ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 2410
Yazar: Hacer Kor
FAZLA TAHSİL KIZLARIN FITRATINI BOZUYOR MU?

Barbarosoğlu, geçen haftalarda yayınladığı,  “Kant’ı şekerli su sanan adamla evlenilir mi” yazısına gelen yoğun tepkilere ve geçen hafta bir “yaşam koçunun” ortaya attığı çokeşlilik tartışmalarına binaen asıl soruna dikkat çekti.

Kriterin ne?

Gençlerin özellikle genç kızların neden evlenemediği sorusuna karşın yazar, konuya dair Diyanet İşleri’nde görevli S.B.’nin kendisine gelen mektubuna yer veriyor yazısında. “Sahada” olan bu kişinin gözlemlerindeki ortak nokta, gençlerin evlenecekleri kişiyi seçerken kriterlerin değişen sıralaması üzerine yoğunlaşıyor. Kriterlerinin neliğine dair mektupta verilen iki örnek hayli ilginç.

Birinci örnekte, tanışma görüşmesinde İlahiyat mezunu bir bey’i, Muhammed İkbal’in kader anlayışından haberi olmadığı için eleyen, din felsefesinden yüksek lisans yapan ve ısrarla "bir ilahiyatlı Muhammed İkbal'i nasıl bilmez" diyen kız tipi var. Diğer örnekte ise, dergi editörlüğü yaptım diyen bey’e “Keşkül dergisinde şunları beğeniyorum” diyen, karşısındaki “o dergiyi bilmiyorum” dediğinde, bir dergi editörü Keşkül’ü nasıl bilmez” diye kızarak talibini eleyen ikinci kız tipi var. Barbarosoğlu, bu gerekçelerin tek başına değerlendirilmeyip beğenmeme sonucu bahane gösterilen şeyler olabileceğinin şerhini elbette düşüyor ama “Fazla okuma tahsilli kızların fıtratını bozuyor olabilir mi?” diye sormadan da edemiyor.

Kurulacak ailenin rızkının nasıl temin edileceğinden tutun da eş olmanın anlamı üzerine görüş birliği aramadan önce, en son hangi filmin izlendiği, hangi derginin hangi kitabın okunduğunun sorulmasının ne kadar gerekli olduğunun düşünülmesini istiyor yazar.

Kriterler açısından iki örnek de erkeklerden gelsin

Günümüz gençliğini kitaplardan ve sanal alemden başını kaldırıp insanı göremeyen bir noktada değerlendiren yazar, bir insanı okuduğu kitaplardan, seyrettiği filmlerden tanımanın ne kadar mümkün olabileceğini sorguluyor. Bir erkek tipi de burada çıkıyor karşımıza. Kendisi öğretmen olan ve yüksek lisans yapan bir genç kıza “İyi yemek yapar mısın?” diye soran erkek tipi… Kız bu safhada önce beyin kendisine “sen” diye hitap ettiğine içinden takılıp, dışından “evde yemekleri annem yapıyor, benim vaktim olmuyor” diye cevabını veriyor. Kendi kendisine de soruyor, ilk görüşmede yemek soran bir adamı ne yapayım.

Bir diğer örnekte de evleneceği kızın işinin sözleşmeli mi, kadrolu mu olduğuna yoğunlaşıp tercihini buna göre yapanlar… Bu tipi Allah’ın ayetinde tanıttığı “kavvam” olmak istemeyen “modern Müslüman erkekler” e örnek olarak sunuyor yazar.

Tahsilli kızlar, tahsilsiz kızlar…

Evlenme yaşının gecikmesinin modern hayat ile doğrudan orantılı olduğunu söylemeyi mümkün görse de yazarımız, tahsilli kızlar söz konusu olduğunda, onların kariyer ya da muhatabından çok farklı şeyler istemesinin, kendisinin daha zor evlenmesine doğrudan bir sebep olamayacağını vurguluyor. Bunu neden ısrarla ifade ediyor, çünkü geç evlenme faturası genelde tahsilli kızlara çıkarılıyor.

Bir de toplumsal sorumluluk bağlamında meseleyi ele alan yazar, tahsilini devam ettirmeyen kız tipi için bütün bir muhitin seferber olduğunu ama tahsilli kızlar için “kendi bulur” anlayışının hakim olduğunu ileri sürüyor. Yazar bu noktada kriterler bağlamında birkaç soru soruyor ve okuyucuyu cevapları birlikte aramaya davet ediyor. Dileyenler yazının bütününe bakıp soruları ve adresi oradan görüp cevaplarıyla destek olabilirler.

Hacer Kor güncel olandan haber verdi.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Hacer Kor
31-05-11
E mail: dünyabizim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
FAZLA TAHSİL KIZLARIN FITRATINI BOZUYOR MU?
Online Kişi: 26
Bu Gün: 106 || Bu Ay: 7.149 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.915 || Toplam Tıklanma: 52.331.000