ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 2580
Yazar: Murat Türker
KİMLERDEN UZAK DURMALI?

Üstad Bediüzzaman, şakirdlerine hüsn-ü zannı tavsiye etmiş ya, bu tavsiyeyi tüm kayıtlardan soyutlayarak mutlaklaştırmak çok doğru bir yaklaşım olmasa gerek.

Aslında Üstad’ın sözünü genel bağlam içerisinde değerlendirdiğimde ben, bu hakikatli tavsiyenin “amelde hüsn-ü zan, itikatta su-i zan” gibi bir formülasyon eşliğinde okunması gerektiğini düşünüyorum.

Çünkü idrak etmekte olduğumuz zamanlar, her türlü nevzuhur görüşün içtihad kisvesine sokularak masumlaştırıldığı/meşrulaştırıldığı bir devir olmanın yanında, ehil olmayanların kendi hevasından konuştuğu, ‘züccaciye dükkânına dalan fillerin’ sayısının çok olduğu bir dönem olarak da hatırlanacak.

Kimden din öğrendiğimize, itikadî çerçevemizin belirlenmesi işini hangi ellere tevdi ettiğimize şimdi bakmayacağız da ne zaman bakacağız Allah aşkına!?

Bu meyanda müteyakkız olmamız gereken zihnî pozisyonları şöyle bir hatırlamakta fayda olduğunu düşünüyorum:

1-Kur’ân ahkâmının zaman üstü olmadığı tezviratını yayan tarihselci makuleye karşı müteyakkız olalım.
2-Vahdet çığırtkanlığı yapan ama gerçekte bu çığırtkanlığı, bâtıl itikadî duruşunu ümmet içinde yayabilme adına paravan olarak kullanan odaklara karşı teyakkuzu elden bırakmayalım.
3-İman-küfür mücadelesinin öne çıktığı her konjonktürel olayda, yaptığı açıklamalarla ve tepkileriyle direkt ya da dolaylı olarak küfrün ekmeğine yağ süren ve mü’minlerin elini zayıflatan ‘özür dilemeci’ çevrelerin yaklaşımlarından uzak duralım.

4-Küfrün tek millet olduğu hakikatini örten çıkışlara iltifat etmeyelim.

5-Bu Din’i sadece kendisinin doğru, öncekilerin ise hep yalan-yanlış anladığını söyleyen ya da ima eden ‘geçmişe sövücülerin’ hezeyanlarına kapalı kalalım.

6-Sünnet’in tekinsizliğini iddia ederek bu mevzudaki bilincimizi körelten, Sahabe’nin adaletini töhmet altına iterek vesveseleri köpürten cahillere prim vermeyelim.
7-‘Mezhep holiganlığı’ uydurması üzerinden bu ümmetin fıkıh telakkisinin zeminini çatlatanlara, ilişip durduğu mezheplere hevasından başka bir alternatif getiremeyenlere aldırmayalım.
8-Dini, beşerî ideolojilerle aynı düzeye indirenlere, türlü ‘izm’lerle vahyi payandalamaya çalışanlara, Müslümanlığının önüne bu beşerî ideolojilerin seküler sıfatlarını iliştirenlere kapılarımızı kapatalım.
9-Din telakkisini meal okuyarak inşa edenlerden, meale Kur’ân muamelesi yapanlardan ve bilhassa “Bize Kur’ân yeter”cilerden köşe bucak kaçalım.
10-Hadisleri Kur’ân’a arzedelim” diyenlerden, bu arz etme işinin muhatabı olarak hevasını devreye sokanlardan berî olalım.
11-Teferruata dair meseleleri büyüterek, ısıtarak gündeme getiren ‘tefrika esnafı’yla yollarımızı ayıralım.
12-Reelpolitikçilerden, laikçilerden, ulusalcılardan, neo-liberallerden, dönüşen ‘İslâmcılardan’, eyyamcılardan, idare-i maslahatçılardan, ‘bir koyup üç alanlar’dan, suya sabuna dokunmayanlardan,  herkese mavi boncuk dağıtanlardan, ‘küfre güvercin müslümana şahin’ kesilenlerden, yerli oryantalistlerden, tarihi tahrif edenlerden, ahkâmsız bir dini terviç edenlerden, dini ahlâktan ibaret görenlerden, cihadı kaleme indirgeyenlerden, dava gömleklerini çıkaranlardan, bid’atları sahiplenenlerden, meşrebini din edinenlerden, mutaassıplardan, fanatiklerden, eleştirinin karşısına icraatlarıyla çıkanlardan uzak duralım.

Ve daha önemlisi onlar ve kendimiz için Mevlâ’dan her daim hidayet isteyelim.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Murat Türker
24-01-13
E mail: darulhikme.org.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
KİMLERDEN UZAK DURMALI?
Online Kişi: 26
Bu Gün: 259 || Bu Ay: 5.685 || Toplam Ziyaretçi: 2.236.267 || Toplam Tıklanma: 52.303.017