ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 3020
Yazar: İsmail Öz
DİNDAR OLMAYALIM DA NE OLALIM?

Günlerdir evirip çevirip tartıştığımız bir konu var. Sayın Başbakanın “Dindar bir nesil yetiştireceğiz.” sözünü eksen yaparak tartıştığımız bu konuyu aslında son derece önemli görüyorum. Konuyu çok farklı boyutlara taşıyan kesimlere, ben de karşı bir soruyla cevap vermek istiyorum. “Peki, dinini bilmeyen bir nesil yetiştirmeyelim de nasıl bir nesil yetiştirelim?” Buna bir cevabınız var mı?

Kalkıpta bana, “Dindar bir nesil yerine modern, bilim ve sanata duyarlı vs vs. bir nesil yetiştireceğiz.” gibi, komik ve mantıksal zinciri arızalı bir cevap vermeyeceksiniz, herhalde. Çünkü bu cevap, bir dindarın bunlara sahip olamayacağı ya da karşı olacağı gibi mesnetsiz, akli izahı mümkün olmayan ayrı bir cehalete delalet eder. Bu inanç, yıllardır bu ülkede var olmadı da değil.

Elbette demokrasilerde devletler “inanç dikte etmezler” fakat dinini yaşamak isteyene engel de olmazlar. Her birimizin aslında özlemle görmek istediği tablo budur. Fakat birilerinin hemen korkuya kapılıp bu cümleden hareketle “irtica” vehimleri yayma gayreti de çok samimi değildir. Kaldı ki Başbakan, isnat edilen konunun yani “inanç dikte eden devlet”in en önemli mağdurlarından biridir; bu mağduriyetin göz ardı edileceğine de inanmıyorum.    

Ben asla şuna ihtimal vermiyorum; “AK Parti, diğer inançları hiçe sayarak bir din diktası kuracak.” Ama şuna da ihtimal vermiyorum; “Ak Parti, ateist bir neslin ortaya çıkmasına seyirci kalacak.”

Bir iktidar bunu nasıl yapmalı derseniz, bunun da cevabı açıktır. En azından Tek Partili Dönemde olduğu gibi devletin imkânlarını “Dinden Yoksunlaştırma” lehinde kullandığı gibi yapmayabilir. Ya da dönemin Faşist Almanya ve İtalya’sını örnek almayabilir. Nasıl örnek alındı derseniz, dönemin Hitler Bıyıklı Devlet Adamlarına, okullarda uygulanan Nazi Modelli “tek tipleştirme” çabalarına ve özentilerine bakabilirsiniz.     

Geçmişte ateist bir nesil yetiştirmek isteyenlerin neler yaptığını ve bu ülkeye neler kaybettirdiğini herkes çok iyi bilir. Bu ülke imamlık,  müezzinlik yapacak insanın bırakılmadığı günleri de gördü. Bu sözü doğrulamak isteyenler Nadir Nadi’nin yazdıklarını arşivlerden çıkarıp okuyabilirler. Bize inanmayanlar belki Cumhuriyet Gazetesinin bu önemli ismine daha fazla itibar ederler; “Camilerde imamlık ve müezzinlik yapacak insan kalmadı.” sözünün sahibi olarak.

Kaldı ki sadece Müslüman dindarın da kastedildiği kanaatinde değilim. İnsanın erdeminden hoşgörüsünden, ahlaklısından yana olan her inancın dindarlığıdır. Nedenine gelince dindarlık, ortada olmak ve her türlü savrulmaya açık olmaktan çok daha iyi olduğu içindir. Üstelik bütün dünya, başına gelenlerden sonra “daha dindar insan” özlemi içerisindeyken, Başbakanın ifadeleri desteklenmesi gereken ifadelerdir.

Benim kastedilen dindarlıktan anladığım inançlı, merhametli, vicdanlı, muhakemeli,  muhasebeli bir nesildir.

Mal bulmuş mağribi gibi sevinip, “Acaba buradan bize bir ekmek çıkar mı?” diyen zatlar. Siz de nasıl bir nesil istediğinizi eğilmeden, bükülmeden söyleyin de öğrenelim.1 Eğer kendinizi güncellemediyseniz, temsil ettiğiniz zihniyetin geçmişteki icraatlarıyla düşüncelerinizi yorumlamak zorunda kalırız ki, orada da nelerin olduğunu birazcık ifade edebildim sanırım.

Velhasıl, diktacıların “dikta”dan yakınması da pek komik ve inandırıcılıktan uzaktır; değil mi?

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

1 İlahi İsmail Bey, ikide bir sorup durmayın; bilmeyen mi var? Elbette inançsız ve kemalist bir nesil... (Doğruluş)

Yazar: İsmail Öz
08-02-12
E mail: haber7.com.
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DİNDAR OLMAYALIM DA NE OLALIM?
Online Kişi: 15
Bu Gün: 162 || Bu Ay: 6.179 || Toplam Ziyaretçi: 2.237.096 || Toplam Tıklanma: 52.310.999