ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 2159
Yazar: Vedat Bilgin
OSMANLI'YA SALDIRMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ

Son günlerde televizyon dizileri üzerinden Osmanlı meselesinin tartışılması ilginç bir hal aldı.

Başbakan Erdoğan'ın, bir TV dizisinin 'tarihi tahrif ettiğine' yönelik eleştirisi vesile edilerek ortaya konulan tavır, neredeyse Osmanlı tarihine yönelik bir linç girişimine dönüşmüş bulunuyor.

Konunun gündeme gelmesiyle birlikte, Osmanlılar'a kin ve düşmanlık kusmak için adeta fırsat kollayan bir grup, karanlık köşelerinden ortaya fırlamış bulunmaktadırlar. Kimileri döneme ait bazı olayları kimileriyse saraya ait bazı rivayetleri, dedikodu veya bilgileri bu saldırının malzemesi yaptılar.

Osmanlı İmparatorluğu'nun çağdaşları içinde apayrı bir yere ve konuma sahip olduğunu görmek için, insanın sadece biraz insaf sahibi ve önyargısız olması yeterlidir. Osmanlılar, bir çağın ve ufukların efendisidir. Roma'yla birlikte tarihin gördüğü en büyük imparatorluk olan Osmanlı'ya karşı duyulan bu histerik saldırganlığı açıklamak için ne baba kompleksi (Oedipus Complex) ne de güncel politik mücadele içindeki gözünü hırs bürümüş, tarafgirlik fanatizmi yeterlidir.

Osmanlı düşmanlığı

Osmanlı'nın imparatorluk yapısıyla ilgili, resmi olarak öğretilmiş düşmanlığın tarihi, resmi ideolojinin tarihi ile eşittir. Hatta diyebiliriz ki, "resmi ideoloji" bütünüyle Osmanlı'nın karalanması, mahkum edilip, reddedilmesi iddiasına dayanan bir ideolojidir.

Her ideolojinin bir tarih görüşüne, bir tarih anlayışına dayandığı bilinen bir şeydir. Resmi tarih, baştan aşağı bir inkar, çarpıtma ve kurgusal tarihtir. Burada gerçek ile kurmaca birbirine karıştırıldığı gibi olmuş olanın yerini tasarlanmış olanın alması bu tür tarih anlayışlarının özelliklerindendir.

Türk eğitim sisteminde, resmi ideolojinin benimsetilmesi için resmi tarih anlayışı yaygın bir biçimde kullanılagelmiştir. Eğitimin bütün aşamalarında, ilkokuldan üniversitedeki devrim tarihlerine kadar, bu ideolojinin endoktrine edildiği bir müfredat, bir program takip edilmektedir.

Televizyon dizisiyle ilgili tartışmalardan kalkarak, Osmanlılar'a saldıranların bütün bakış açısı, kullandıkları malzeme farklılık gösterse de, gelip resmi ideolojinin tarih anlayışına yaslanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'yla ilgili resmi tarih yalanlarına erken cumhuriyet döneminde, belli bir süre için ihtiyaç duyulduğunu düşünen, bunun da "anlaşılabilir" bir şey olduğunu söyleyen, yerli ve yabancı tarihçiler vardır.
...

Yazının tamamı için tıklayınız.

Yazar: Vedat Bilgin
17-12-12
E mail: bugun.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
OSMANLI'YA SALDIRMANIN DAYANILMAZ HAFİFLİĞİ
Online Kişi: 14
Bu Gün: 160 || Bu Ay: 7.203 || Toplam Ziyaretçi: 2.239.016 || Toplam Tıklanma: 52.332.532