ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 3932
Yazar: Namık Açıkgöz
SIRA ÜNİVERSİTELERDE

Darbeci ve cuntacı çetelerden hesap sorulduğu günlerdeyiz. Kim asıl işini yapmaz da, üstüne vazife olmayan işlere kalkışırsa, teker teker hesap vermek mecburiyetindedir.

27 Mayıs’tan beri, halk öfkesini sadece sandıklara yansıttı. Kısa vadede sonuç alıcı olmasa da, bu da son derece olumlu bir tavırdır. Demokrasilerde böyle olur.

27 Mayıs’tan beri, darbe şakşakçılığı yapan kurumlar vardı. Bunların başında basın, yüksek yargı ve üniversiteler gelir. 28 Şubat’ta bu üç kurum mensupları, Genelkurmay’da “brifinge çekilmişlerdir.”

Darbe yapanların yargılama sürecinin başladığı, demokratik olmayan yollarla hükûmeti devirme çabaları iddialarının yargıya taşındığı şu günlerde Türkiye demokrasi oksijeni teneffüs etmeye başladı. Demokrasi bu; boru mu yani?...

Yüksek yargı, “devletin tek sahibi” ve hatta “tek erk sahibi” olduğu zehabından, Anayasa referandumuyla, yavaş yavaş kurtulmaya başladı; artık, “juristokrasi” (yargıç devleti) demokratik sınırlarına çekiliyor.

Basın, son 4-5 yıldır, kendine çekidüzen vermeye çalışıyor. Darbelerde, postmodern darbelerde, e-muhtıralarda yanlış yaptıklarını pek çok basın mensubu itiraf ediyor artık.

Basın, yüksek yargı ve askeriye demokratik çizgiye çekilirken, bugüne kadar en çok darbe şakşakçısının yer aldığı üniversiteler, hiç teşrih masasına yatırılmadı.

Aslında turpun büyüğü heybede...

Darbe dönemlerinde çetelere çanak tutan; onları “Hadi ne duruyorsunuz?...” diye gaza getiren, “Siz yapın darbeyi, biz teorik olarak destekleriz” diyenlerin büyük bir kısmı üniversitelerden. Bakın Ergenekon iddianamesine... Rektörler, alenen darbe heveslilerinin gençlik kolu veya il başkanı gibi çalışmışlar. Mitinglere zorla, kamyon kamyon adam götürmüşler... “Van rektörüne sahip çıkmak, cumhuriyete sahip çıkmaktır” diyerek mahalleyi Van’a yığmışlar. (Mesela, Van rektörünü ziyarete gidenler kimlerdir ve şu anda nerede hangi görevlerdedir?) Rektörler, aysbergin görünen kısmı... Arkalarında ne akademisyenler var kim bilir!...

Şimdi, tüm rektörler değişti. Üniversitelerin başına demokrat rektörlerin geldiği söyleniyor. Artık ortalık rahatladı mı sanıyorsunuz?... Böyle sanıyorsanız, kendinizi kandırıyorsunuz demektir. Hele iktidar böyle zannediyorsa, bu daha büyük bir gaflettir.

Unutmayın... Su uyur, ergenekoncu-ulusalcılar uyumaz...

Onların bir kısmı, şimdi sütre gerisinde... Cesur olmadıkları için, şimdilik “efendi, uslu çocuk” pozlarında ve alttan alta, fırsat doğduğunda hangi hamleleri yapacaklarını planlıyor olabilirler... Hatta bunların bir kısmı, öyle veya böyle, üniversite yönetimlerinde de yer almışlar mı, bir bakmak lazım. Yeni atanan rektörleri de, kendilerini gizlemek için adeta “Truva atı” gibi kullanmışlar mıdır?... O atla yönetime sızarak, ufaktan ufaktan kadrolaşma gayretine düşenler var mıdır? Rektör olamayacakları için, rektör olabileceklerin etrafında toplanıp sisteme sızan bu güruh, vakti zamanı geldiğinde (ki onlar, geleceğini umut ediyorlar), kılıçları çekmeyi mi planladılar?

Yargı, darbe heveslilerinin ensesinde... Hesap sorulmayan, bu anlamda ilgilenilmemiş tek kurum olarak üniversiteler kaldı. Şimdi, daha fazla oyalanılmadan, sıra üniversitelere gelmeli... Üniversitelerin, darbeci çetelerden, darbe heveskârlarından, 28 Şubat artıklarından arındırılması, kendi görev alanına döndürülmesi hususunda bir şey yapılmazsa, ergenekoncu-ulusalcıların yeşermesine göz yumulmuş olur. Bu da 9 senelik demokratik kazanımların heba olması demektir.

YÖK, 2002’den itibaren, darbe şakşakçılığı yapan, özgürlükleri kısıtlayan, 28 Şubat zihniyetini devam ettiren ve onlarla iş birliği yapan akademisyenlerle ilgili gerekli işlemleri yapmalıdır. Yoksa, çok büyük bir vebal altında kalır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Namık Açıkgöz
14-01-12
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 1
Alaettin Emre YAPAR
Mühim hatırlatmalar yapmış
Tarih : 16-01-12

"28 Şubat" olduğu sene üniversite 3. sınıftaydım. Mukaddesatı tepelemek, silmek, temizlemek derdindeki güruhların yaptıklarını unutmuyorum. İnşaallah kurdukları tuzaklar başlarına ma'kus olur.

 
SIRA ÜNİVERSİTELERDE
Online Kişi: 19
Bu Gün: 475 || Bu Ay: 7.031 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.717 || Toplam Tıklanma: 52.328.207