ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 302
Yazar: Ali Erkan Kavaklı
KARMA EĞİTİM PEDAGOJİK HAM ÖLÜ

KARMA EĞİTİM PEDAGOJİK HAM ÖLÜİdeolojik körlük sebebiyle bazıları karma eğitimin karaya oturduğunu ve pedagojik ham ölü olduğunu görmüyor. Bursa Mithat Paşa Ortaokulu Müdürü Haydar Akın, ideoloji esiri eğitimcilerin şikayetleri sonucu görevinden alındı; duyarlı ve bilinçli velilerin, Yeni Akit’in ve karma eğitim konusunda epeyce araştırmalar yayınlamış olan Eğitim Bir-Senli eğitimcilerin tepkileri sonucu görevine iade edildi, Haydar Akın hakkındaki soruşturma sürüyor.

Karma eğitim toplumda kadın erkek eşitliğini sağlamak amacıyla 1968’li yıllarda feministlerin çabaları sonucu ortaya konmuş bir projeydi. Toplumsal projeler en geç 20 yılda sonuç verir. Batı’da eğitimciler 1988’lere gelindiğinde karma eğitimi masaya yatırdılar çünkü toplumda kadın erkek eşitliği sağlanmamıştı. Der Spiegel, konuyu kapak yaptı ve şöyle yazdı:

“Karma eğitim, 60’lı yılların sonunda büyük bir reform olarak kutlandı. Yanlış o zaman yapıldı. O zaman öğretmenler, bilim adamları ve politikacılar karma sınıfların otomatik olarak toplumda kadın erkek eşitliğini sağlayacağına inanıyorlardı. Araştırmalar daha net gösteriyor ki reform düşüncesi, son yüz yılın en büyük pedagojik yanlışı idi.”

Karma eğitim, 1960’lı yılların sonunda Batı’da yaygın bir şekilde, özellikle resmî okullara tatbik edildi. Kilise okulları ve özel okullar, istisna kabul edildi.

Bir proje 20 sene içinde netice vermelidir.

1980’li yılların sonuna gelindiğinde toplumda kadın-erkek eşitliği sağlanamadı, kadınlar toplumun üst kademesinde yer almadı, kadın-erkek arasındaki ücret farkı giderilemedi, kadınlar daha az kazanıyor, daha çok işsiz kalıyor.

Bunun üzerine karma eğitim yeniden tartışılmaya başlandı.

Okullarda cinsel taciz önlenemedi.

Karma eğitim kadınlara bir şey kazandırmadı, üstelik erkeklere zarar veriyor.

Araştırmaların ortaya koyduğu gerçekler, politikacıların, eğitimcilerin ve pedagogların, karma eğitime bakış açısını değiştirdi. Kuzey Rhein Westfalen eyaletinin sosyal demokrat Eğitim ve Bilim Bakanı Gabriele Behler, 2000-2001 öğretim yılı başında bütün okullara birer yazı göndererek, imkânları ölçüsünde ve kademeli olarak ayrı eğitime geçmelerini emretti.

Bakan Behler fizik, kimya, matematik, bilgisayar, el işi derslerinde kızlara ayrı eğitim verilmesini istedi.

Sosyal demokrat Eğitim ve Bilim Bakanı Behler, karma eğitimin getirdiği zararları dolayısıyla sorgulanmasını istedi, şöyle dedi:

“Benim yaşımdaki bütün hanımlar gibi ben de kız lisesinde okudum. O zamanlar bu ayırımı can sıkıcı buluyordum. 70’li yıllarda hepimiz, karma eğitimin erkeklerle kızlar arasında şans eşitliğini sağlayacağına inandık. Meğer bu, aşırı iyimser bir bakış açısı imiş zira bugün sadece azınlık denecek kadar az kız, üniversitede elektronik, fizik eğitimi görüyor. Buna karşılık, kızlarımız yoğun bir şekilde edebiyat ve dil bölümlerini seçiyor. Oysa bu bölümler onlara daha az ücret ödenen ve sıklıkla işsiz kalınabilen meslekleri kazandırıyor.”

Der Spiegel netice olarak şunu yazdı:

“Yüzyılın en büyük pedagojik yanlışı karma eğitim, karaya oturdu.”

Amerikalı bilim kadını Prof. Dr. Sigrid Metz-Göckel, ayrı eğitimin kadınları hayata iyi hazırladığını ve hayatta başarılı hâle getirdiğini tespit etti. Şöyle diyor:

“Kız üniversitelerinden mezun olan kadınlar, yeni araştırmalara göre, iş hayatında ve bilimsel çalışmalarda çok başarılı.”

Bayern Kültür Bakanlığı dergisi Schule-Aktuel şunları yazdı:

“Pedagojik bir ham ölü. Karma okul kızları aptallaştırıyor.”

Kültür Bakanlığı adına araştırmalar yapan Doç. Dr. Ilse Brehmer, şu tespitleri yapıyor:

“Tekrar tekrar yapılan araştırmalar gösteriyor ki radikal çözüm kız okullarının açılmasıdır. Geleneksel kız okulları korunmalı, kız okulu isteyen inisiyatif engellenmemeli. Karma okullar, mutlaka reforma tabi tutulmalı.”

Baden Württemberg eyaleti eğitim bakanı Hıristiyan demokrat Anatte Schawan, sosyal demokrat Gabriele Behler, Yeşiller Partisi başkanı Claudie Rott, Scheswig Holstein eyaleti eski başbakanı sosyal demokrat Heide Simones, feminist Dr. Maria Anna Kreienbaum aynı fikirde. Hepsi araştırma sonuçlarına saygılı.

Araştırmalar ortaya koydu ki, kadın ve erkeklerin ilgi alanları farklı, hedefleri, öğrenme biçimleri farklı. Kadınların beyinlerinin sözel zekâ bölümü erkeklerden %11 daha büyük. Bu sebeple sözel derslerde erkekler kızlara yetişemiyor.

Erkeklerin beyinlerinin toplam ağırlığı kadınlardan büyük. Erkekler bir alanda kendilerini ispatlamak zorunda hissettiklerinde bütün güçlerini harcıyor ve mutlaka sonuca gitmek istiyorlar, sonuç alıncaya kadar çalışıyorlar. Güçlü olma, kazanma yarışını sonuna kadar sürdürüyorlar.

Her iki cinsin düşünme, ilgi ve hedefleri farklı. Karma eğitim hem erkeklere hem kızlara zarar veriyor. İdeal olan ayrı eğitim.

Milli Eğitim Bakanlığı, Anayasa’nın 10. Maddesini dikkate alarak ayrı eğitim isteyen velilerin çocuklarına ayrı eğitim alma fırsatı vermeli, pedagojik olmayan karma eğitim dayatması son bulmalı.

Beyin Vitamini: Yüzyılın Pedagojik Yanlışı Karma Eğitim isimli eserimde Batı’daki karma eğitim araştırmalarını tercüme edip yayınladım ve bir eğitimci olarak değerlendirdim. Konuya ilgi duyanlara tavsiye ederim.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız

Yazar: Ali Erkan Kavaklı
01-04-22
E mail: yeniakit.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KARMA EĞİTİM PEDAGOJİK HAM ÖLÜ
Online Kişi: 30
Bu Gün: 126 || Bu Ay: 1.074 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.192 || Toplam Tıklanma: 52.224.554