ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 3266
Yazar:
DİL DEVRİMİ DERSİM'DEN BETER

Türkiye Yazarlar Birliği tarafından İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğünün desteğiyle Sultanahmet'teki Kızlarağası Medresesi'nde düzenlenen "3. İstanbul Edebiyat Festivali" başladı. Açılışta Türkiye Yazarlar Birliği Kurucu Başkanı Mehmet Doğan önemli bir konuşma yaptı...

-"Asıl müdahale zihnimizeydi"

Türkçe'nin eski dünyanın üç kıtasında yazılıp, konuşulduğunu ifade ederek, "Hiç bir dil bu kadar geniş bir coğrafyada yazılıp, konuşulmadı. Bugüne kadar Türkçe yazdıklarımızdan sayısız kütüphaneler doldu. Bugün geçmişte yazdıklarımızın ne yazık ki çoğunu okuyamıyoruz. Okuduklarımızın da çok azını anlayabiliyoruz. 20. yüzyılımız çok çetin geçti. 20. yüzyılda kırımlar gördük. Bedenlerimize yapılandan çok daha fazlası zihinlerimize yapıldı. Asıl müdahale zihnimizeydi. Eğer zihnimizi istedikleri şekilde dönüştürselerdi, bedenlerimizi de belki kurtaracaktık. Bu ülkede yapılan kültürel kırım, hiçbir ülkede yapılanla kıyaslanamayacak boyutta. Dersim, zihin kırımı yanında ne ki" diye konuştu.

20. yüzyılda, köklü milletlerden sadece Türklerin alfabesinin değiştiğini belirten Doğan, sadece Türkçe'nin dil devrimine maruz kaldığını dile getirdi.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı Ali Ural da, İstanbul'da yaşamanın yalnız ekonomik değil, kültürel bir bedeli olduğunu belirterek, "Bu sorumluluğun yalnız sanatçıların değil, bütün İstanbulluların omuzlarında olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili de, eğitim kurumlarında ders olarak okutulmaya başlanan "İstanbul" dersine ilişkin katılımcılara bilgi verdi.

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız da, İstanbul'da yaşayan yazarların, okullarda öğrencilerle buluşması için hazırlanan projeyi desteklediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından, Mehmet Akif Ersoy ile Oğuz Atay'ın fotoğraflarının, şahsi eşyalarının, mektuplarının ve eserlerinin yer aldığı sergilerin açılışı gerçekleştirildi.

Altı gün sürecek olan festivalde, atölye çalışmalarından açık oturum ve panellere, film gösterimlerinden konsere, sergilerden ödül törenine 20 farklı etkinlik yer alıyor.

Tanınmış 44 edebiyatçı, akademisyen, uzman ve sanatçının yer alacağı festival, bir hafta boyunca İstanbullu edebiyat sevenleri ağırlayacak. Festival, 10 Aralık'ta şiir, roman, hikaye ve deneme alanlarında önemli katkılarda bulunan 4 edebiyatçının da ödüllendirileceği "2011 Edebiyat Mevsimi Büyük Ödülleri" töreniyle son bulacak.

Yazar:
06-12-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DİL DEVRİMİ DERSİM'DEN BETER
Online Kişi: 20
Bu Gün: 265 || Bu Ay: 6.821 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.296 || Toplam Tıklanma: 52.323.292