ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 2253
Yazar: Namık Açıkgöz
TORUNLARININ SEVMEDİĞİ İMPARATORLUK: OSMANLI

TORUNLARININ SEVMEDİĞİ İMPARATORLUK: OSMANLIOs­man­lı im­pa­ra­tor­lu­ğu ne baht­sız bir im­pa­ra­tor­luk­muş!...

Ke­ma­lis­ti sev­mez!...

Türk­çü­sü sev­mez!...

İs­lam­cı­sı sev­mez!...

Sen 600 yıl hü­küm­ran ol!... Cum­hu­ri­yet dö­ne­min­de, in­san­lı­ğa “E­se­ri­m” di­ye su­nu­lan şey­le­ri yap­mış ol.

Bu top­rak­lar­da va­tan tut­ma­nın fa­tu­ra­sı­nı öde!...

Bu top­ra­ğın her san­ti­met­re ka­re­si­ni na­kış na­kış iş­le!...

Dün­ya­da “me­de­ni­ye­t” den­di­ği za­man ak­la ge­len 2 me­de­ni­yet­ten bi­ri ol!...

Son­ra to­run­la­rın  (Ha­ni o yıl­dı­rım­lar ya­rat­man­la övü­nen “ah­fâ­d”­ın), fır­ka fır­ka ol­sun ve her her bi­ri ay­rı ge­rek­çe­ler­le se­ni sev­me­sin!...

Ne baht­sız bir im­pa­ra­tor­luk­muş şu Os­man­lı im­pa­ra­tor­lu­ğu!...

Os­man­lı­’yı Ke­ma­lis­ti, din­dar di­ye sev­mez; İs­lam­cı­sı, ye­te­ri ka­dar Müs­lü­man bul­maz; Türk­çü­sü, Türk ola­rak gör­mez!...

Böy­le bir im­pa­ra­tor­luk baht­sız ol­ma­sın da ne ol­sun?...

Ta­bi­i, bun­la­rın Os­man­lı­’yı sev­me­me­si son de­re­ce nor­mal. Çün­kü her bir fır­ka, me­de­ni­yet fik­ri­ni bi­linç ola­rak id­rak ede­me­miş, nev-zu­hur ce­re­yan­cık­lar­dır. Me­de­ni­yet ner­de­ee, bun­lar ner­de?... Me­de­ni­yet, ide­olo­ji sı­nır­la­rı­nı aşar. Bun­lar ide­olo­ji kör­lü­ğü­ne sap­la­nıp kal­dık­la­rı için, at göz­lü­ğü­nün dı­şın­da ka­lan ih­ti­şa­mı an­la­ya­ma­dık­la­rın­dan, tek çı­kar yol ola­rak Os­man­lı mu­ha­le­fe­ti ve­ya düş­man­lı­ğı­nı ser­gi­li­yor­lar. (Hak­la­rı­nı ye­me­ye­lim; İs­lam­cı­lar, sa­de­ce Os­man­lı­’yı yok sa­yar­lar; açık­tan düş­man­lık yap­maz­lar.)

Ke­ma­list­le­ri an­la­rım. On­lar, hâ­lâ 1920’le­rin psi­ko­lo­ji­siy­le, Os­man­lı tep­ki­si il­kel­li­ği­ni sür­dü­rü­yor­lar. Ya bu Türk­çü­ler ve İs­lam­cı­la­ra ne olu­yor?

Türk­çü­le­rin bir kıs­mı, 1970-80’ler­de­ki Ül­kü­cü grup, Os­man­lı den­di mi, tüy­le­ri di­ken di­ken olur­du. Ya­ka­la­rın­da Fa­tih ro­ze­ti ta­şı­dık­la­rın­da, bü­tün Os­man­lı haş­me­ti­ni omuz­la­rın­da ta­şı­dık­la­rı­nı zan­ne­der­ler­di.  Sü­ley­ma­ni­ye­’yi, Ab­dül­ka­dir Me­ra­gi­’yi, It­rî­’yi bi­lir­ler­di. Arif Ni­ha­t’­ın şi­ir­le­rin­de­ki me­de­ni­yet re­fe­rans­la­rı­nı, şan­lı bir ni­şan gi­bi zi­hin­le­rin­de ta­şır­lar­dı ve dil ko­nu­sun­da “me­de­ni­yet di­li­” bi­lin­ci­ne sa­hip­ler­di. Şim­di­nin MHP’­li­le­ri, bu ko­nu­lar­da tıp­kı Ke­ma­list­ler gi­bi dü­şü­nü­yor­lar.

