ÂYET-İ KERÎME
Ve gecenin bir kısmında O'na secde et. Gecenin uzun bir bölümünde de O'nu tesbih et.
İnsan: 26
HADÎS-İ ŞERİF
Mîzâna ilk konulacak şey, güzel ahlâktır.
Taberânî, el-Mu'cemu'l-Kebîr
SÖZÜN ÖZÜ
Alçakgönüllü yüreklerde yaşayan düşünceler, yüksek düşüncelerdir.
Montaigne
Rota Haber Son Dakika!
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma sayısı : 196
BİR HOCANIN TUTUKLANMASI

SARIKLI bir hocanın tutuklanmasının çeşitli yönleri vardır.

(1) Herkes için olduğu gibi onun için de "Beraat-i zimmet asıldır" yani bir kimsenin suçlu olduğu âdil bir mahkeme kararıyla kesinleşmeden önce o kişi suç işlemiş sayılmaz temel kuralı geçerlidir. Suçlu olup olmadığı, âdil bir mahkeme tarafından, âdil kanunlara göre ve âdilâne şekilde muhakeme edildikten sonra anlaşılacak ve karara bağlanacaktır..

(2) Âdilâne bir niyetle mi tutuklanmıştır, yoksa tutuklanmasının ardında adaletle ilgisi olmayan başka niyetler, amaçlar mı vardır?.. Acaba bir komploya mı kurban gitmiştir?

(3) Birtakım kasetlerin doğru olup olmadıkları, uzman bilirkişiler tarafından, doğru olduklarına dair verilecek rapordan sonra anlaşılır.

(4) Devlet güvenliği, casusluk gibi konular dışında hiçbir vatandaşın özel hayatı ve günahları araştırılamaz. Araştıranlar hukuk ve ahlak açısından suçlu olur.

(5) Dinî, ilmî, tarihî, felsefî, düşünceye ve sanata ait tartışmalar, karşıtın özel hayatını teşhir ederek, belden aşağı vurarak değil, seviyeli ilmî tartışmalar ve müzakerelerle yapılır.

(6) Emniyet teşkilatı ve yargı kurumu; herhangi bir ideolojinin, Masonluğun, sosyal bir sınıfın, bir lobinin, bir cemaatin, bir tarikatin, bir kliğin, siyasî iktidarın emrinde ve hizmetinde değil; hukukun, etiğin, insan haklarının, adaletin, hikmetin hizmetinde olmalıdır.

(7) Bazı kimselerin benzer suçları işlediklerine dair çok kuvvetli karineler ve deliller bulunduğu halde, onları ilişmeyip, bir kişiyi tutuklamak eşitlik prensibine aykırıdır.

(9) İslam dini, tecessüsü, yani insanların gizli özel hayatlarını araştırmayı günah kılmıştır. Dinden kopmuş modern hukuk da böyledir.

(10) Aynı suçu işleyenlere dokunmamak ve ilişmemek, sadece bir kimseye dokunmak adalete ve insafa sığmaz.

(11) İyi, vasıflı, ahlaklı ve faziletli insanlar kendilerini savcı, hakim yerine koyup meselenin iç yüzünü, mahiyetini bilmeden peşin hükümler vermezler, cellatlık yapmazlar, kimsenin ipini çekmezler; beraat-i zimmet asıldır.. prensibine uyarak beklerler.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: M. Şevket Eygi
19-12-11
E mail: milligazete.com  
 
Yorumlar:0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
BİR HOCANIN TUTUKLANMASI / AKTÜALİTE Kategorisi
Online Kişi: 15
Bu Gün: 194 || Bu Ay: 4861 || Toplam Ziyaretçi: 49193 || Toplam Tıklanma: 642258