ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / KÜLTÜR ve MEDENİYET
Okunma Sayısı: 2182
Yazar: Mustafa Durdu
TÜRKLÜKTEN KAÇILABİLİR Mİ?

Türk, kimine göre bir ırkın adı, kimine göre Türkiye’de yaşayan insanların ortak kimliği, kimine göre bir millet ismi, kimine göre gâvurun zıttı. Kimilerine göre cesur, güçlü anlamında bir kavim adı, kimine göre Göktürklerin özel ismi. Mesela tarihten bugüne aynı ırktan olan diğer Turanî kavimler kendilerini Türk olarak isimlendirmiyorlar. Türklük biraz daha Türkiye’ye özgü gibi.

Kürtlükte ise fazla bir anlam çoğalması yok. Mesela Zaza ayrı Kürt ayrı. Doğu Anadolu’nun dağlık yörelerinde daha çok Irak’ın kuzeyinde, merkezi Erbil olan yerlerde yaşayan bir kavim adı Kürt.

Türklüğün kavim mi, millet mi, zihniyet mi olduğu konusu kişilerin zihniyetine göre değişirken Kürtlüğün içerdiği anlam tamamen kavim, ırk şeklinde. Dolayısıyla Türk milliyetçiliği ile Kürt milliyetçiliği aynı kefeye sığmıyor gibi.

Türklük tarihten bu yana bugünkü anlamlarına gelirken Kürtlüğün böyle bir değişim serüveni yok. Türklüğün alternatifi Kürtlük olabilir mi? Yoksa Balkanlardaki vakıaya uygun olarak Türklük Gâvurluğun alternatifi mi?

Milliyetçilik de öyle. Milletten türemiş olarak ele alındığında tamamen dinî bir hüviyeti ihtiva ederken, ulusalcılığa alternatif oluşturur. Oysa milliyetçiliği doğrudan ulusalcılık olarak algılayanlar da var. Mesela Kürt milliyetçiliği tabiri fazla kullanılmaz, bunun yerine Kürtçü ismi ön planda tutulurken Türkçülük tamamen marjinal bir kavramdır. Bugün için milliyetçilik deyince bu Türk milliyetçiliği olarak algılanır.

Elbette ulusçuluk, kavimcilik, ırkçılık İslam’ın reddettiği bir zihniyetin isimlendirilmesidir. Milliyetçiliği de aynı kategoride değerlendirebilir miyiz?

Birileri milliyetçiliği ırkçılık olarak algılarken birileri yurtseverlik olarak anlıyor. Bu konuda da tam bir görüş birliği yok aslında.

Bir de Atatürk milliyetçiliği var mesela. CHP’nin eskiden beri savunduğu MHP’nin 12 Eylül’den sonra müptelası olduğu bir ideoloji bu. Bu kavram, Atatürk’ün tanımı dışında da bir milliyetçilik tanımı olduğunu gösteriyor.

Peki, Atatürk milliyetçiği dışındaki milliyetçilik neyi ifade eder? Hadi diyelim, Atatürk Türkiye’deki Gayrimüslim – Müslüman herkesi Türk kabul ediyor ve vatandaşlığı ön planda tutuyor, bu halka da Türk ulusu diyor. Atatürk’ün milliyetçilik düşüncesi olduğuna göre başkalarının da milliyetçiliğe yüklediği anlamlar farklı olabilir. Mesela BBP’nin milliyetçilik anlayışı ile Atatürk’ün milliyetçilik anlayışı birbirine zıt. Onlar millet kelimesini ve milliyetçiliği başka türlü anlıyor. Yoksa onların anladığı millet ve milliyetçilik mi daha tarihsel, yoksa CHP’nin milliyetçiliği mi?

Şurası unutulmaması gerekir ki bugün siz Türkiye’de kendinizi nasıl tanımlarsanız tanımlayın, ister “Ben Kürt’üm”, ister “Ben Çerkes’im”, isterse “Ben Laz’ım” deyin, Gâvurlar sizi tarihte olduğu gibi hep Türk olarak bilecek. Onların gözünde Türkiye’de yaşayan herkes 11. asırdan beri Türk’tür. Bu şu demek: İster Kürt olun, ister Arap, ister Oğuz; Türkiyeli iseniz siz Türk’sünüz.

Türklük’ten kaçamazsınız. Yakanıza yapışmıştır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mustafa Durdu
21-02-13
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
TÜRKLÜKTEN KAÇILABİLİR Mİ?
Online Kişi: 13
Bu Gün: 144 || Bu Ay: 10.391 || Toplam Ziyaretçi: 2.223.778 || Toplam Tıklanma: 52.195.581