ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 746
Yazar: Sefa Saygılı
GERGİN VE MUTSUZ TOPLUMA DOĞRU

GERGİN VE MUTSUZ TOPLUMA DOĞRUBir hastanenin bahçesindeyiz, çevre kalabalık. Yaşlıca çift gözümüzün önünde kavgaya tutuşmuşlar. Etrafta onlara bakanlara aldırış bile etmeden birbirlerine laf atıyorlar. Ailenin erkeğine yaklaştım ve burasının tartışma için uygun mekân olmadığını söyleyecek oldum. Eşine bağıran yaşlı adam döndü ve ‘seni ilgilendirmez’ diyerek bu defa öfkesini bana yöneltti.

Toplum olarak çabuk öfkelenir olduk. Hemen sinirleniyoruz, birbirimizi kırıyoruz. Bazen sonuç kaba kuvvete dönüyor maalesef. Geçtiğimiz günlerde trafikte sık rastladığımız bir acı hadise daha oldu ve yersiz bir tartışma cinayetle bitti. Bakıyorsunuz aynen buna benzer trafikte yol verme kavgası çıkmış, yaralananlar hatta ölümle biten problemler yaşanmış. Ne acı durum.

Hele öfke eşler arasında olursa, bir de şiddete dönüşürse o da ayrı bir fecaat! Her iki taraf da alttan almaya, birbirini idare etmeye gayret etmiyor. Biri diğerinin sinirlenmiş olduğu hususlara dikkat etmeyince tahrikler ortaya çıkıyor ve geri dönülmesi zor kırıklıklar, kırgınlıklar ortaya çıkıyor. Geçimsizlik, mutsuzluk derken çocukların olumsuz etkilenmeleri ve yıkılan evlilikler…

Zaten rakamlar da bunu gösteriyor: Evlenenlerin sayısı azalırken boşananlar artıyor. Geçimsiz ve uyumsuz aileler yaygınlaştı. Eşlerin birbirine sevgi ve saygısı zedelendi.

Medyaya göz attığınızda hep öfke haberleri ile dolu. İnanın televizyonda haberleri izleyemez oldum. Yaralamalar, cinayetler, taciz ve kavgalar. Kafası kızan eliyle, diliyle, silahla şiddete başvuruyor. Televizyon kanalları da bu sinir bozucu haberleri uzun uzadıya veriyorlar. Dinledikçe bunalıyorsunuz. Dayanamayınca tepkiniz ya televizyonu kapatmak veya başka kanala geçmek oluyor.

Sosyal medya ise insanları mesaj bombardımanına tutmuş. Neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamadan inanıyor, sinirlerimizi bozuyoruz. ‘Trump öldü’ veya ‘ABD İran’ı vuruyor’ şeklindeki yalan mesajların çabucak yayılması insanların iletişim araçları ile rahatlıkla yönlendirilebileceğini gösteriyor.

Açık oturumlarda tartışmalar, birinin ak dediğine kara demeler ve laf atmalarla adeta seyirciler öfke doluyor, kutuplaştırılıyor.

Sadece bunlar mı? Yayınlanan diziler ve filmler de öfke, saldırganlık ve şiddet içeriyor. Sanki problem çıktığında kaba kuvvetle çözülür imajı veriliyor.

Öfke çocuklara hatta bebeklere de sıçramış durumda. Anne babadan hiddeti görüyor, öğreniyor ve tatbike başlıyorlar.

İnsanlar arasında ufak bir kıvılcım toplum kavgasına dönebiliyor. Bakıyorsunuz sopalarla bıçaklarla birbirine saldırmaya başlamışlar. Duyan, gören ne olduğunu bile tam anlayamadan sille tokat kargaşaya karışmış.

Öfkenin sebebini araştırdığınızda çoğu zaman makul bir gerekçe bile bulamıyorsunuz. Sudan bahanelerle öfkelenir olduk. Toplumda çok sayıda serseri mayın gibi patlamaya hazır bombalar var.

Mutsuzluk, doyumsuzluk bir başka problem. Antidepresan kullanımı da, psikiyatri merkezlerine müracaat oranları da rekor düzeyde artmış durumda. 2018 yılında yaklaşık 15 milyon kişi psikolojik sorunlar sebebiyle sağlık kuruluşlarına başvurmuş. Depresyon başta olmak üzere psikiyatrik rahatsızlıklardan kaynaklı ilaç kullanımı son 5 yılda yüzde 30 oranında artış göstermiş. “Hayattan zevk almıyorum. Mutsuzum” diyenlerin sayısı oldukça yüksek.

Yani endişeli, kaygılı, mutsuz, karamsar, tahammülsüz, moralsiz ve gergin bir toplum olduk. Toplum olarak depresyondayız. Kalabalık şehirler, yoğun trafik, kanaatsızlık, hırs ve tamah bizi mutsuz ediyor.

Bu problemleri azaltmanın çarelerini aramak zorundayız.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Sefa Saygılı
07-07-19
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
GERGİN VE MUTSUZ TOPLUMA DOĞRU
Online Kişi: 27
Bu Gün: 234 || Bu Ay: 9.491 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.213 || Toplam Tıklanma: 52.165.118