ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 5322
Yazar: Psikolog Mehmet Teber
BÖYLE HOCALAR DOSTLAR BAŞINA!

Bilgi Evleri

EDA-1: KÜÇÜKÇEKMECE BİLGİ EVLERİ

Eğitime dair yazdığım bu köşede çeşitli zamanlarda eğitimde yapılan örnek uygulamaları ele almayı düşünüyorum. “Eğitimde Doğru Adımlar (EDA)” olarak adlandırdığım bu uygulamaları paylaşıyorum çünkü eğitimde doğru yapılan işlerin yaygınlaşmasının ülkemiz için çok faydalı olacağına inanıyorum. “EDA” başlığını verdiğim bu seride Türkiye’nin bir çok yerinde gözlemlediğim doğru eğitim uygulamalarına detayları ile yer vermeyi düşünüyorum. Bu uygulamaların ilki olarak Küçükçekmece Belediyesi’nin Bilgi Evlerini seçtim.

Bilgi Evleri başbakanın “Çocukları sokak arasından kurtarın sözü” sonrasında bir çok belediyede açıldı. Küçükçekmece Belediyesi’nin bilgi evleri ise bence farklı. Şu anda 7 bilgi evi bu bilgi evlerine devam eden 30.000 öğrenci var. 2008’de bir bilgi evi ile başlayan yolculuk devam ediyor. Ve Küçükçekmece Bilgi Evleri’nde çok doğru adımlar atılıyor. İşte bu adımlar içinde benim gördüklerim:

Doğru Adım 1: Okullarımızdaki yoklamanın ve devam zorunluluğunun kaldırıldığını düşünün. Sizce kaç öğrenci okula gider. Ya da ailelerin zoru olmasa ve aileler para vermiş olmasa çocuklar dershaneye gider mi? Hepimizin ortak cevabı “Hayır” olacaktır. İşin içinde zorunluluk, yoklama ve ücret olmadan bir öğrenciyi bir eğitim kurumunda tutmak zordur. İşte Bilgi Evleri’nin bence en büyük başarısı bu. Bir eğitim kurumunu düşünün ki öğrenciler isteyerek, severek ve koşarak gidiyorlar. Özel ya da devlet olsun, bence bir eğitim kurumu bunu başardığında gerçek bir eğitim kurumuna dönüşür.

Doğru Adım 2:  Öğrencilerin bilgi evlerine severek gelmesinin iki ana nedeni var. İlki bilgi evlerinde uygulanan eğitimin içeriği, ikincisi ise öğretmenlerin çocuklarla kurduğu sevgi merkezli ilişki. Öğrenci bilgi evinde, öğretmeni tarafından önemseniyor, seviliyor ve onunla farklı platformlarda ilişki kurabiliyor. Kantinde çay içebiliyor, beraber pikniğe gidebiliyor, bahçede top oynayabiliyor. Dersin dışına taşınmış bu sevgi dolu ilişki öğrenciyi öğretmenine ve bilgi evine bağlıyor. Ders dışı ilişki ve öğrenciye sevgi dolu yaklaşım buradaki anahtar kavramlar.

Doğru Adım 3: Küçükçekmece Bilgi Evleri, eğitimdeki en önemli unsurun öğretmen olduğunun farkına varmış. Bu nedenle öğretmenlerini titizlikle seçiyor. Doğru öğretmen seçimi, öğrencilerin isteyerek bir eğitim kurumuna gelmesinin temel yollarından biri çünkü.  Öğretmen seçimi yapılırken, kapsamlı bir kişilik testi uygulanıyor, sonrasında öğretmenler psikologla görüştürülüyor. Testten, psikologdan alınan değerlendirmeler eşliğinde eğitim ve yönetim koordinatörleri bir değerlendirme yapılıyor ve ortak kararla öğretmenler göreve başlıyor. Yani bir öğretmen göreve başlamadan önce 4 kişi ile görüşmüş ve bir de teste tabi tutulmuş oluyor. Öğretmen seçimindeki bu titizlik, başarının en büyük sırları arasında yer alıyor.

Doğru Adım 4: Şu ana kadar bir çok bilgi evini ziyaret ettim ama Küçükçekmece Bilgi Evi kadar içeriği ve kadrosu geniş bir bilgi evi görmedim. Burada önemli olan açılan bilgi evlerinin sayısı değil. Bilgi evlerinde verilen eğitimin niteliği. Görünüşe değil, içeriğe yatırım yapılıyor. Her bilgi evinde 6-8 kişilik bir kadro var. Birçok özel kurumun rehberlik uzmanı çalıştıramadığı günümüzde, her bilgi evinde bir rehberlik uzmanı var. İngilizcenin önem kazandığı bu dönemde, bilgi evlerinin İngilizce öğretmenleri var. Teknolojinin hız kazandığı bu asırda, bilgisayar öğretmenleri var. Bir kütüphane, bir de internet kafe kurarak da bilgi evi açılabilir. Ancak maksat eğitim icra etmekse, o zaman geniş eğitim kadrosu şarttır.     

Doğru Adım 5: Eğitimde içeriğin ikinci ayağı ise uygulanan eğitim programları. Küçükçekmece Bilgi evlerinde öne çıkan en önemli eğitim faaliyeti sosyal kulüpler. Buradaki bilgi evleri bir dershane gibi, çocukları sınava hazırlamıyor. Zaten bu ilk girişte velilere söyleniyor. Bilgi evleri ders takviyesi yapıyor. Bunun yanında açılan sosyal kulüplerle, öğrencilerin yetenekleri keşfedilmeye ve geliştirilmeye çalışılıyor. Küçük mucitler, satranç, tiyatro, iyilik, belgesel, münazara gibi kulüplere kaydolan öğrenciler zevkle bu kulüpleri takip ediyorlar. Hayat Okulu olarak adlandırılan proje ile de öğrenciler karakter, duygu ve sosyal beceri alanında da eğiti görüyorlar. Yani eğitim içeriği sadece derslerden ibaret değil. Yeteneklerin geliştirilmesine ve iyi insan yetiştirmeyi hedefleyen kulüp uygulamaları ağırlıklı yapı bilgi evini öğrenciler için cazip kılıyor.  

