ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 4743
Yazar: Yaşar Süngü
ABD VE AVRUPA'DA NEDEN DARBE OLMUYOR?

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Genç MÜSİAD tarafından düzenlenen 'Milli İrade Küresel Sermaye' konulu programda,

'28 Şubat'ın muktedir paşalarından Çevik Bir'in 28 Şubat'tan sonra Foreign Affairs'de yayımlanan bir makalesini okudu.

Çevik Bir, o makalede şöyle diyormuş;

'Türkiye'de işler dış politikada rayından saptı. Türkiye geleneksel olarak İsrail'le yakın olan dış politikasını değiştirmeye başladı. Bu gidişat doğru bir gidişat değil. Türkiye ile İsrail arasındaki bu politika farklılıklarını gidermek için 28 Şubat günkü Milli Güvenlik Kurulu'nda müdahale edildi.'

1960 darbesinden önce Menderes hükümeti batının iki yüzlü politikasından bıkmış, İslam dünyası ile Bağdat Paktı'nı imzaladıktan sonra kredi vermekte nazlanan Batı'ya karşı Rusya ile işbirliğini artırma yoluna gitmişti.

Sonra darbe oldu.

1980 sonrasında iktidara gelen Cumhurbaşkanı Turgut Özal da Orta Asya ile işbirliğini artırmak için işadamlarıyla düzenlediği geziden sonra şüpheli biçimde aniden ölmüştü.

*

1950'den bu yana 64 yıl içinde 5 tane darbe, birçok da darbe girişimi oldu.

Ve bütün darbeler ve darbe girişimlerinin arkasından silahlı güçler, bürokrasi, büyük medya, büyük iş adamları ve dış devletlerin istihbaratı çıktı.

Oyuncular değişse de bu kirli işbirliği hiçbir zaman değişmedi.

2013 yılına geldiğimizde ABD ve Avrupa ekonomide hızla ivme kaybederken Türkiye'nin büyüme, borçlanma ve dış ticaret verilerinde iyileşme sağlaması belki de küresel sermayeye 'Çok oluyorsunuz' dedirtti.

Gezi ile başlayan 17 Aralık'la devam eden süreçte 2 ay içinde faizlerin ve dövizin iki kat artması, kredi notunun iyileşme seyrinden durağana dönüştürülmesi, bu yaşadıklarımızın da bir darbe girişimi olduğunun en net işaretleri oldu.

*

Her darbe ve darbe girişimi devleti ve halkı yoksullaştırırken yeni darbe zenginlerini doğurdu.

Yükselişe geçen Anadolu sermayesi tekrar küçültüldü.

Yoksullaştırılan devlet yükseltilen faizlerle tekrar sömürülmeye başlandı.

Meclis'in 28 Şubat Araştırma Komisyonu'nun yaptığı hesaplamalara göre 28 Şubat'ta milletin 291 milyar dolar parası çalınmış.

*

Bu kirli işbirliği sahipleri o kadar güçlü ki, her seçimde millet bunları sandığa gömüyor ancak bunlar 4 yıl içinde tekrar dirilip milli iradenin karşısına çıkıyor.

Yani görünen o ki sandık ve milli irade bunları geçici olarak durduruyor.

Şu soruların cevaplarını hiç merak etmiyor musunuz?

ABD'de, Almanya'da, İngiltere'de, Fransa'da neden darbe olmuyor da Türkiye'de 10 yılda bir darbe ve darbe girişimi oluyor?

Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu, hukuk devleti olmak.

Balzac diyor ki, 'Kanunlar örümcek ağları gibidir, zayıflar ağa yakalanır, güçlülerse ağı delip geçer.'

Biz böyle kanun istemiyoruz.

İşleyen bir hukuk sistemi ile üstünlerin hukukundan vazgeçip, hukukun üstünlüğüne sarılmak istiyoruz.

İhtiyacımız olan bu

Yani Avrupa Birliği standartlarında özgürlükçü yeni bir anayasa.

Ve içinde paralel yapı olmayan, zayıf ve güçlünün eşit görüldüğü bir devlet.

Başka yol varsa, bilen söylesin…

Yazının tamamı için tıklayınız.

Yazar: Yaşar Süngü
03-03-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 3
İ Tuncer
Batı- Avrupa
Tarih : 07-03-14

Her türlü derdimize ilaç sandığımız batı ve onun sözüm ona değerleri hastalıklarımızın asıl sebebidir. Bakınız cennet mekan Adülhamid han, itthat ve Teraki çeteleri Osmanlının önemli, kendileri için tehlikeli gördükleri paşalarını yabancı iş birlikçileri ile bir bir temizlerken istibarat subayı salih beyden bilgi alır, bu işlerde Amerikan elçisinin de itthatçılarla işbirliği içinde olduğunu öğrenince şöyle der "Haklısın, Amerikayı çok uzun zamandır inceliyorum. Agop efendinin gönderdiği fotoğraflardan analiz yapıyorum (fotoğraflardan insanların bile analizini yapma yeteneği olan biridir ulu hakan) Kurulduğundan beri çok saldırgan ve aç bir devlet olmaktan vazgeçmiyor. Ancak henüz medeniyet sahibi değiller. Şehirleri komik denecek seviyede geri. Bir Teksas'a bak birde Selanik'e... Bu öküz çobanlarının medeniyetimizi kıskandıklarına hiç şüphe yok".....devam ediyor. İşte bu gün herkesin hayran olduğu batı ve türevlerinin çok değil bir asır önceki durumları. Biz onlara benzemeye çalıştıkça bu hallere geldik. Ne yazık ki hala hastalığımızı anlayabilmiş değiliz. ÇARE: Kaybettiklerimizi bir bir yeniden toplayacağız başkaca yol aramak boşuna.

