ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 1746
Yazar:
GAYRETLER MEYVE Mİ VERİYOR?

Çift Başlılık Kalkıyor

Ders kitaplarının yazar ve metin seçimi fâcia... 6, 7 ve 8. sınıf Türkçe kitaplarında edebiyatımızın tanınmış mümtaz simalarından hemen hemen hiç yok. Kitaplar; kimdir, necidir bilmedimiz yazarlarla doldurulmuş. Tanınmış birkaç yazar da eski CHP zihniyetli. Bunların hepsi bir tesadüf olabilir mi? Kimilerine göre İslâmcı Ak Parti iktidarda; ama ders kitapları solcularla dolu. Bu vaziyette çocuklarımız millî/mânevî değerlerinden haberdar ve onlara bağlı olarak nasıl yetiştirilecek? Millî eğitimde köstebek var da bu ders kitaplarını onlar mı bu kişilere yazdırıyor diye insan düşünmeden edemiyor. Biz bu hususları yazar dostlarımıza, eğitimci arkadaşlarımıza yana yakıla anlatıp durduk. D. Mehmet Doğan Bey -Allah ondan razı olsun- felâkete dikkat çeken birkaç yazı yazdı. Şimdi bir haber okuduk ve heyecanlandık. Artık ders kitapları talim terbiye kurulununun inisiyatifinden çıkarılıp sadece bakanlığın iradesiyle belirlenecekmiş. İnşaallah mezkur hatâlardan arınmış ders kitaplarıyla buluşuruz artık. Gayretler meyveye durdu anlaşılan. (Doğruluş)

Ders kitaplarının uygun olup olmadığına karar veren Talim Terbiye Kurulu’nun onay yetkisi, MEB’e geçiyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), dersanelerin kapatılarak özel okula dönüştürülmesi ile ilgili yasa taslağı çalışmasında, 652 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile yasalaşan Teşkilat Yasası’nda da değişiklik planladı.

Buna göre 1930 yılından bu yana ders kitaplarının eğitim ve öğretime uygun olup olmadığına karar veren Talim Terbiye Kurulu’nun görev tanımı daraltılacak.

Yapılması planlanan değişikliğe göre, eğitim ve öğretim plan ve programları, ders kitapları, yardımcı ders kitapları ve öğretmen kılavuz kitapları başta olmak üzere her türlü eğitim araç ve gerecini eğitim ve öğretime uygunluk bakımından inceleyen Talim ve Terbiye Kurulu bir karar organı olmaktan çıkarılacak. Kurul, yalnızca bilimsel danışma ve inceleme organı haline getirilecek.

Kurulun onay makamı olmaktan çıkarılmasının yasa çalışmasındaki gerekçeler şöyle: Maddenin gerekçesinde, “Talim ve Terbiye Kurulu’nun MEB çatısı altında bir karar organı olarak öngörülmesi, bakanlıkların teşkilat yapılarına ilişkin genel esasları düzenleyen 3046 sayılı kanunun felsefesine ve bu doğrultuda inşa edilen MEB hiyerarşisine ters bir durumdur” denildi.

Gerekçede, “Şirketlerde karar organı kurul formunda oluşturulurken bakanlıklarda kanunla verilen karar alma yetkileri bakan, müsteşar ve yetki devri yoluyla alt hiyerarşik kademeler tarafından kullanılır. Hal böyle iken bakanlık hiyerarşisinde, bakana bağlı bir kurulun karar organı olarak tasarlanması, bakanlıkta iki başlılık adeta fiilen iki müsteşarlı (idari müsteşar-teknik müsteşar) bir yapı ortaya çıkarmakta, bu ise bakanlığın işleyişinde muhtelif sorunlar doğurmaktadır” ifadeleri kullanıldı.

‘DEMOKRATİKLEŞME ADIMI’

Gerekçede son olarak şu tespitlere yer verildi: “Kurulduğu dönem ve kuruluş amacı dikkate alındığında Talim ve Terbiye Kurulu esasen eğitim alanında faaliyet gösteren bir vesayet kurumu niteliğindedir. Talim ve Terbiye Kurulu’nun bu yapıdan çıkarılması, devlet yönetiminde sivilleşme ve demokratikleşme adımlarının bir devamı olarak görülmektedir.”

Düzenleme yasalaşırsa, bundan böyle Talim ve Terbiye Kurulu, yalnızca genel müdürlükler tarafından hazırlanan ders kitapları ve eğitim araç ve gereçleri ile ilgili görüşünü sunacak. Bu durumda daha önce üniversitelerin öğretim üyeleri tarafından incelenerek onaylanan ilkokul, ortaokul ve lise kitaplarının, bundan sonra bakanın onayından geçmesi yeterli olacak.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
20-11-13
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
GAYRETLER MEYVE Mİ VERİYOR?
Online Kişi: 17
Bu Gün: 104 || Bu Ay: 1.744 || Toplam Ziyaretçi: 2.229.000 || Toplam Tıklanma: 52.242.032