Doğru Adım 6: Bilgi evlerindeki en önemli doğru adımlardan biri her sene başında ciddi bir yıllık eğitim planlaması yapılması. Hangi ay öğrencilerle hangi program yapılacak, nerelere gezi düzenlenecek, kimler davet edilecek, toplantılar ne zaman yapılacak gibi soruların hepsi sene başında soruluyor ve kapsamlı bir eğitim planı çıkarılıyor. Sonrasında asım adım bu program uygulanıyor. Sene başında bu planı yapmayan eğitim kurumları, sene ortasında var olan durumu idare etmekten politika ve plan üretemiyorlar ve sığ bir dönem geçirmiş oluyorlar.

Doğru Eğitim 7: Bir çok eğitimci başarının öğrenci-veli-eğitim kurumu üçgeninde gizli olduğunu bilir, ancak sadece öğrenciye yönelik plan yapar. Bilgi evlerinde hem öğrenciye yönelik, hem veliye yönelik hem de öğretmenlere yönelik yıllık eğitim planı hazırlanıyor. Bilgi evi öğrencilerine her ay başarı semineri veriliyor, her ay öğrenciler bir yazarla buluşuyor. Senede 12 defa bilgi evleri arasında yapılan müsabakalara katılıyor, her ay bir bölgeye pikniğe-geziye gidiyor. Öğrenciler için bunlar yapılırken velilere yönelik her ay bilinçli veli seminerleri düzenleniyor. Öğretmenler, yani eğitimin taşıyıcı kadroları için de her ay bir eğitim var. Onları dinç tutmak ve içlerindeki eğitim aşkını diri tutmak için eğitim planlaması olduğu gibi öğretmenlere yönelik sosyal planlamalar da var. Yani eğitimin her gurubuna yönelik hem sosyal, hem de eğitim planlaması yapılıyor olması, bilgi evlerinin ayrıcalığı.

Doğru Adım 8: Bilgi evlerindeki bu adım geçenlerde atıldı. Eğitimin içeriğinde ve kalitesinde iyi bir standardı yakalayan bilgi evleri, bu evlerin mimarisi konusunda da Türkiye’ye örnek olacak bir adım attı. Biri kitap ve dünya şeklinde olan, diğeri ise kalemlik ve kitap şeklinde olan iki bilgi evi açtı. Ben kurumların işlevine uygun mimari ile yapılması taraftarıyım. Bir eğitim kurumunun mimarisi eğitimi; bir adalet sarayının mimarisi adaleti çağrıştırmalı. İşte Küçükçekmece Bilgi Evleri bu konuda örnek bir adım attı. İşleve uygun mimaride öncü oldu. Devamını diğer özel kurumlarından merakla bekliyoruz. Keşke bu bilgi evini yapan belediye, güzel fotoğraflarının olduğu bir galeri sayfası yapsaydı da, kütüphane ve bilgi evlerinin harika mimarisini size her yönüyle gösterebilseydim.

Bilgi evi binalarının ve kütüphanesinin mimarları olduğu gibi, bilgi evindeki bu başarının da mimarları var tabi ki. Bu mimarların ilki şüphesiz bilgi evlerine sınırsız kaynak ayıran, eğitim adına atılan doğru adımları destekleyen, kültüre ve insana yatırımı merkeze alan Aziz Yeniay. Sonrasında ise bilgi evleri için mesai kavramı gözetmeden çalışan kültür müdürü Ersan Ulusan. Sahada çalışanlar ise Bilgi evleri koordinatörü İbrahim Keleş ile eğitim koordinatörü Yüksel Çetin. Onların arkasında ise onlarca yönetici, yüzlerce eğitime gönül vermiş öğretmen ve teknik personel. Sanırım bu başarının ardındaki en önemli kelimelerden biri de sinerji. Başkandan çaycıya kadar herkesin aynı ruhla çalışması ve ortak bir gaye için hareket etmesi.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Psikolog Mehmet Teber
16-03-12
E mail: haber7.com.
 
 
Yorumlar: 3
hasan hüseyin
ne kadar güzel
Tarih : 19-03-12

insan bunları duyunca heyacanlanıyor, istesek yaparız ama bir türlü harekete geçemiyoruz, düşündüğümüzü bile doğru mu? yanlış mı?derken altından kalkamıyoruz.

 
Mehmet
Eğitimde Çağdaşlık Seviyesi: Bilgi Evleri
Tarih : 18-03-12

Yöntem çok güzel. Artık milli eğitimin yanında yerel eğitim de daha fazla yer almalı. Okurken heyecanlanıyor insan, her yaşta okuyası geliyor.

 
FAHRİ
TAKDİR
Tarih : 17-03-12

Maşallah, insanı heyecanlandıran gelişmeler. Ne ekonomik gelişmeler, ne de siyasi istikrar vs. bana geleceğe dair asıl heyecan veren, ümit zerkeden şey eğitime dair atılan akıllıca adımlardır.

 
BÖYLE HOCALAR DOSTLAR BAŞINA!
Online Kişi: 27
Bu Gün: 139 || Bu Ay: 1.087 || Toplam Ziyaretçi: 2.227.241 || Toplam Tıklanma: 52.225.275