ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2430
Yazar:
ACUN MEDYA'YA 2. MEKTUP (Pedagoji Derneği)

Pedagoji Derneği olarak, içinde çocuğun yer aldığı programları takip ediyoruz. Medyada çocuğa dair yapılan yarışma programlarından içinde çocuk olanlar derneğimizin ilgi alanına giriyor.  Uzun süredir takibimizde olan, içinde çocuklara yer verilen bir program da “Yetenek Sizsiniz” programıdır.

Derneğimiz daha önce sizlere ve ilgili kanala çocukları programa alırken nelere dikkat etmeleri gerektiğiniz ile ilgili bir mektup göndermiştir. Programın Aralık 2012-Ocak 2013 ayının ortalarında yayınlanan bölümlerinde dört yaşındaki bir erkek çocuğun maruz kaldığı muameleler Pedagoji Derneği olarak bizleri oldukça üzmüştür. Bu nedenle derneğimiz bu mektubu kaleme almayı gerekli görmüştür.

Programın bahsi geçen bölümlerinde jüriden biri, sahneye çıkan dört yaşındaki çocuğa aşırı sevgi gösterisinde bulunmuş ve çocuğun korkmasına neden olmuştur. Çocuğu yüzükoyun yatırmak, pantolonunu indirmek ve poposunu ısırmaktan bahseden ifadelerin çocuğun dünyasında korku ve kaygıya neden olduğu gözlemlenmiştir. Sonrasında ilgili jüri üyesi sahneye çıkıp sevgi gösterisi olarak çocuğun poposunu ısırmıştır. Programın yarı final bölümünde ise çocuk jürinin önüne getirilmiş ve çocuğun poposu tekrar ısırılmıştır.

Ülkemizde çocuğa sevgi göstermenin yollarından biri, hatalı da olsa çocukların cinsel bölgelerine yönelik şakalar yapmaktır. Ne var ki, pedagoji bilimi, çocuğun cinsel bölgesinin sevgi objesi olarak kullanılmasının çocuk açısından birçok soruna neden olabileceğini bildirmektedir.

İlk olarak, dört yaşındaki bir çocuk gerçek ile şaka ayırımını yapamayabilir. Bir yetişkin, bu yaştaki bir çocuğa “Seni ısıracağım.” dediğinde çocuk, yetişkinin sözünü ciddiye alabilir ve korkabilir. Tanımadığı bir yetişkinin korkutucu yüz ifadesi ile kendisine yaklaşması, ısıracağını söylemesi ve pantolonunu indirmekten söz etmesi, bir çocuğu duygusal olarak yıpratabilir.

3-6 yaş dönemi çocuklarda ‘çekirdek cinsel kimlik’ gelişim dönemidir. Bu dönemdeki çocuğun cinsel bölgesini bir sevgi objesi haline getirmek, bu bölgesine sevgi amaçlı temasta bulunmak çocuğun cinsel kimlik gelişimi açısından oldukça sakıncalı olabilir.

Bunun yanında, çocuk, bu davranışa maruz kalmakla, davranışı normalleştirebilir. Kötü niyetli birileri benzer davranışları sergilediğinde çocuk bunu şaka olarak kodladığından gerekli tepkiyi gösteremeyebilir. Herkesin gözü önünde bu duruma maruz kalması nedeniyle, çevresindekiler de çocuğa şaka amaçlı benzer tepkiler gösterebilir ve çocuğun yarası daha fazla büyüyebilir.

Son olarak, programınızı izleyenler hatalı bir şekilde çocuğun cinsel bölgesinin sevgi objesi olarak kullanılmasını daha da normalleştirebilir ve çevresindeki çocukları bu şekilde sevmeye başlayabilir. Bu nedenle mağdur çocuk sayısı artabilir.

Pedagoji Derneği olarak bizler, çocuk tacizlerinin yaygınlaştığı günümüzde çocukla muhatap olan herkesi, çocuk konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Göstereceğiniz hassasiyet için şimdiden teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
04-02-13
E mail: pedagojidernegi.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ACUN MEDYA'YA 2. MEKTUP (Pedagoji Derneği)
Online Kişi: 4
Bu Gün: 147 || Bu Ay: 2.340 || Toplam Ziyaretçi: 2.230.526 || Toplam Tıklanma: 52.256.865