İs­lam­cı­la­rın du­ru­mu bi­raz fark­lı. Meh­met Aki­f’­ten be­ri, İs­lam­cı ge­le­nek, Os­man­lı kar­şı­sın­da, en iyim­ser de­yim­le “nöt­r”­dür. Me­se­la Akif, Sü­ley­ma­ni­ye­’yi ese­rin­de zik­re­der ama o bi­na sa­de­ce bir iba­det­ha­ne­dir. Akif, Sü­ley­ma­ni­ye­’ye bir me­de­ni­yet sem­bo­lü ola­rak bak­maz. Dâ­rü­’l-Fü­nû­n’­da Ede­bi­yat-ı Os­ma­ni­ye der­si ver­miş olan Aki­f’­in Sa­fa­ha­t’­ın­da adı ge­çen tek Os­man­lı ede­bî şah­si­ye­ti, Mev­lit şâi­ri Sü­ley­man Çe­le­bi­’dir. Os­man­lı mi­ma­ri­sin­den ve mu­si­ki­sin­den de tek bir laf da­hi et­mez Âkif.  

O dö­nem­de, böy­le bir ta­vır sa­de­ce Âki­f’­te de­ğil, ay­nı ge­le­ne­ğe men­sup di­ğer ede­bî-fik­rî şah­si­yet­ler­de de gö­rü­lür.

İkin­ci ku­şak İs­lam­cı­lar da tıp­kı Âkif gi­bi, Os­man­lı bi­ri­ki­mi­ne kar­şı olum­suz­dur. Şöy­le ak­lı­nız­dan ge­çi­rin. 1950-60-70’ler­de top­lum­sal et­ki­si olan han­gi İs­lam­cı şah­si­ye­tin ese­ri­nin ar­ka pla­nın­da Os­man­lı var­dır? En ba­si­tin­den 7 gü­zel ada­mın eser­le­ri­ne; İs­met Öze­l’­e, Ali Bu­la­ç’­a fa­lan ba­kın. Bun­la­rın fik­rî ya­pı­la­rın­da Os­man­lı­’ya da­ir bir kod bu­la­maz­sı­nız. Nev­zu­hur İs­lam­cı­la­r ko­nu­su­na ise hiç gir­me­ye­lim; on­lar bu ko­nu­ya “ne­o-os­man­lı­lı­k” hu­su­su ha­ri­cin­de ta­ma­men Fran­sız­lar.  

Hâ­sı­lı, ke­ma­list­le­rin asr-ı sa­ade­ti 1923-1938; Türk­çü­le­rin asr-ı sa­ade­ti ka­dîm Or­ta As­ya, ta­bi­atiy­le İs­lam­cı­la­rın da Hz. Mu­ham­med ve 4 ha­li­fe dev­ri­dir. Üç ge­le­nek­te de Os­man­lı me­de­ni­ye­ti ara­da kay­na­yıp gi­der.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Namık Açıkgöz
10-01-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 1
İhsan Efendioğlu
ASR-I SAADET FARKI
Tarih : 11-01-15

ke­ma­list­le­rin asr-ı sa­ade­ti 1923-1938 doğru; Türk­çü­le­rin asr-ı sa­ade­ti ka­dîm Or­ta As­ya doğru; Müslümanların asr- saadeti Peygamber Efendimiz ve Hülafa-i Râşidîn devridir ve öyle olmalıdır. Ama İdeolojik islamcılar için asr-ı saadet belki Seyyid Kutub'un, Hasan el-Benna'nın, Mevdudî'nin, hatta efgân'nin, Abduh'un, Reşid Rıza'nın yaşadığı devirlerdir.

 
TORUNLARININ SEVMEDİĞİ İMPARATORLUK: OSMANLI
Online Kişi: 15
Bu Gün: 339 || Bu Ay: 797 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.328 || Toplam Tıklanma: 52.217.865