ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 143
Yazar: Enes Bayraklı
Türkiye İsrail’in söylem üstünlüğünü nasıl kırdı?

Türkiye İsrail’in söylem üstünlüğünü nasıl kırdı?Geçen hafta İsrail’in önde gelen medya kuruluşlarından Times of Israil adlı haber sitesinde bir yorum yazısı yayınlandı.

Yazıda Türkiye’nin, İsrail’in dezenformasyon faaliyetlerine vurduğu darbelerden bahseden yazar “Erdoğan’ı devirmek mümkün değil ama Fahrettin Altun ve ekibi mutlaka durdurulmalı” diyerek yazısını bitiriyordu.

Erdoğan’ın Davos çıkışından beri İsrail’in; uluslararası ve yerel uzantıları üzerinden yürüttüğü üstü örtülü ve açık bunca operasyondan sonra Erdoğan’ı devirmek artık mümkün değil noktasına gelmesi, Türkiye’nin stratejik otonomisini artık kabul etmek zorunda kaldığını gösteriyor. Yani İsrail bükemediği bileği öpmek zorunda kaldı.

Bugünlere ise kolay gelinmedi. Hatırlayalım, İsrail; eski Türkiye’de yerel uzantıları üzerinden her alanda istediği gibi at oynatan bir aktördü. Örneğin 28 Şubat darbesinde İsrail’in oynadığı rol herkesin malumu. İsrail savaş uçakları Konya semalarında tatbikat yapar, Mossad Türkiye üzerinde ve Türkiye üzerinden operasyonlar yürütür, Türk ordusunun silah ve modernizasyon ihtiyacı birilerini zengin eden ihaleler vasıtasıyla İsrail üzerinden karşılanırdı. İsrail güya müttefikimizdi ama Heronları bile PKK’ya karşı etkili kullanamayalım diye silahsız olarak bize vermişlerdi.

İsrail’in Türkiye’deki uzantılarının en önemlilerinden birisi de FETÖ’ydü. FETÖ’cüler İsrail’den güneydeki ülke olarak bahsederler, İsrail’e toz kondurmazlardı. Davos ve Mavi Marmara krizi patladığında da açıktan İsrail’in yanında yer aldılar.

Hakan Fidan’ın Erdoğan tarafından MİT Müsteşarı olarak atanması ilişkilerde dönüm noktalarından birisi oldu. Bu noktada İsrail’in o dönemki başbakanının, “Fidan’ın MİT müsteşarı olmasından rahatsızız” diye açıklama yapmasını hatırlayalım. Bu tuhaf açıklamanın tarihte pek örneği yoktu; zira bir ulus devletin, başka bir ulus devletin iç işlerine müdahale sayılacak böyle bir açıklama yapması görülmüş şey değildi.

2010 sonrası İsrail’in Türkiye içindeki uzantılarının birer birer tasfiye edilmesiyle İsrail’in, Fidan’ı neden doğrudan hedef aldığı anlaşılmış oldu. Zira İsrail’in Türkiye’deki en önemli aparatlarından olan FETÖ; ordu, yargı ve emniyetten sonra MİT’i de kontrolü altına almak istiyordu. İşte bu gidişatı gören Erdoğan, Fidan’ı MİT müsteşarı atayarak FETÖ’nün planlarına büyük bir darbe vurmuş oldu.

Son 15 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde verilen mücadele sonrasında FETÖ gibi İsrail’in diğer uzantıları da büyük oranda tasfiye edildi.

2009 Davos krizi, 6-8 Ekim olayları, hendek terörü, Gezi, darbe teşebbüsü, ekonomik müdahale girişimleri bu büyük mücadelenin dönüm noktalarıydı.

Söz konusu mücadeleden stratejik otonomisini geliştirerek çıkan Türkiye’nin inşa ettiği yeni kapasite ve kurumlarla uluslararası arenada etkinliğinin arttığına şahit olduk.

Karabağ, Libya ve Suriye politikamız ile savunma sanayisi alanındaki olağanüstü gelişmeler bu sürecin somut çıktıları oldu.

Türkiye’nin medya alanında yaptığı atılım ise genellikle gözlerden kaçtı. İşte son yaşanan Filistin-İsrail çatışması, İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un ‘Türkiye İletişim Modeli’ olarak tanımladığı model üzerinden Türkiye’nin medya alanında inşa ettiği kapasiteyi gözler önüne serdi.

Zira tarihte ilk defa İsrail’in bugüne kadar medya alanında kurduğu söylem üstünlüğü İletişim Başkanlığı'nın yürüttüğü faaliyetler sayesinde kırılmış oldu. Bu noktada İletişim Başkanlığı'nın öncülüğünde Türkiye’nin kamu yayıncısı TRT, resmî haber ajansı Anadolu Ajansı ve özel haber kanalları koordineli bir şekilde hareket ederek İsrail’in dezenformasyon faaliyetlerine büyük bir darbe vurmuş oldular.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Enes Bayraklı
08-11-23
E mail: dirilispostasi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
Türkiye İsrail’in söylem üstünlüğünü nasıl kırdı?
Online Kişi: 18
Bu Gün: 33 || Bu Ay: 9.695 || Toplam Ziyaretçi: 2.221.890 || Toplam Tıklanma: 52.171.027