ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2281
Yazar: Fatma Tuncer
'OKUSUN DA NE OKURSA OKUSUN' (MU?)

Bir anne “İki oğlum var, ikisine de kitap okuma alışkanlığı kazandırdım. Fırsat buldukça okuyorlar ama yine de kötü alışkanlar edinmelerine engel olamadım. Şimdi ikisi de üniversiteye gidiyor, özel eğitimlerden geçtiler, okuyorlar araştırıyorlar gelecekle ilgili hayalleri var. Ama onları ahlak ve terbiye üzere yetiştiremedim, ailemizin yaşantısına uymayacak işler yapıyorlar” diye yakınıyor. Kendisine, "Peki ne okuyorlar?" dediğimde ise, gençlerin bizim değerlerimizle ve kültürel dokumuzla örtüşmeyecek şeyler okuduklarını öğreniyorum. Sonra tekrar soruyorum. "Sizce edindikleri bilgiler bu çocuklara neden fayda getirmiyor?" Düşünüyor sonra başını eğiyor “bilmem…” diyor…

Eğitim seminerlerimde anneler, “Çocuklarımıza kitap okuma alışkanlığı kazandırabilmek için neler yapmalıyız?” diye soruyor ve bu konuda büyük çaba gösteriyorlar. Fakat ne yazık ki annelerimiz, çocuklarını dini değerlerimizle tanıştırmak yerine popüler kültürün renklerini taşıyan kitaplar tavsiye ediyor ve bu tür çalışmalara öncelik veriyorlar. Çocuk üniversite tahsili yapıyor, çeşitli kitaplar okuyor, kurslara katılıyor ve annenin hayallerini gerçekleştiriyor. Fakat dinine ve kültürüne tamamen yabancı kalıyor. Çünkü bilmiyor.

Okuyan insan sayısı gittikçe artarken, neden ahlaki çöküntü bu kadar alır başını gider? Okumuş mürekkep yalamış insanlar neden aile sorunları yaşar? İnsanlarımız neden bu kadar bencilleşir? Okuyan bunca insan varken, neden evlilik dışı beraberlikler, eşcinsel sapmalar, alkol uyuşturucu ve benzer alışkanlıklar yaygınlaşır? Acaba bizler neyi nasıl okuyoruz? Çocuğuma kitap okuma alışkanlığı kazandırdım diye övünen anne babalar bu soruyu hiç sorarlar mı kendilerine?

Okuduğunuz kitaplar, araştırdığınız meseleler ve vakit harcadığınız şeyler sizi insan kılmıyor ve doğru yolda sabitlemiyorsa bir şeylerin yolunda gitmediğini düşünmeniz gerekmez mi?

Vahiyden beslenen ilim, erdem ve faziletli insanların yetişmesine ve Cennet ehli bir neslin ortaya çıkmasına vesile olur. Faydasız ilim ise zaman israfına yol açar. O halde sade okumak yetmiyor aynı zamanda neyi nasıl ve niçin okuyacağımızı da bilmemiz gerekiyor.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Fatma Tuncer
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
'OKUSUN DA NE OKURSA OKUSUN' (MU?)
Online Kişi: 23
Bu Gün: 213 || Bu Ay: 1.596 || Toplam Ziyaretçi: 2.228.415 || Toplam Tıklanma: 52.238.596