. Hepsini tartışmak belki mümkün değil. Ancak gerçekten herkesin kendi özeleştirisini cesurca yapması gerekiyor. Özeleştiri, ciddi araştırmalar, analizler yapıp sonra çözüm yolları üretmek lazım.

PKK, IŞİD, DHKP-C gibi örgütlere kayan, oralara umut besleyen ve bir gün canlı bombaya dönüşüp hayatları sona eren binlerce genç var. Bu gençler öyle sandığınız gibi, cahil, okuma yazma bilmeyen tipler değil.

Üniversitelerde sol görüşlü örgütlerin etkinliği artık muhafazakar camiadan daha fazla. ODTÜ'deki mezuniyet töreninde yaşanan rezalete kızacağımıza oraya daha çok öğrenci yetiştirmenin yolunu bulmalıyız. Sol görüşlü gruplara meyleden, onları daha çekici bulan gençler, her gün artıyor.

Neden? Bunun sağlıklı bir araştırmasını yapmak gerek.

Pokemon Go çılgınlığını iyi anlayalım

Son dönemde çıkan 'Pokemon Go' oyunun un yarattığı etkiye bakın. Milyonlarca genç insan, bu oyunun peşinde sokaklara döküldü. Ne arıyorlar? Sadece bir çizgi kahramanı mı arıyorlar yoksa, içlerindeki boşluğu doldurmaya mı çalışıyorlar? Bence büyük boşluğu doldurmak için uğraşıyorlar. Tıpkı Snapchat, İnstagram gibi uğraşlarla yaptıkları gibi.

O zaman gençlerin içinde bir boşluk var ki, kimi tehlikeli örgütlere kayarken, kimi Pokemon'un peşinden gidiyor.

Peki neden bu boşlukları dolduracak şeyler üretmiyor muhafazakar camia?

Muhafazakar camia kendini yenileyemedi

Çünkü muhafazakar cemaatler, vakıflar, gruplar kendilerini yenileyemedi. Eskiden filmleri videoda, VHS kasetlerle izlerdik. Buna analog sistem denirdi. Şimdi ise dijital bir dünya var. Analog kafa ile dijital sistemler uyumlu değildir ve çalışamaz.

Cemaatlerin tüm yöntemleri, gençlere yaklaşımları, ilişki biçimleri analog sisteme ait. Doğal olarak bu gençlerle uyum sağlayamıyor. Eski iletişim yöntemleri, eğitim modelleri, tebliğ yöntemleri insanlara hitap etmiyor demek ki.

Bunu anlamak ve bunun çözümünü bulmak gerek. Pokemon Go ile milyonları etkileyen bu şirketin araya siyasi, psikolojik ve kültürel mesajlar kodladığını düşünün. Bundan daha büyük tahribat olabilir mi?

O zaman daha sağlıklısını, daha güçlüsünü, daha faydalısını yapmak gerek. Gençleri, milyonları etkilemek, onları örgütlerin, süfli işlerin, uyuşturucunun bataklığından kurtarmak için herkese görevler düşüyor. Ancak daha çok cemaatlere, vakıflar, derneklere, gruplara. Gençler sizi bekliyor. En azından bir kitap listesi hazırlayın.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ali Nur Kutlu
24-07-16
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
CEMAATLER, VAKIFLAR, GRUPLAR... GENÇLER SİZİ BEKLİYOR!
Online Kişi: 22
Bu Gün: 209 || Bu Ay: 9.466 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.159 || Toplam Tıklanma: 52.164.710