ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / AKTÜALİTE
Okunma Sayısı: 2281
Yazar: Mümtaz'er Türköne
MHP DEĞİŞEBİLİR Mİ?

Kongrede Devlet Bahçeli’nin tekrar kazanması galip ihtimal. Ama sayıları altıya inse de 12 kişinin genel başkanlığa aday olması bile tek başına MHP’de bir şeylerin yolunda gitmediğini gösteriyor. Partiler arasında santimetre kareye düşen Türk büyüğü adedi en çok MHP’de görülür. Yine de aday enflasyonu MHP’de değişim talebinin işareti olarak okunmalı.

MHP’ye Kürt sorununun var ettiği bir parti olarak bakmak, Türkiye’nin sosyo-ekonomik dinamiklerinin çoğunu gözden kaçırmak demek. Her siyasî varlık antagonizmalardan beslenir: Ama Kürt sorunu MHP’nin hikmet-i vücudu için gerekli ama yeterli bir gerekçe değil.

MHP, Türkiye’nin dört ana akımından birini temsil ediyor. Partilerin ideolojileri çoğu zaman amaçlarını değil sakladıklarını anlatır. Türk milliyetçiliği, toplumdaki varoluşsal arayışın ve değişim arzusunun eseri. Her ülkede milliyetçilik farklı dinamiklere ve farklı temsil yeteneklerine sahiptir. MHP milliyetçiliği öteden beri durulmak, ehlileşmek ve ülkenin geri kalanı ile entegre olmak isteyen taşra radikalizmini temsil etti. MHP’nin bugününü ve geleceğini anlamak için bu sosyolojik arka plana dikkat etmek gerekir. MHP merkezi çok zayıf, ama taşrası çok dinamik bir parti. Partiyi var eden ve gücünü sürdüren de bu dinamizm. AK Parti’nin temsil edemediği veya rekabet ederek dışarıda bıraktığı taşra elitleri MHP’de temsil ediliyor. Bu elitler AK Parti’nin Anadolu Kaplanları gibi, merkeze sıçrayıp oradan bütün dünyaya kükremek gibi bir hesabın içinde değiller. Kendi yağları ile kavrulan, daha çok özgürlüğüne düşkün Kurtlar gibi, bulunduğu bölgeyi korumaya çalışan ve merkeze sıçramak yerine merkezle bütünleşmekle yetinen bu elitler, MHP ile siyasî bir güç elde ediyorlar. MHP Genel Merkezi sadece bu bütünleşme eğilimini temsil etmekle görevli. Bu yüzden önderlik yapan, politika üreten, yeni ufuklar açan bir MHP Genel Merkezi hiçbir zaman var olmadı. Devlet Bahçeli’nin haftada bir grup toplantılarında yaptığı konuşmalarla sınırlı bir MHP politikası genel kamuoyunun karşısına çıktı ve MHP’yi temsil etti. MHP tabanı bu düşük alt düzeydeki temsilden bir eksiklik hissetmedi.

Devlet Bahçeli’nin liderlik tarzı bugüne kadar taşra dinamizmini tatmin etti. Peki bundan sonra? Elitler hiçbir zaman bulundukları yerde durmazlar, dolaşım halinde bulunurlar. Anadolu sermayesi muhafazakâr taşra elitleri olarak iktidarı, büyük sermayenin elinden aldı; daha doğrusu ona diz çöktürüp onunla uzlaştı. CHP hiçbir zaman bu iktidar değişikliğinden boşalan sosyo-ekonomik muhalefet görevini üstlenmeye teşebbüs etmedi. Taşra’daki muhalefet bugün MHP’li elitler tarafından temsil ediliyor. Demek ki geleceğin iktidar tablosu, tam olarak bu toplumsal kesimde şekilleniyor. Siyasetteki değişimi kavramak için elitleri takip etmek yeterli. Demokrasilerde halk hiçbir zaman kendisini yönetmez. Sadece yönetici elitler arasında bir seçim yapar. Siyasî partiler ise elitlerin arasından yönetici elitleri devşirirler.

MHP’yi de içine alacak şekilde daha geniş bir yelpazede Türk milliyetçilerinin içinde nefes alıp verdikleri dünyaya bakın. Gazeteler, televizyonlar, akademisyenler, yazıp-çizenler fikir fukaralığını yansıtıyor. Halbuki Türk milliyetçisi olan çok yetenekli, birikimli isimler var. Özellikle internet gazetelerinde, beni zaman zaman çok şaşırtan fikir mahsulleriyle karşılaşıyorum. Kalitenin, seviyenin ve orijinalliğin dikiş tutturacağı bir zeminin MHP’de mevcut olmadığı anlaşılıyor. Taşlaşmış kadrolar yenilere geçit vermiyor. MHP’de rüşeym halde bir değişim arayışı var.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Mümtaz'er Türköne
04-11-12
E mail: zaman.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
MHP DEĞİŞEBİLİR Mİ?
Online Kişi: 23
Bu Gün: 154 || Bu Ay: 612 || Toplam Ziyaretçi: 2.226.040 || Toplam Tıklanma: 52.214.994