ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 3583
Yazar: Ahmet Ar
ANADOLU ÇOCUKLARINA BUKAĞI: YABANCI DİL

Bir dostun mektubu:

Habervaktim.com yazarı Yener Dönmez Bey üniversitelerimizin pek mühim ama hiç üzerinde durulmayan bir meselesine parmak basmış: Yabancı dil meselesi... Yazıyı  görünce yüreğim hopladı. Çok sevindim. Yıllardan beri bu kangrene el süren yoktu, Yener Bey tam üstüne bastı. Allah kendisinden râzı olsun.

Ben de bir yabancı dil mağduruyum.

1998'de İstanbul'da bir üniversitede Eski Türk Edebiyatı alanında doktoraya başladım. Alan derslerinde oldukça iyiydim. Sonra sıra geldi tez almaya... Ama bir mesele vardı... Önce yabancı dili geçmeliydim. Biz Anadolu çocuklarıyız; ömrümüzde gerçek bir İngilizce hocası görmedik. Şimdi bizden şöyle böyle değil, kallâvî bir İngilizce istiyorlar. Ne verdiniz de ne istiyorsunuz? Neyse... Kör topal çalıştık. Son hakkımda 45 alabildim. Ve elendim. Oysa 50 alabilseydim (meselâ 3 soruyu daha doğru işaretlemiş olsaydım) şimdi ben doçent veya profesör olacaktım; ama ortaokul Türkçe öğretmeniyim. (Çok bir şikâyetim yok; bu çocuklar da evlâdımız; onlara verdiğim emek de mübârektir)

Düşünebiliyor musunuz, hem de Türk edebiyatı alanında yabancı dili geçmeden adım atamıyorsunuz. Bir İngiliz Türkiye'de Türk edebiyatı alanında doktora yapacak olsa İngilizceye hiç ihtiyaç duymadan, sadece Türkçe ve Osmanlıca bilerek doktor olabilir. Ama bu imkân Türk çocuklarına kapalı. Şimdi şöyle diyorum: "Yunus Emre'yi, Fuzulî'yi anlayabilmek için önce İngilizce öğrenmek gerektiğini sonunda anladım(!)"

Bir üniversitede öğretim görevlisiydim. 28 Şubat'ın hışmına uğradım, üniversiteden koparıldım. 7 yıl çalıştıktan sonra... Bu müddet içinde gördüğüm manzara şuydu: İstisnasız bütün branşlarda geleceğin ilim adamları asistanların hepsinin elinde bir Redhouse sözlük ve kıytırık bir İngilizce kitabı... Biyoloji bölümünde bir asistan arkadaşın şu sözünü hiç unutmam: "İngilizce çalışacağım diye 1 yıldan beri kendi alanımla alâkalı bir makale bile okumadım." Bu söz fecaati anlatmaya yeter. Bütün üniversiteler İngilizcenin işgali altında; bunlar milletimize ait müesseseler değil, sömürge okulları!

Akla şu da geliyor: Birileri toprağından kopmamış Anadolu çocuklarının üniversitelerde de yükselişini gördü. (Ekonomide Anadolu aslanları gibi) Bu hâl cumhuriyetin fabrika ayarlarına muvâfık düşmezdi; behemehâl önleri kesilmeliydi. Kolundan tutup atmak da bugünkü günde sakîl kaçabilirdi; en iyisi kitabına uydurmaktı. Baktılar... Bu çocukların en zayıf oldukları taraf nedir? Hemen bulundu: Yabancı dil... Bu, çârenin de bulunması demekti. Daha evvel de ayağa takılıp duran bu mecbûriyet artık aşılmaz bir dağ seviyesine yükseltildi. Zaten maksat aşılmamasıydı. Böylece ömründe gerçek bir yabancı dil hocası görmemiş; yabancı dil derslerini kasabadaki dikiş nakış hocasından, avukattan, savcıdan... almış Anadolu çocuklarının önü otomatik olarak kesilmiş olacaktı. Kat sayı formülüyle İmam Hatip talebelerinin ilahiyattan başka fakültelere gitmesine mânî olunduğu gibi... Akademisyen olmak isteyen Anadolu çocuklarının kat sayısı da yabancı dil yapılmıştı; başka değil. Onlar yabancı dil problemiyle boğuşurken meydan yabancı kolejlerde okumuş, bastığı yerle alâkası kesilmiş jönlere kalacaktı. (Bu tiplerin başka sıfatlarını saymayalım)

Orhan Veli Kanık'ın bir şiirinin mısraları geliyor aklıma:

Hiçbir şeyden çekmedi
Nasırından çektiği kadar
Yazık oldu Süleyman Efendiye

Akademisyenliğe gönül verip iki adım atmak isteyen Anadolu çocuğunun karşısına Himalaya gibi dikildi yabancı dil mecburiyeti... Yaşamayan bilmez. Şiiri onlar için şu hâle getirebiliriz:

Hiçbir şeyden çekmedi
Yabancı dilden çektiği kadar
Yazık oldu akademisyenlik rüyası gören
Gariban Anadolu gençlerine

Meselenin hâlli kanaatimce şöyle olabilir:

Yabancı dil bilmek bir akademisyen için elbette bir meziyettir, inkâr etmeyelim. Ama ilim yapmanın şartı olunca nice kaabiliyetli gencimizin beyni telef olmaktadır. Oysa bir milletin en değerli hazinesi gençlerinin beyinleridir.

