ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 2431
Yazar: Kerime Yıldız
Eyvah! Huck Jackman Osmanlı torunuymuş!

Eyvah! Huck Jackman Osmanlı torunuymuş!Be­nim pî­rim, Ali Mu­rat Gü­ven. Su­yun da düş­ma­nın da uyu­ya­ca­ğı­nı ama Holy­wo­od’­un uyu­ma­ya­ca­ğı­nı on­dan öğ­ren­dim. Hiç­bir ar­tis­ti­ne, yö­net­me­ni­ne, fil­mi­ne gü­ven­mem. He­le he­le bi­zi övüp yak­laş­tık­la­rın­da, “Ey­vah ne çe­vi­ri­yor­lar?“ di­ye pa­nik­le­rim.

Bir mi­sâl ve­re­yim. A. Mu­rat Güve­n’­in bir ya­zın­da oku­muş­tum.

2005 yı­lın­da, Ka­pa­dok­ya­’da si­ne­ma ta­ri­hi­nin en İs­lâm düş­ma­nı, en ırk­çı fil­mi çe­kil­di. Fil­min adı, Taş Tüc­ca­rı. Baş­rol­le­ri, Har­vey Kei­tel, Mur­ray Ab­ra­ham, Ja­ne March pay­laş­tı.

Har­vey Kei­tel, fil­min çe­kil­me­sin­den ön­ce 24. İs­tan­bul Ulus­la­ra­ra­sı Al­tın La­le Film Fes­ti­va­li­ne ge­le­rek onur ödü­lü al­dı. Da­ha son­ra fil­min çe­kim­le­ri için Ka­pa­dok­ya­’ya geç­ti. Nev­şe­hir'in Uç­hi­sar Be­le­di­ye Baş­ka­nı, 2005 yı­lı ilk­ba­ha­rın­da, Ame­ri­ka­lı ak­tör Har­vey Kei­tel'a, bu film­de Müs­lü­man bir der­vi­şi can­lan­dır­dı­ğı için te­şek­kür edip, he­di­ye ver­di. Zi­ya­re­ti es­na­sın­da, ra­kı içen ak­tör­le çay bar­da­ğı­nı şe­re­fe to­kuş­tur­du. Kül­tür Ba­kan­lı­ğı­’n­dan ve­ri­len izin­le Pe­ri Ba­ca­ları­’n­da çe­ki­len Taş Tüc­ca­rı Tür­ki­ye­’de gös­te­ri­le­me­ye­cek ka­dar ha­in bir film.

Me­se­le ne? Kei­tel, Müs­lü­man der­vi­şi oy­nu­yor di­ye se­vin­di­rik ol­mu­şuz. Oy­sa adam, bü­tün Müs­lü­man­la­rı te­rö­rist gös­te­ren bir film­de oy­nu­yor. Muh­te­vâ­ya bak­mı­yo­ruz. Alık alık ar­tist­le­rin ne de­di­ği­ne ba­kı­yo­ruz. Bi­ze ya­kın bir iki laf eder­ler­se bağ­rı­mı­za ba­sı­yo­ruz.

Rus­sel Cro­we da Son Umu­t’­u çek­me­den ön­ce Tür­ki­ye­’yi öv­müş­tü. Ni­co­las Ca­ge, Tür­ki­ye­’den al­dı­ğı sec­câ­de­si­ni ya­nın­dan hiç ayır­ma­dı­ğını söy­le­miş­ti. Adam­lar böy­le söy­ler de özel me­kân­lar­da çe­ke­cek­le­ri film­ler için izin çık­maz mı? Ne de­mek! Dük­kan on­la­rın. Mu­ha­fa­za­kâr med­ya ise “Tür­ki­ye Holl­ywo­od’­un Göz­be­be­ği Ol­du­” di­ye ha­ber yap­mış­tı.

Bir­kaç ay ön­ce Li­am Nee­son Müs­lü­man ol­ma­yı dü­şün­dü­ğü­nü açık­la­dı. Aman Al­la­h’ım! Ay­ran bi­le de­ğil; yo­ğurt. Müs­lü­man ro­lü yap­ma­ya­cak­mış. Biz­zat Müs­lü­man ola­cak­mış. De­mek ki bü­yük bir oyun çe­vi­re­cek­ler. Ta­ken üç­le­me­si yet­me­di her­hâl­de.

Şim­di de Huck Jack­man çık­tı ba­şı­mı­za. “Ben Os­man­lı to­ru­nu­yum. De­de­le­rim Yu­na­nis­ta­n’­dan Avus­tral­ya­’ya göç et­ti.” de­yin­ce, rö­por­ta­jı ya­pan mu­ha­bir, “O za­man An­zak gü­nü­ne gel­se­ni­ze­” de­miş. Zaten gel­mek is­ti­yor­muş.

“Sa­kın Tür­ki­ye­’ye ge­le­ce­ğim di­ye bu­nu söy­le­di­ği­mi dü­şün­me­yin ama, ben Tür­k’­üm. Evet evet, sa­nı­rım Türk ol­du­ğu­mu söy­le­ye­bi­li­rim.” cüm­le­le­ri­ne tüy­le­rim di­ken ol­du. Ça­nak­ka­le­’de bir­bi­ri­miz­le bo­şu bo­şu­na sa­vaş­mı­şız. Me­ğer kar­deş­mi­şiz.

An­la­şıl­dı, 2015’de bir hay­li ün­lü Şa­fak Âyi­ni­’ne ge­le­cek. Şim­di­den yol ya­pı­lı­yor. An­zak­lar­la kur­du­ğu­muz em­pa­ti o ka­dar ile­ri git­ti ki bel­ki bu se­ne, 1915’de de­de­le­ri­ni çi­çek­ler­le kar­şı­la­ma­dı­ğı­mız için özür di­le­riz. Hem bi­zim X-Me­n’­de ara­la­rın­da ola­cak. Ai­le­mi­zin X-Me­n’­i..

Huck Jack­ma­n’­ın Os­man­lı to­ru­nu ol­du­ğu­na ve Tür­ki­ye­’ye ge­le­ce­ği­ne se­vi­nen­le­rin he­ve­si­ni kır­mak is­te­mem ama, da­ha ev­vel de Ya­hu­di bay­ra­mı için İs­ra­il’­e git­miş. Doğ­ru­su, de­de­le­ri­nin Yu­na­nis­ta­n’­ın ne­re­sin­den göç et­ti­ği­ni çok me­rak et­tim.

Bi­raz akıl­lı ola­lım. Elin ar­tis­ti bi­zim­le dal­ga­sı­nı ge­çi­yor.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kerime Yıldız
18-02-15
E mail: gazetevahdet.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
Eyvah! Huck Jackman Osmanlı torunuymuş!
Online Kişi: 28
Bu Gün: 388 || Bu Ay: 1.336 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.648 || Toplam Tıklanma: 52.230.144