ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 2213
Yazar: Esra Elönü
CHP ÇAPULCULARI EZMEYE ÇALIŞMIŞ!

Çapulcu tabirini ilk kullanan kim?

Kemalist sazanların üzerine atlayıp kafatasçıların pankart ağzında gevişe tabii tuttukları çapulculuğun şu günlerde tabiri, caiz oldu.

Ergen deyip geçilmeyen  sivilce tarlasının gönüllü ırgatlığına sürülen moda tabiriyle Y kuşağına "çapulcuyuz" baskılı tişört giydirip meydana süren zihniyetin çapulculuk tarihinden haberi var mı? Yok.

Tencere Tava yamultarak Kemalist beyinin düzlüğüne ve sığlığına farkında olmadan atıfta bulunan hatunların haberi var mı peki yok.

Kılıçdaroğlunun, bir grup toplantısında "Sen özgürlük isteyen bu gençlere çapulcu diyemezsin" diyerek en kriminal ayarsızlığın dibine vurduğu aşikar. Geçmişte kendi iktidarının isim babalığını yaptığı bu kavramın, önce ayağına dolanacağını, sonra eline yüzüne bulaştıracağı tuzak malzemeye dönüşeceğini garibim nerden bilsin.

İlk kullanım, Mustafa Kemal Atatürk, "Bize 500 yıldır direnen bu çapulculara, Cumhuriyet rejimlinin ne olduğunu göstereceğiz" diyor. Bu durumda kim çapulcu?

Dersim olaylarının kan sıcağında 22 Haziran 1937'de Tan Gazetesinin manşeti şöyle  Çapulcular mahkemede hesap veriyorlar' .. Çapulcunun isim babası CHP iktidarı o dönem kemalist reflekslerle Dersim'i soykırımla fethederken bu tabiri kullanıyor.  Ve Yarbay Kemal'in şu tiradı kendi tekellerinde olan çapulculuk tabirini ilk ağızdan teyid ediyor.  "Sizin olacak bu topraklar. Tohumluğunuzu, aletlerinizi hükümet verecek. Şeyhe ağaya ihtiyacınız yoktur. İnsafsızca asırlardır sömürüyorlar sizi. Bugüne kadar haraç ve ağalık hakkı ile sizleri soyup soğana çevirdiler. Ardından da size cesaret verip soyguna çapula, kan davasına sürdüler. Bunların günahı, vebalini de sizlere yıktılar. Sen ağa hatırına hapislerde çürürken, dünyanın tüm nimetleri ile sefa sürdü bu alçak adamlar. Biz sizleri, Dersimli şeyhlerin, ağaların zulmünden kurtarmağa yemin etmiş insanlarız. Açtığımız yollar, kurduğumuz köprülerle yaptığımız okullarla, yeni bir nizam kurulacak burada. Kendi kendinizin efendisi olacaksınız."(Dersim 1937)

Dersim halkını şeyhlerin, ağaların ve feodal çapulcuların zulmünden kurtulmaya çağırmıştır. ( Barbaros Baykara, Dersim 1937, s-147. )

Burada kronolojik bir zaafiyete düşmüş olabilirim bir tarihçi değilim lakin bu çapulculuk tabirinin tekelcilerinin kim olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor.

CHP tek partili dönemde yaptığı zulüm ve asimilasyon atarlanmasının sonucu olarak ortaya çıkan bu kavramı geçmişte kan stepnesi hizasında kullanırken biri de çıkıp tabirin ilham kaynağını sorgulamıyor.

Kavramların otlağına yayılmanın, sazanlık atletizminden mütevellit üzerine çullanmanın öncesinde geçmişe bakma zahmetini göstermeyen bu partiden bırak muhalefeti adam bile olmaz.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Esra Elönü
19-07-13
E mail: haber7.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
CHP ÇAPULCULARI EZMEYE ÇALIŞMIŞ!
Online Kişi: 17
Bu Gün: 478 || Bu Ay: 7.034 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.722 || Toplam Tıklanma: 52.328.415