ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 2370
Yazar:
'ANDIMIZ' OKULLARDAN TAMÂMEN KALKTI

Başbakan Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'nden andımıza yönelikte bir madde çıktı. Pakette yer alan maddeye göre andımız uygulaması İkokullarda tamamen kaldırıldı.

Erdoğan, ilkokullardaki öğrenci andı uygulamasının kaldırılacağını aktararak, "1933 yılında, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlanmış, ilk ve orta dereceli okullarda 'andımız' uygulaması başlatılmıştı.

Bu uygulama zaman zaman kaldırıldı, metin değişikliğe uğradı. 12 Mart ve 12 Eylül'de, bireysel girişimler neticesinde bu uygulama devam etti. Geçen yıl, ortaokullarda bu uygulamayı kaldırmıştık. Şimdi de, ilkokullarda bu uygulamaya son veriyoruz" dedi.

Haberin kaynağına ve videoya ulaşmak için tıklayınız.

Habervaktim yazarı Faruk Köse birkaç gün evvel "Çocuklarımızın sabah yemininden memnun musunuz?" başlıklı bir yazı yazmıştı. Yazıda "Andımız"ın tarihçesi de verilmişti. O yazıdan bir bölüm:

... her sabah çocuklarımıza zorla okutulan “Andımız” metninin hikayesi Cumhuriyet Devrimlerinin silindir gibi bu milletin üzerinden geçtiği yıllara dayanıyor. “İdam mangası” olarak faaliyet gösteren Ankara İstiklal Mahkemesi üyeliği de yapmış olan eski İttihatçı Milli Eğitim Bakanı Dr. Reşit Galip, 1933’ün 23 Nisan Çocuk Bayramı sabahı “ilk bayramlaşma”yı kızlarıyla yaparken, onlara şöyle bir hitapta bulunur: “Türküm, doğruyum, çalışkanım. Yasam küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir. Ülküm, yükselmek, ileri gitmektir. Varlığım Türk varlığına armağan olsun!”

Kızlarına bu sözleri söyleyen Bakan, “sanki mükemmel bir şey bulmuş, çok büyük bir keşif yapmış” hissine kapılarak havaya girer, bu cümlelerin bütün okullarda çocuklara her sabah okutulmasını sağlamak için Çankaya’ya koşar. Sonuçta, Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu, 10 Mayıs 1933 tarih ve 101 Sayılı Kararıyla bu metni “Öğrenci Andı” olarak zorunlu kılar.

İşte, her sabah çocuklarımıza okutulan metnin hikâyesi bu. Kızlarına şirinlik yapmak isteyen bir Baba-Bakan, anlık bir hisle birkaç cümle kuruyor ve o cümleler, zaman içinde sonlarına başka cümleler de eklenerek adeta “kutsal bir metin” hüviyetine büründürülüp bütün öğrencilere, her gün “yemin” olarak içtiriliyor. İşte size “Kemalist Devrimler’in ve Cumhuriyet’in bu ülkede nasıl tatbik edildiğine dair tipik bir örnek.”

Zaman içinde ilaveler yapılan metin, “28 Şubat süreci”nin ateşli günlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’nin 10. maddesiyle yeniden düzenlenir. Buna göre öğrenciler, her gün dersler başlamadan önce, “öğretmenlerin gözetiminde topluca” bugünkü “Andımız”ı okumakla yükümlüdür.

Bu nedenle, böyle bir “metnin üzerine inşa edildiği temel zihniyet”e ve bunun “İslam inancı karşısındaki vaziyeti”ne bakmak “imani bir duruş” gereğidir.

Yazının tamamı için tıklayınız.

Yazar:
01-10-13
E mail: haber7.com
 
 
Yorumlar: 1
abdullah temel
andımız
Tarih : 03-10-13

o günkü milli eğitim bakanının öğrencilere benimsetmeye çalıştığı andımızda bizleri rahatsız eden hiçte yanlış bir ifade göremiyorum. bu memlekette yaşayan ve memleketini seven herkesi kucaklayan ifadeler olduğunu düşünüyorum birileri rahatsız oluyor diye değerlerimizden vazmı geçmeliyiz yoksa daha fazlasıyla sahipmmi çıkmalıyız. bir kişinin yazdıkları bizi bağlamaz diyorsanız istiklal marşı da okullarımızda ve çeşitli alanlarda sürekli okutuluyor buda mı dayatma Hakkıdır hakka tapan milletimin istiklal derken kastedilen milletten rahatsız olanlar var diye istiklal marşını da kaldıralım mı.

EDİTÖRÜN NOTU: Muhterem kardeşimiz, görüşlerinizi saygı ve aynı zamanda hayretle karşıladık. Ama her görüşte insan olabilir tabii. Yazının altındaki "Yazının tamamı için tıklayınız" cümlesini tıklayınız, karşınıza çıkan yazıyı okuyunuz. Bir müslüman  olarak niçin rahatsız olduğumuzun cevabı var orada. Ona da karşı çıkarsanız mesele başkadır ve tartışmakla hallolacak cinsten değildir. Selamlar.

 
'ANDIMIZ' OKULLARDAN TAMÂMEN KALKTI
Online Kişi: 28
Bu Gün: 91 || Bu Ay: 1.039 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.093 || Toplam Tıklanma: 52.223.290