ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DİL KALESİ
Okunma Sayısı: 2684
Yazar:
BİR KARDEŞ KİTAP: DİLİN TETİĞİ BOZULDU

Yazar Yayınları, D. Mehmet Doğan'ın baskıları tükenen "Türkendülüsiye" ve "Yüzyılın Soykırımı" eserlerini yeniden yayınladı. Çok yakında seçkin kitabevlerinde bulabileceğiniz bu iki eser, kültür, dil ve tarih meselelerine ilgi duyanlar için önemli bir başvuru niteliğinde.

Ayrıca sitemiz yazarlarından C. Yakup Şimşek'in ilk kitabı da Yazar Yayınları'ndan çıktı. "Dilin Tetiği Bozuldu" isimli eserinde Şimşek, TDK ekseninde, onlarca farklı başlık altında, lisânımızı masaya yatırıyor.

Türkendülüsiye

Endülüs’ün müslümanlardan temizlenmesi “Rekonquista” (geri alma, yeniden fetih) olarak adlandırılıyor… Türklerin/müslümanların Balkanlar’dan ve Anadolu’dan çıkarılması ise aynı çerçevede “Şark meselesi” olarak tanımlanıyor. Fransız tarihçi Albert Sorel, “Ne zaman ki Türkler Avrupa’ya ayak bastı, Şark meselesi başladı…” diyerek 19. yüzyılın sonunda Avrupa zihnini açıkça ortaya koyuyor:

Avrupa için “Garp meselesi” olan Endülüs, “Şark meselesi” var oldukça, Türkiye’nin gündeminden çıkmaz! Bu müzmin “mesele”nin Türkendülüsiye’de, 1990’lar Türkiyesinin siyasî arkaplanı hakkında bilgiler ve yorumlar sıcağı sıcağına yer alıyor. Böylece bu ibretlik dönemin tarihini yazacaklar için belge mahiyetinde bir metin oluşturuluyor.batılıların zihninden silindiğini sanmak safdillik olur. Bosna olayları sırasında bunu bir daha açıkça gördük. “Hilâl operasyonu” alt başlığını taşıyan “Türkendülüsiye” isimli kitabımız 28 Şubat’ın ağır havasının devam ettiği1998’de yayınlandı. Türkiye’nin içinden Endülüs geçen o günlerde, bizi biz yapan değerlerimiz, tarihimiz, büyük şahsiyetlerimiz yıpratıcı kampanyaların konusu idi.

Türkiye, “endülüsleşme” sürecini geride bıraktı mı? Öyle sanıyoruz ki, bu sorunun cevabı kitap okunarak daha doğru şekilde cevaplandırılabilir.

Yüzyılın Soykırımı

Bu kitabın konusu ile “katliam”, “soykırım”, “jenosid” veya “etnik temizlik” kavramları arasında ilişki kurmakta zorluk çekilebilir.

Bedenlerin yok edilmesiyle, biyolojik varlığı insan yapan, insan olarak farklılaştıran, kişilik kazandıran ve böylece imha edilmeyi gerektiren düşmanlıkların konusu hâline getiren dilin, kültürün, inancın tasfiyesi arasında herhangi bir ilişki yok mudur gerçekten?

Yüzyılın Soykırımı, bu noktada, birçokları için kafa karıştırıcı olmanın ötesinde hayret ve hatta dehşet uyandırıcı bilgiler ve yorumlar “içeriyor”. Katliam, soykırım, jenosid, etnik temizlik… Bu kelimelere ve bu kelimelerin delâlet ettiği mânalara millet olarak yabancı değiliz. Nitekim son iki asırlık tarihimizde çok sayıda dehşet verici soykırım hâdisesi ile karşı karşıya kaldık. Bu millet diliyle, kültürüyle, değerleriyle ve medeniyet unsurlarıyla tamamen yok edilmenin nesnesi hâline getirildi.

D. Mehmet Doğan’ın bu eseri, kültürel soykırıma maruz kalan bir milletin sağduyusunu henüz yitirmemiş çocuklarına hitap etmek, böylece toplumumuzu kimlik buhranının gayyâsına iten manevî tahribatın nasıl aşılacağı meselesini yeniden tartışmak istiyor.

Dilin Tetiği Bozuldu

TDK elinde Türkçe ne hâle geldi?

Eski TDK, ataların sözlerine, anaların ninnilerine, genç kızların mânilerine, şairlerin şiirlerine, âşıkların türkülerine, dervişlerin ilahilerine, dertlilerin ağıtlarına kadar yerleşmiş olan kelimeleri bile "yabancı" saymıştı. Yunus’un, Karacaoğlan’ın, Pir Sultan’ın sözlerini “Osmanlıca ve yabancı” diyerek yaftalamış, baltalamış, postalamış; Yunanca, Latince olan yüzlerce kelimeyi “öz Türkçe” diye okkalamış, markalamış, arkalamıştı...
***
Ya bugünkü TDK ne yapıyor?

Bakıyoruz, bu yeni TDK’nin de beli bükülüyor; imla kılavuzlarıyla lügatleri Türkçe bakımından sapır sapır dökülüyor...

İmla ve noktalama yanlışları, cümle düşüklükleri, izah kusurları, bilgi ve mantık hataları, yanlış misaller; otuz iki kısım tekmili birden...

Velhasıl dilimizin resmî merkezinde her çeşit Türkçe ayıbı arz-ı endam ediyor...

Kendi söylediğini duymayan, yazdığına uymayan bir TDK...
Ve yıllardır horlanan, sürekli azarlanan, intihara zorlanan, mezara yuvarlanan kelimeler...
Türkçenin elinden kimler tutacak?

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
09-02-13
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 2
hasan hüseyin
sağol hocam
Tarih : 12-02-13

ne yazmaya çalışsam elim titriyor,böyle bir kitaba ne diyeblirim ki,adı bile yeter,Allah güç versin,devamın nasip etsin

 
İhsan Efendioğlu
Dost Kitaplar
Tarih : 09-02-13

Here üç kitabı da sipariş ettim. Elime geçer geçmez okuyacağım inşaallah. Zannedersem C.Yakup Şimşek hocamın ilk kitabı. Devamını bekliyoruz. Allah yazarlarımızın kalemine güç versin.

 
BİR KARDEŞ KİTAP: DİLİN TETİĞİ BOZULDU
Online Kişi: 23
Bu Gün: 69 || Bu Ay: 1.452 || Toplam Ziyaretçi: 2.228.006 || Toplam Tıklanma: 52.234.055