ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÂKİF EMRE
Okunma Sayısı: 2247
Yazar: Akif Emre
İHVAN DÖNÜŞMEYİ KABUL EDECEK Mİ?

Apolitik karşı darbe

Mısır'da Nobel ödüllü darbecilerin liberal, demokrat mesajlarıyla yaldızlanmış operasyon sonucu Müslüman Kardeşler'in desteklediği Mursi'nin askeri darbeyle devrilmesinin etkileri sanılandan büyük olacak. Mısır'da bu ana kadar kendilerine karşı yapılan silahlı saldırı ve provakasyonlara, seçimle geldikleri iktidarın silah zoruyla gasp edilmiş olmasına, ülkedeki en büyük örgütlü toplumsal güç olmalarına, liderlerinin uyduruk gerekçelerle tutuklanmasına rağmen İhvan kitlesinin vakur duruşunun bir anlamı olmalı… İhvan çizgisini, mücadele yöntemini, siyasal tutumlarını ister destekleyin ister temelden karşı olun, kabul etmek zorundayız ki, onlar Mısır'ın gerçek sahibi olma bilinciyle hareket ettiler şu ana kadar. Ancak haksızlığa uğramış kitlelerin tepkileri sokağa çıkmışsa her zaman kontrol edilemez. Mısır'ı kanlı bir kaosa çekecek provokatörler kadar kontrol dışı grupları, tetikçilerin de her an devreye girme ihtimali durumunda ülkenin 'Cezayirleşmesi'nin sorumluluğunu kim alabilir? …

Darbe karşısında Tahrir üzerinden Ankara'ya sopa gösteren ulusalcı, liberal aydınların tutumu Türkiye'de sivillerin askeri darbeye teşvik ve tahrik ettiği tezini yeniden hatırlattı. 'Neocon'larla sırdaşlık etmekle övünen liberal yazarın Tahrir darbesinden Türkiye'ye darbe göndermesi yapması, ulusalcıların açıktan, kimi demokrat görünümlü seküler çevrelerin dolaylı darbe davetiyeleri yapıyor olmaları aslında Türkiye için de bir turnusol kağıdı işlevi gördü. Geçmişte askerlerden çok sivillerin darbe çığırtkanlığı yaptığı siyasi ahlak malulü özgürlükçü, aydınlanmacı aydınların ülkesi olduğumuzu bu vesile ile hatırladık.

Pratikte hem Müslüman Kardeşler'in kimi hataları hem de asker, medya, sermaye (zaten ordu Mısır ekonomisi demektir aynı zamanda) işbirliği ile bir yıl içinde iktidarda muktedir olma fırsatı verilmeyen Mursi'ye karşı Nobel ödüllü liberal cunta sözcülerinin batıya vitrinlendiği, şirinleştirildiği bu darbenin beslendiği süreç olan Arap Baharı anlaşılmadan çözümlenemez.

'Arap Baharı'na güzelleme yapan liberal, laik, batıcı ve de İslamcılara karşı bir hatırlatma yapmakta yarar var. Arap baharında kitleleri meydanlara çıkartan talepler ne kadar gerçek idiyse Arap Baharı da o kadar apolitik bir devrimdi. 'Mübarek gitsin' sloganından başka ortak siyasal hedefleri olamayan devrimin apolitik karakteri kısa sürede güç dengeleri içinde bir mücadeleye dönüşmesi kaçınılmazdı.

Müesses nizamın, ne istediği net olamayan farklı grupların kontrol edemediği kitleler karşısında ülkenin kaosa itilmesi riskine karşı hiç de hoşlanmadığı İhvan'la zorunlu işbirliği yapması; İhvan'ın da ilk fırsatta sunulan iktidar rüşvetine hayır diyememesi Arap Baharı'nın kumaşını ele veriyordu. Daha da kötüsü Mübarek döneminden kalma ya başta ordu olmak üzere kurumsal yapıların değişmeden devlet içindeki gerçek iktidarını sürdürüyor olmasına aldırmadan gerçekten devrim yaptığını düşünmeye başlaması felaketin başlıca nedenidir.

Şu anda yaşanmakta olan apolitik karşı devrimdir.

Kitleler Mübarek'e neden karşı çıkmışlarsa benzer gerekçelerle Tahrir'de yeniden toplanma durumunda kalmıştır. Mursi'ye, ekonomik sorunları çözecek zaman ve fırsat tanımak bir yana adeta koltuğunda kukla olmaya zorlayan kuşatmaya maruz kaldığı bir yıl içinde büyük kitlelerin işsizlik, fakirlik gibi sorunları çözemediği gibi tepede yaşanan didişme gelecek umudunu da tüketmeye başladı.

Apolitik karşı devrim, Mısır'ın liberal etiketli küresel sisteme entegre çabasıdır. Bu projenin askeri baskı olmadan kalıcı olacağı çok şüphelidir.

Apolitik karşı devrim eğer Baradey gibi isimleri öne çıkararak neoliberal politikaları gerçekleştirecekse bu tür ekonomi-politik programlar ancak olağanüstü durumlarda gerçekleşebilir. Mursi'nin temsil ettiği örgütlü-yaygın toplumsal tabanı karşısına alacak siyasi projenin hele özgürlükler bağlamında ne kadar hayata geçirebileceği çok şüphelidir.
...

Yazının devamı için tıklayınız.

(Buraya alamadığımız son paragrafı okumanızı tavsiye ederiz. "Doğruluş")

Yazar: Akif Emre
06-07-13
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 1
AHMET
TAMAMLAYAYIM
Tarih : 06-07-13

Müslüman Kardeşleri 'İslamcı Siyaset'ten muhafazakar-liberal düzeye çekme planı şimdilik yürümedi, yahut yeterince olgunlaşmadı. Ancak uzun vadede Mısır'ın geleceğinde söz söyleyecek olan yine İslami hareketler olacaktır. Siyaseten dışlanma, yasaklanma karşısında yeniden hayata dönmek, onları özür dilemeci bir dille iddialarında taviz vermeye icbar ederek, iddialarından vazgeçtikleri oranda sistemde yer açılması tehdit/teklif seçenekli bir yolla siteme entegre edilmesi fikri tanıdık geliyor mu?

 
İHVAN DÖNÜŞMEYİ KABUL EDECEK Mİ?
Online Kişi: 21
Bu Gün: 172 || Bu Ay: 3.980 || Toplam Ziyaretçi: 2.233.680 || Toplam Tıklanma: 52.281.564