ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : SANAT / DÜNYA BİR OYUN- Sinema
Okunma Sayısı: 5851
Yazar: Ercan Yılmaz
BOSNA SAVAŞI FİLM OLUYOR

Osman Sınav Bosna savaşını beyaz perdeye taşıyor

Kurtlar Vadisi ve Deli Yürek gibi dizilerin yapımcısı ve yönetmeni Osman Sınav bu sefer çok daha etkileyici ve güzel bir proje ile seyirciyle buluşmaya hazırlanıyor. Dünyanın gözü önünde cereyan eden ve insanlığın lal olduğu Bosna Savaşı, Osman Sınav tarafından filme çekilecek. Senaryosunu Saraybosna Üniversitesi Konservatuvar Bölümü öğretim üyesi Almir Basoviç’in kaleme aldığı Bosna savaşında (1992-1995) yaşanmış gerçek bir hikaye beyaz perdeye taşınacak.

Sınav, oyuncu Ertan Saban ile geldiği Saraybosna’da çekimini yapacağı filmin senaristi Basoviç ile görüşmelerinin ardından AA muhabirine açıklamada bulundu.

"Bizim işimiz sadece İstanbul’da oturup basit kadın entrikaları ya da basit birtakım aile planları üzerine film yapmak değil" diyen Sınav, sanatçının kendisini hissettiği yerde olması ve hissettiği yerleri mutlaka görmesi gerektiğini söyledi.

Bosna-Hersek’e bir film senaryosu için geldiğini belirten Sınav, söz konusu senaryoyu kaleme alan Almir Basoviç ile daha önce İstanbul’da görüştüklerini, şimdi ise kendilerinin Saraybosna’ya gelerek yeniden bu senaryo üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Sınav, "Yaşanmış bir hikaye üzerine çalışma yapıyoruz. Sadece gitar çalıp müzik yapmak isteyen, bir gün öncesine kadar savaşa ihtimal dahi vermeyen bir genç, bir gün sonra kolunu kaybedip gitar çalamaz hale geliyor. Daha sonra iki parmağıyla nasıl bir keskin nişancıya dönüştüğü, yıldırılamayan bir savaşçı olduğu, bunun içindeki dram anlatılıyor. Yani o döneme dair, o dönemin dramını da anlatan kişisel bir hikayeyi işleyeceğiz" dedi.

Sınav, Bosna’ya daha önce savaşın bitmesinin hemen ardından geldiğini, o dönemde yönetmenliğini yaptığı "Sıcak Saatler" dizisinin ilk sahnesinin buradaki bir savaş hikayesiyle başladığını belirterek, "O zaman Bosna’ya geldiğimde bir insanın bir kadına olduğu gibi ülkeye de aşık olacağını gördüm. Bosna, bende bir aşk duygusu uyandıran ülkedir. Ben Bosna’ya aşık oldum. Burası benim için uzakta bulunan bir sevgili gibi bir yerdir" diye konuştu.

"MUHTEŞEM YÜZYIL" DİZİSİNE ELEŞTİRİ

Türk filmlerinin, dizilerinin dünyaya açıldığı bir dönemde sinemacıların daha dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Osman Sınav, Bosna’da bulunduğu dönemde çekimini yapacağı filmin senaristiyle Gazi Hüsrev Bey, Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman üzerine de sohbetler yaptıklarını söyledi.

Bölgede Osmanlı’ya karşı büyük bir ilgi olduğunu, Osmanlı’nın bıraktığı eserlerin halen ayakta olduğunu ifade eden Sınav, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yarın ’Muhteşem Yüzyıl’a da Kanuni Sultan Süleyman’dan dolayı burada müthiş ilgi gösterilecek. Türkiye’den de daha çok ilgi gösterilecek. Ancak insanlar ona dönüp baktıklarında, ’Bu bizim bildiğimiz Süleyman değil’ derlerse, ki diyecekler, ya da ’Hadi canım Süleyman bu muymuş? Bir kadın peşinden koşturan zavallı bir adammış’ gibi oluşturulan düşünceler, çok hayal kırıcı bir şey olacak. Buradaki insanların yanı sıra Hırvatistan’dakiler bile, ’Bizim papazlara mektup yazan, onlara yardım eden, düşmanlarının bile kendisine muhteşem dedikleri Süleyman bir kadın peşindeymiş’ şeklinde nitelendirilirse ve bu hale gelirse çok hayal kırıcı olur.

Doğru işler yapmak ve doğru okumak lazım. Sadece ilgi gösteriliyor ya da ’ne güzel’ deniyor diye film yapmamak lazım. Sinemacıların bir perspektife sahip olmaları gerekiyor ve ne yapmak istediklerini düşünmeleri lazım. Fakat onların böyle bir derdi yok. Zavallı bir durum var. Şunu görmeleri lazım; buradan nasıl bir etki yaratılacak, burada durumum ne? Altı yüzyıllık bir medeniyetin, en tepe noktasında yarattığı bir sembol hükümdarın, düşmanlarının bile ’muhteşem’ dediği Sultan Süleyman’ın bu kadar basit, bu kadar kadın entrikaları içinde, vizyonu sanki oradanmış gibi gösterilmesi çok yanlış.

Sinemacıların, ressam, edebiyatçı, gazeteci, sanat ve iletişimde çalışan herkesin yaptıklarıyla ilgili sorumlulukları vardır ve attıkları taş nereye düşüyor bakmaları lazım. Yani attığınız taş nereye ve kimin kafasına düşecek, buna bakmanız lazım, rastgele yapamazsınız."

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Ercan Yılmaz
10-02-11
E mail: haberkültür.net
 
 
Yorumlar: 1
esat
katlim
Tarih : 13-01-12

biz boşnakları çok memnun edersiniz eyer ki böyle bir flim yaparsanız yapılan bu zülmü tüm dünya nın seyretmesi ve biz ne yaptık da müdahale etmedik insanlığımızı unutmuşuz desinler sizi takdir ediyom ve başarılarınızın devamı yüce allahdan dilerim boşnak esko dan saygı ve segiler

 
BOSNA SAVAŞI FİLM OLUYOR
Online Kişi: 34
Bu Gün: 192 || Bu Ay: 1.140 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.329 || Toplam Tıklanma: 52.226.709