ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 1707
Yazar:
O İDDİA DA YALAN ÇIKTI

'Dershanelerin kapanması en çok Doğu ve Güneydoğu'yu etkiler, gençler dağa çıkar' propagandası yalan çıktı. Dershaneciler dönüşüme hazır olduklarını açıkladı.

Dershanelerin dönüşümüyle ilgili tartışmalar gündemde ağırlığını korurken Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki dershane yöneticilerinden projeye destek geldi. Dershanelerin kapanmasından bölge gençlerinin olumsuz etkileneceğine yönelik propagandaya, dershane yöneticileri reforma hazır olduklarını belirterek cevap verdi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki dershane işletmecileri, reform planında dershanelerin okula dönüşümü için ekonomik destek verilmesini talep ederek "Kaygılarımız azaldı. Biz dönüşüme karşı değiliz" diyerek hükümetin yürüttüğü çalışmaya destek verdi.

"YETERLİ SÜRE VERİLSİN, DÖNÜŞÜRÜZ"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da da önemli yatımları olan Açı Dershaneleri'nin kurucusu Mustafa Aydemir, konuyla ilgili Sabah Web sitesinin sorularını yanıtladı. Sık sık bölgeye gittiğini, oradaki işletmecilerle iletişim halinde olduğunu söyledi, "Biz hükümetin bu dönüşüm projesine destek veriyoruz. Diyarbakır'da, Batman'da, Van'da, Erzurum'da dershane işleten arkadaşlarımız da aynı fikirde. Yeter ki teşvik primleri ödensin, bizlere arsa verilsin" dedi. Geçiş sürecinde yapacakları teknik çalışmalar için dershanelere süre verilmesini isteyen Aydemir "Biz hemen harekete geçer ve dershanelerimizi ön görülen şekilde, okula çeviririz. Bu geçiş sürecinde Açık Lise olarak hizmet verebiliriz. Biz 150 dershanemizle okullaşmaya hazırız." diye konuştu.

"KAYGILARIMIZ AZALDI"

Batman Çözüm Dershanesi'nin Kurucusu Rıdvan Sevim de hükümetin bu dönüşüm projesine olumlu bakan, yıllarını dershaneciliğe vermiş öğretmenlerden biri. Tek kaygısı eğitim kalitesinin yükseltilmesi ve dönüşüm sürecinde mağduriyetlerin minimize olması olduğunu belirten Sevim, "Haberi ilk duyduğumuzda haliyle tedirgin olduk. Çünkü bazı medya grupları dershanelerin tamamen kapatılacağı yönünde haberler yaptılar. Günler geçtikçe yapılan açıklamalarda dershanelerin kapatılmayacağını dönüşüme uğrayacağını, okullaşmayı artıracağını öğrendikten sonra kaygılarımız azaldı. Şimdi, öğrenci teşvikleri nasıl olacak diye düşünüyoruz. Bu kaygılarımız da giderildiğinde sıkıntımız kalmayacak" dedi.

"DOĞU BATI ARASINDAKİ EŞİTSİZLİĞİ GİDERECEKSE BİZ DE VARIZ"

Diyarbakır Bismil'de dershane işleten İbrahim Kaçmaz'ın en büyük derdi doğu batı arasındaki eşitsizlik. Okulda verilen eğitimin yetersizliğinden dolayı dershanelerin ortaya çıktığını ifade eden Kaçmaz, okuldaki koşullar düzeltilmediği sürece bu tarz kursların önemli olduğunu söyledi. Kaçmaz; "Mevcut sistemde dershaneler gerekli. Çünkü doğudaki okullarda birçok branşın öğretmeni bulunmuyor. Bu eksikliği dershane kapatıyor. Ama burada da yine adaletsizlik var. Parası olan dershaneye gidiyor, olmayan gitmiyor. Aynı okulda dershaneye gitmeyenler çoğunlukta. Eğer yeni sistem doğu batı arasındaki eşitsizliği giderecekse ve bu kurumlar üzerinden geçimini sağlayan insanların mağdur etmeyecekse şüphesiz ki bu sistemi destekliyoruz. Çünkü batıdaki bir dershane ile giderlerimiz aynı ama gelirlerimiz arasında dağlar kadar fark var. Biz maksimum bin lira bin 200 lira alırken batıda bu rakamlar minimum 2 bin – 3 bin arası."

"MEMNUN OLURUZ"

Siirt'ten görüşlerini dinlediğimiz dershane işletmecisi Abdulvahit Kayar da dershaneleri kurarken emek verdiklerini, ancak düzenlemelere kapalı olmadıklarını söyledi. Kayar, dershane düzenlemesiyle ilgili; "Doğuda dershane fiyatları batıya göre çok aşağılarda. Üniversiteye hazırlanan bir öğrenciden maksimum bin 200 lira alabiliyoruz. Çünkü burada yüksek gelirli aile sayısı çok az. Bu yüzden dershanelerimizin devletin vereceği teşviklerle okula dönüşmesi zamanla koleje dönüştürülmesi bizi memnun eder. Yeter ki hükümetimiz vadettiği teşvikler yerine getirsin" dedi.

BAŞBAKAN "EN AZ DOĞU'DA GİDİLİYOR" DEMİŞTİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ATV-AHaber ortak yayınında dershane gerçeğine ilişkin çarpıcı açıklamalar yapmıştı. Dershanelerin dönüştürülmesinin fakir öğrencileri olumsuz etkileyeceği ve eğitimden koparacağı iddialarını verilerle çökerten Erdoğan, lise öğrencileri arasında dershaneye gidenlerin oranını şöyle açıklamıştı:

"İstanbul'da bölgelere göre lise öğrencileri arasında dershaneye gidenlerin oranı yüzde 9. Ankara'da yüzde 14,5, Antalya'ya yüzde 16,5. Geçiyorum Doğu ve Güneydoğu'ya, Van'da yüzde 5,5. Hakkari'de yüzde 6,5. Diyarbakır'da yüzde 6,5." Yoksul çocukların TV'lere çıkartılarak üzerlerinden prim yapıldığını belirten Başbakan, "Acaba bu fakir fukara çocuklar niçin bu kurslara gelemiyorlar, neden bu kurslardan istifade edemiyorlar? Gene istifade edenler, bakıyorsun büyükşehirlerdeki zengin ailelerin çocukları" demişti.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
23-11-13
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
O İDDİA DA YALAN ÇIKTI
Online Kişi: 15
Bu Gün: 174 || Bu Ay: 1.814 || Toplam Ziyaretçi: 2.229.171 || Toplam Tıklanma: 52.243.463