ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 2110
Yazar: C.Yakup Şimşek
MEDYA PAZARINDA DEFOLU TÜRKÇE - 13

(Abdurrahman DİLİPAK - Arslan BULUT)

Abdurrahman DİLİPAK  (Yeni Akit - 23 Şubat 2011)

“Hizmetli kadrosu ise yarışma ile profesyonel istihdam ya da gönüllülerden seçilebilir.”

Önce DİLİPAK’ın neden bahsettiğini hatırlatalım, sonra tekrar yukarıdaki cümlesine dönelim.
Dinozorların sonunu getiren başörtüsünün zaferi ve...” şeklindeki başlık altında kaleme aldığı makalesinde Tek tek devriliyorlar.. Nereden nasıl geldiğini bilmedikleri bir devrimle. Ansızın.. diye başladığı sözleriyle kimleri kastettiğini Bunlar İslam’ı, Müslümanları, yönettikleri halkı temsil eden iktidarlar değil.. Bunlar batı ile işbirliği yapan Arap aşiretlerinin çocukları, batılıların tayin ettikleri, siyasi varlığını onlara borçlu, ülkenin zenginliğini batıya peşkeş çeken ajanların çocukları..” biçiminde izah eden DİLİPAK, sözü Arabistan’a getirip Suudi Arabistan sanki bir ateş çemberinin ortasında kalmış gibi..” diyor ve oradaki rejimin yıkılması hâlinde mukaddes mekânların idaresinin mevcut İKT’ye değil, “Beynel Müslimin bir birlik” uhdesine tevdi edilmesini teklif ediyor; bu birliğin kimlerden ve nasıl teşkil edilebileceğini anlatıyor, sonra da "hizmetli kadrosu" elemanlarının nasıl seçileceğine dair o cümleyi kuruyor.
“Beynel Müslimin bir birlik” diye tarif ettiği muazzam bir teşkilatın idari yapısını anlaşılır fikir ve ifadelerle açıklayan DİLİPAK, o teşkilatın "hizmetli kadrosu"nun nasıl kurulacağını anlatamamış ve - tabiri caizse - denizi geçip çayda boğulmuş...
DİLİPAK
’ın  kuramadığını biz
- tahmin yoluyla - kuralım:
“Hizmetli kadrosu ise yarışma ile, profesyonel istihdam yoluyla ya da gönüllülerden seçilebilir.”
“Hizmetli kadrosu ise yarışma ile veya gönüllülerden seçilebilir; profesyonel istihdam yoluyla da kurulabilir."

***
Arslan BULUT
(YENİÇAĞ - 23 Şubat 2011)

“Ama Atatürk, bütün uğraşılarına rağmen, bir gün Türk gençliğinin, Türk istiklalini korumak zorunda kalacağını biliyordu!”

Arslan BULUT’un yukarıdaki cümlesine göre Atatürk, kimin “bütün uğraşılarına rağmen, bir gün Türk gençliğinin, Türk istiklalini korumak zorunda kalacağını biliyordu?”
A) Kendisinin
B) Türk gençliğinin

Cümlenin kuruluşuna bakarsak A şıkkı da B şıkkı da doğru olabilir. İyi ama BULUT bunlardan hangisini kastetmiştir? Doğrusunu ancak kendisine sorarak öğrenebilirsiniz… 
Bir husus daha var: “Uğraşı” kelimesi TDK’ye göre “uğraşılan şey, meşgale" veyahut "hobi” demektir. Fakat yukarıdaki cümlede “uğraşmak, savaşmak, mücadele” manasında kullanılmış. Arslan BULUT’un bu kelimeyi böyle kullanması bir hata mıdır? Bunun cevabını TDK versin. Çünkü o kelimeye vücut veren de o, mana veren de…
***
Arslan BULUT
(YENİÇAĞ - 23 Şubat 2011)

“Atatürk, dünyada ulus devlet modeli dışında yaşamanın mümkün olmadığını kavrayarak ulusal yapılarını çoktan tamamlamış devletlere karşı, üstelik işgal altındaki bir imparatorluğun elde kalan topraklarında, bir direniş hareketi örgütleyip o hareketin geniş halk kitleleri tarafından benimsenmesini sağladı, ordusunu yeniden düzenledi ve milli gücü oluşturdu, güce dayanarak savaşı kazandıktan sonra da yeni bir savaş başlatarak ulusal devrimi gerçekleştirdi.”

Arslan BULUT
’un aynı yazısından aldığımız bu uzun cümle (Aslında burada birkaç cümle lüzumsuz yere birbirine eklenmiş, ama esas problem bu değil.) de yukarıdaki “uğraşı”lı cümle gibi muğlak bir ifade taşıyor. Bu cümleye göre kim “dünyada ulus devlet modeli dışında yaşamanın mümkün olmadığını kavra”mıştır? Cevap olarak yine iki şık var:
A) Atatürk
B) ulusal yapılarını çoktan tamamlamış devletler
Bunun cevabını ise TDK veremez; ancak
Arslan BULUT verir.

 

Yazar: C.Yakup Şimşek
24-02-11
E mail: c.yakup_simsek@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 1
AHMET
HA GAYRET!
Tarih : 24-02-11

Yakup Hocam, kaleminiz eşkin bir at gibi maşallah! Yerinde duramıyor. Bu üretkenliğin kitap veya kitaplar doğurması ümidimiz artıyor. Selamlar.

 
MEDYA PAZARINDA DEFOLU TÜRKÇE - 13
Online Kişi: 11
Bu Gün: 404 || Bu Ay: 862 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.453 || Toplam Tıklanma: 52.218.574