Çare: Yabancı dil bölümleri hariç hiçbir üniversitenin hiçbir bölümünde yabancı dil, akademisyenlikte yükselme barajı olmamalıdır. Akademisyenlikte yükselmenin tek şartı olmalıdır, yapılan ilmî çalışma... Sen ilim âlemine ne getirdin kardeşim? Başka soruya da baraja da gerek yok.

Yabancı dil, KPDS imtihanında başarılı olanlara dil tazminatı verildiği gibi sadece bir bordro meselesi olmalıdır. Belli bir puanı geçen akademisyene bu başarısının karşılığı olarak bir miktar fazla maaş ödenebilir; böylece yabancı dil öğrenme teşvik edilmiş olur.

Yabancı dili geçmiş akademisyenle geçmemiş akademisyenler için ayrı ünvan/kadrolar ihdas edilebilir. Ve ömür boyu imtihan hakkı verilir; hayatının bir devresinde yabancı dili geçerse "yabancı dili olan akademisyen" kadrosuna geçer. Hepsi bundan ibaret! Her meselemizi arap saçına döndürmede üstümüze yok!

Böylece ilimde bir şeyler yapabilecek insanlarımızın da önü kesilmemiş olur. Yener Bey'in söylediği gibi, Çin ve Japonya akademisyen olmada yabancı dil mecburiyetini kaldırmış. Şahsiyetli bir millete yakışanı yapmışlar.

Darısı bizim başımıza...

Yener Dönmez'in yazısı için tıklayınız.

Yazar: Ahmet Ar
29-09-13
E mail: ahmet_ar@dogrulus.com
Yazar Hakkında Bilgi ve Diğer Yazıları
 
 
Yorumlar: 3
uğurlu
ADAM
Tarih : 30-09-13

Açılımın içersinde, demokratikleşme paketinin muhtevasında yabancı dil hususiyetle engliş dili öğrenmek istemeyenlere de hürriyet var mı? Şahsen anlayışları zenginleştiren gönül dünyasını büyüleyen kalp dili gönül lisanı Türkçenin hazzını tadını nüans farklılıklarını anlıyarak ifade edebilen 'adam' olmak isterim.

 
İhsan Efendioğlu
Uluslarası Enayilik:Yabancı Dille Eğitim
Tarih : 30-09-13

Gönlü buruk yüreği kavruk anadolu gençlerinin çilesini dile getiren yazısından dolayı teşekkür ediyorum. Yabancı dil deyince hemen aklımıza ingilizce geliyor nedense... Gençlerimiz Türk edebiyatı alanında çalışma yapacak İnglizce engel. İlahiyat alanında çalışma yapacak ingilizce engel. Hele bazı üniversitelerde eğitim ana dilimizde değil ingilizce. Çocuğumuz hukuk eğitimini ana dilinde alamıyor. Tıp eğitimini ana dilinde alamıyor. Müstemleke olsak ancak bu kadar olurdu... HAZIR DEMOKRATİKLEŞME PAKETİ GÜNDEME GELMİŞKEN BİZLER DE ÜNİVERSİTELERİMİZDE ANA DİLİMİZLE EĞİTİM İSTİYORUZ!

 
TAC 1
RABBIM HAYIRLI OLANI NASIP ETSIN
Tarih : 29-09-13

Ahmet Bey Hocam!.. Yazınıza aynen katılıyorum. Fakat "Önünüze çıkan engeller varıp toslamanız için değil, üstünden uçmayı öğrenmeniz içindir." demişler ya. Bunu ben de dıştan lise bitirme imtihanında yaşadım İngilizce öğretmeni bir konuda kendisine yardımcı olursam üç sınıf birden seni geçiririm yoksa kalırsın deyince kendi kendime bir İngilizce çalışması ve sonuç= on üzerinden 8 8 8, üç sınıfı birden iyi bir not ile geçmeme vesile oldu. Başka çare yok. Şimdi ise ilk fırsatta bu dili daha iyi bir şekilde öğrenip dinimin daha geniş bir insan topluluğuna tebliği'ne vesile olur inşAllah diye düşünüyorum. Ahmet Hocam! Şu anki konumunuzun sizin için en hayırlı olduğunu söyleyebilirim. Selam ve dua ile hayırlı çalışmalar...RK

 
ANADOLU ÇOCUKLARINA BUKAĞI: YABANCI DİL
Online Kişi: 11
Bu Gün: 228 || Bu Ay: 1.611 || Toplam Ziyaretçi: 2.228.477 || Toplam Tıklanma: 52.239.083