ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / KÜLTÜR ve MEDENİYET
Okunma Sayısı: 1904
Yazar: Ahmet Dur
MASALCININ ÖLÜMÜ

MASALCININ ÖLÜMÜ‘Masalcının ölümü' kitabı bana geçtiğimiz gün ayaküstü konuştuğumuz sevgili Muharrem Dere abimizi hatırlattı. Ne alaka demeyin? Muharrem Dere abimiz şu an bin bir güçlükle ve bir o kadar da zevkle ‘Kıssahanlık' mesleğini sürdürmeye çalışıyor. ‘Kıssahanlık' isminden de anlıyacağınız gibi, kıssa anlatan, masal anlatan demektir.

Büyük bir üzüntü ile “tek ben kaldım Ahmetcim” demişti. Bir çoğunuzun izlediğini düşündüğüm ‘Ulak' filmini yönetmen Çağan Irmak sevgili Muharrem Dere abimizden esinlenerek yapmış. Çetin Tekindor üstat hakkını vermişti karakterin.

Muharrem Dere gibi ağabeylerimizin televizyonların sayısının hızla çoğaldığı günümüzde paylaşılamaması lazım. Belgesel tadında ‘Ulak' filminde ki masalcı dede gibi köy köy, şehir şehir gezen bir program ne güzel olur. Şu an kaç çocuk dedesinden ninesinden masal dinliyor sizce? Sevgili Semiha İkbal'in şiir kitabının adı gibi masalcılarımızla birlikte, masallarımız da mı öldü?

Bahattin Karakoç ustanın övdüğü bir şairdir Samiha İkbal

Bazı insanlar vardır yaşarken etrafını hayatıyla, yaptıklarıyla, sözleriyle etkiler, kendi de etkilenir, yaşadığı toplumun dertlerini derdi bilir, sevincini sevinç.

Hep gözlemler, gönlü ve zihni, etrafında olanlara duyarsız kalamaz, çözüm için kafa yorar, hâsılı duyguları coşkun sular gibi çağıldar. Diğer taraftan tefekkür ufukları oldukça geniştir ve günübirlik konuşulan dilin klasik yapısıyla oynayarak ifade sınırlarını genişletebilirler.

Şairler bunları gerçekleştirebilen, duyguları coşkun, duyarlılıkları normalin üzerinde olan, söz ustalığını başaran insanlardır.

Charlie Chaplin der ki; “Dünyayı anneler, şairler ve öğretmenler yönetseydi kimseler sızlanmazdı.”

Bir şair düşünün, “bu toprakların medeniyetinden beslenen, dili pıtraksız, mısra örgüleri sağlam, şiir işçiliği ve şiirleri, kaynağı ve uğradığı menzilleri belli olan, sonunda denize karışan bir nehir gibi ayrıca üslubu da yetkin.”

Bu donanımları kuşanmış bir şair neler başarmaz ki?

Tüm bu donanım şair Samiha İkbal'in şahsında ve şiirlerinde toplanmış.

Şairin şiirleri telaşsız ama dopdolu, daüssıla kokulu, vişne bahçeleri gibi ışıltılı bir şekilde mısralarda hayat bulup okuyucuya ulaşıyor.

Bazen görünmez karanlıkta güzellikler
Güneş doğsun diye beklerim,
Kurur dudaklarım bir kelam edemem
Yağmur yağsın diye beklerim…

Çağıldarken köpüren duygularını, şiirsel düşüncelerini, marazi olmayan hayallerini, iç ve dış gözlemlerini etik ve estetik çerçevesinde temellendirerek şiire dönüştüren Samiha İkbal, yeni yayınlanan “Masalcının ölümü” adlı 3. şiir kitabıyla yine okuyucularını selamlıyor.

Şair kitabına isim olarak kullandığı şiirinde, modern hayatın bizi biz olmaktan çıkardığı ve çağımız karanlığının içine çektiği benliklerin, çocukların masum, saf, dürüst, temiz, ön yargısız, güzel ve aydınlık dünyalarına taşınması gerekliliğine işaret ediyor. Tehlikelere karşı dikkatlerimizi çekiyor.

Usta şair Bahattin Karakoç, Samiha İkbal'i değerlendirirken;
“Güzel ve kalıcı olanı selamlamaktan kıvanç duyarım. Yolun açık olsun İkbal, şiirlerinin kemali daha da artsın” şeklinde yorum getiriyor.

Şairin daha önce yayınlanan iki şiir kitabı var. Bunlar; “Üç Noktanın İkisi” ve “Kırda Kelebek Kovalarken Adını Unutan Çocuk.”

Ayrıca şiir ve deneme dallarında aldığı pek çok ödülü bulunan şair Samiha İkbal'in şiirleri muhtelif dergilerde ve antolojilerde yayımlandı.

Kitap Akil Fikir Yayınlarından çıktı. Şiir kitaplarının yayımına mesafeli yaklaşıldığı bu yıllarda böyle güzel bir kitabı şiir severlerle buluşturan yayınevi yöneticilerini tebrik ediyorum.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ahmet Dur
15-02-17
E mail: yenisoz.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MASALCININ ÖLÜMÜ
Online Kişi: 17
Bu Gün: 325 || Bu Ay: 9.581 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.471 || Toplam Tıklanma: 52.166.952