 
Vahabzade
EKONOMİ
Tarih : 03-03-14

Ne demişler can boğazdan gelir. Ekonomi kötü olursa bir General Franko gelir, darbeyi yapar. Hiç merak etmeyin. Bizdeki darbe sebebinde ise ekonominin yanında genlerimizde -hep mazlumların hamisi olmak- olan devleti âliye ruhudur. Bunu bildiklerinden başımızı kaldırtmıyorlar.

 
AHMET
ASIL SEBEP
Tarih : 03-03-14

Yaşar Bey, yazınızın başlığını görünce "İşte mevzu bu!" diye heyecanla okumaya başladım; ama maalesef başlığın altı beklediğim kadar dolu değildi. Yazı güzel, ama daha fazlasını beklemiştim. "Başka yol bilen varsa söylesin." demişsiniz. Demek ki sizin bildikleriniz bundan ibaret... Öyleyse yandı gülüm keten helva!

Bir defa ABD ve Avrupa'da sık sık darbe olmamasının en mühim sebebi buralarda halk ile devlet arasında din ve ideoloji çatışmasının olmamasıdır. Adamlar ya köklerinden gelen bir anlaşma ile ya da halklarını bir şekilde uyutarak çatışmayı ortadan kaldırmışlar. Böylece iktidar mücadelesi kendi inanç ve ideolojisini devlete hâkim kılıp halk üzerinde mühendislik yapmak maksadıyla yapılmıyor. Halkla devlet inançta bir olunca böyle kavgalar olmaz. Devlet halkın karşı devrim yapmasından, halk da devletinin kendi dinine dahledeceğinden korkmaz. O zaman darbeye ne gerek var? Meselenin kökü bu... Türkiye'deki bitmez tükenmez kavganın sebebi de bu; yani halkla devletin inanç ve ideolojide başkalaştırılmış olması... Türkiye, halkından çalınmış bir ülkedir. Tarihimizi, dinimizi, dilimizi çöpe attıkları günden beri belimiz doğrulmuyor. Halk bütün değerlerine düşman devleti benimsemiyor; kökü dışarda devlet de her an köklerine dönebilir diye halkından korkuyor. Devlet zorbalıkla halkı köklerinden uzaklaştırmaya, halk da gıdım gıdım devleti köklerine döndürmeye çalışıyor. Halkın elindeki imkân demokrasi... Bu gidiş ne zaman hâkim güçlerin tahammül sınırlarını zorlarsa darbe oluyor. Her darbe aslında halkın kök değerlerine dönme çabasının cezalandırılması, buna mânî olunması ve ümitlerinin kırılması maksadını taşır. Türkiye'de de darbe devirleri kapanabilir. Ne zaman? Devlet îman ve ideallerde köklerine döndüğü zaman, halkıyla birleştiği zaman. Yüz yıldan beri ilk defa ciddi olarak böyle bir ümidin eşiğindeyiz. Allah yardımcımız olsun.

Az kalsın unutacaktım... Türkiye'de darbelerin bitmesi için gösterdiğiniz yol şu:

İşleyen bir hukuk sistemi ile üstünlerin hukukundan vazgeçip, hukukun üstünlüğüne sarılmak istiyoruz.
İhtiyacımız olan bu
Yani Avrupa Birliği standartlarında özgürlükçü yeni bir anayasa.

İlâhi Yaşar Bey, bizim başımıza düşen taş neydi sanıyorsunuz? Ne zaman ki anayasamızı, kanunlarımızı Avrupa'dan tercüme ederek aldık, devletimizle halkımız îman ve ideal bakımından o zaman koptu. Darbelerin sebebi de bu oldu. Siz şimdi darbelere çâre olarak yeniden Avrupa standartlarını teklif ediyorsunuz. Yaraya tuz basmaktan başka bir şey değil bu.

Bula bula bulduğumuz çâre bu demek... "... üstünlerin hukukundan vazgeçip, hukukun üstünlüğüne sarılmak istiyoruz. (...) Yani Avrupa Birliği standartlarında özgürlükçü yeni bir anayasa." buyurmuşsunuz. Avrupa'da "üstünlerin hukukunun değil hukukun üstünlüğünün" geçerli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Öyleyse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nden niçin Müslümanların lehine hiç karar çıkmaz? Her meseleye îman zaviyesinden bakmazsak doğruları bulamayız.

Selamlar.

 
ABD VE AVRUPA'DA NEDEN DARBE OLMUYOR?
Online Kişi: 33
Bu Gün: 115 || Bu Ay: 6.132 || Toplam Ziyaretçi: 2.237.014 || Toplam Tıklanma: 52.310.373