ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / ÎMAN VE İSLÂM
Okunma Sayısı: 2482
Yazar: Murat Türker
NE ÜZERİNE TARTIŞ(TIRIL)IYORUZ?

Fikir ve ifade özgürlüğü gibi cazip mefhumların dolaşıma girmesine, modern aklın ve modern düşünme biçimlerinin kutsanması da eşlik edince, genel anlamda kamuoyunda, özelde ehl-i din nezdinde, “her şeyin tartışılıp sorgulanabileceği” şeklinde özetlenebilecek bir anlayış yaygın hale geldi.

Dinin kutsallık parantezine aldığı bütün olgular da işbu ‘müzakere edilebilir olma’ yaklaşımının kapsamına dâhil edildi.

Modern aklın her şeyi ‘masaya yatırma’ ve ‘mercek altına alma’ histerisinden Din’in de nasibini fazlasıyla aldığı bir vetireden söz ediyoruz.

Bu yeni anlayış çerçevesinde Kur’an tartışıldı, Sünnet didik didik edildi, geçmişten tevarüs ettiğimiz Din algısı hoyratça sorgulandı ve bu sahaya giren her mesele ‘acımasızca kritiğe tâbi tutma’ ameliyesinin nesnesi haline getirildi.

“Kur’an’ın korunduğu” ama “Sünnet’in korunmuşluğundan emin olunamayacağı” türünden yaklaşımlar popülerleşirken, ne hikmetse işbu kıyası yapan beşer aklının korunmuş olup olmadığı hiç gündeme gelmiyordu. İnkârcı felsefenin kirleriyle bulanmış, modern değer yargılarının tasallutuyla iğfal edilmiş aklın bu sıkleti çekip çekmeyeceği müzakere edilmiyordu.

Daha sahih bir algı ve anlayış teşkili adına bir yere kadar anlaşılabilir ve gerekli olan bu araştırma eğilimi, haddi aşıp beşer tasavvurunu yücelttiği için problemli olduğu gibi, fiiliyatta barındırdığı iç çelişkiler sebebiyle de arızalıdır.

Çelişki’den kastım, teknik çerçevesiyle Din, Kur’an, Sünnet ve bunların etrafındaki kavramlar bu ölçüde yoğun tartışılıp sağa-sola çekilirken; sekülerizm, demokrasi, laiklik, Avrupa ve Batı ile entegrasyon, İslâm’ın idarî ve siyasî tazammunları gibi daha küllî meselelerin ya hiç gündeme alınmaması ya da bu meseleleri gündeme alanların türlü ithamların muhatabı kılınmalarıdır.

‘İslâmcı’ etiketiyle arz-ı endam eden göz önündeki figürlerin sistemle ilişkilerinin masaya yatırılmamasından tutunuz; Din’in hayatın merkezine dair telkin ettiği esasları yok sayan bu aktörlerin sahih Müslümanlık algısı üzerinden kritiğe tabi tutulmuyor oluşlarını neye yormak gerekiyor?

‘Olana razı’ bir dindarlık profilinin alternatifsiz gibi sunulmasında bir tuhaflık yok mu!?

İslâm’a temel teşkil eden hemen her değerin bu kertede yoğun tartışıldığı bir zihin ikliminde; vahyin, hayatın tam merkezine dönük sözlerinin özenle devre dışı kılınması veya bu konuların marjinal mevzular olarak yaftalanması, planlı bir sürece işaret etmiyor mu?

“Her mesele tartışılıp konuşulsun” düşüncesiyle öne çıkarılıp propagandası yapılan ‘düşünce özgürlüğü’ terkibinin gölgesinde, Batı’nın dayattığı ‘evrensel değerlerin’ tabulaştırılarak, sorgulanamaz bir alana çekiliyor olmasında ifadesini bulan garabete ne demeliyiz?

Avamın itikadına şüphe bulaştıracak teknik konuların bu ölçüde gündemde tutulup, bu tartışmaların televizyon ekranlarına uzanacak ölçüde yaygınlaştırılmasına paralel, küresel güç merkezlerinin düşünce ve eylem konforunu bozacak temel-pratik meselelerin yok sayılması bir manipülasyonun varlığının habercisi değil midir?

“Henüz zamanı değil!” yargısı üzerinden Müslümanların aslî gündemlerinin sürekli tehir ediliyor olmasından ‘huylanmakta’ haksız mıyız?

“O mevhum zaman gelinceye kadar dönüşümün dayatmacı tesirinden azade kalacak kaç fert çıkar ki?” sorusu değersiz bir soru mudur!?

Evet…

Anlaşılan o ki, zihin gündemimizi de yâd eller şekillendiriyor!

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Murat Türker
29-03-13
E mail: darulhikme.org.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
NE ÜZERİNE TARTIŞ(TIRIL)IYORUZ?
Online Kişi: 11
Bu Gün: 107 || Bu Ay: 2.666 || Toplam Ziyaretçi: 2.231.175 || Toplam Tıklanma: 52.261.380