ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 3723
Yazar: Gülay Pınarbaşı
DARVİNİSTLERİN 'BENCİL GEN KURAMI'

Bugünkü yazımda hem dünyada hem de ülkemizde hezimete uğramış bazı evrimcilerin, yenilgiyi kabullenmek istemeyerek ortaya attıkları “Bencil Gen Kuramı” adındaki iddialarından bahsetmek istiyorum.

“Bencil Gen Kuramı” nedir? Öncülüğünü evrim teorisinin günümüzdeki en ateşli savunucularından Richard Dawkins’in yaptığı bu iddiaya göre, canlıların fedakarlık gibi görünen davranışları aslında “bencillik”lerinden kaynaklanmaktadır. Çünkü bu hayvanlar evrimcilere göre fedakarlık yaparken, yardım ettikleri canlı veya canlıları değil, genlerini düşünmektedirler. Yani bir anne yavrusu için canını feda ederken, aslında kendi genlerini korumaktadır. Yavrusu kurtulursa genlerini sonraki nesillere aktarabilme imkanı daha fazla olacaktır. Bu anlayışa göre, insan da dahil olmak üzere, tüm canlılar birer “gen makinası”dır. Ve her canlının en önemli görevi genlerini bir sonraki nesle aktarabilmektir. Özetle “Bencil Gen Kuramı” bir nevi soy koruyuculuğu iddiasıdır.

Bu iddianın teorisyenleri canlıların kendi aralarındaki özverili tavırlarının ilk bakışta maksatlı gibi görünebileceğini ama canlının bunları bilerek, düşünerek bir amaca yönelik olarak değil, programlanmış olarak yaptığını söylemektedir. Bu noktada sorulması gereken önemli soru şudur: Bu programın kaynağı nedir? Gen dediğimiz şey, kodlanmış bir bilgi paketinden ibarettir. Ama bir bilgi paketinin düşünme gibi bir yeteneği olamaz. Genin de zekası, aklı, yargı yeteneği yoktur. Dolayısıyla, eğer bir canlının geninde, onu fedakarlığa yönelten bir komut varsa, bu komutun kaynağı, genin kendisi olamaz. Bu aciz iddiaların sebebi, bazı evrimcilerin canlılar arasındaki fedakarlık ve dayanışmaya açıklamama getirememeleridir.

İşte bu yüzden evrimciler doğada rastladıkları özverili tavırları açıklamak için bu tip hayali izahların ardına sığınma zorunluluğu hissederler. Rabbimiz, Müminun Suresinin 21. ayetinde “Gerçekten hayvanlarda da sizin için bir ders (ibret) vardır” diye bildirmiştir. Rabbimizin de ifade ettiği gibi hayvanlar arasındaki yardımlaşma ve fedakarlık insanoğluna bile örnek teşkil edecek derecede mükemmeldir.

Canlılar sadece yavrularını tehlikelerden koruyarak özveride bulunmazlar. Birçok durumda kendi toplulukları içinde yaşayan diğer canlılara karşı da son derece “ince düşünceli” ve “çözümcü” davrandıkları gözlemlenmiştir. Bunun bir örneği, çevrede bulunan besin kaynakları azaldığında görülür. Böyle bir durumda güçlü olan hayvanların üstün gelerek diğer hayvanları saf dışı bırakacakları ve tüm kaynaklara el koyacakları düşünülebilir. Ancak olaylar hiç de evrimcilerin hayal ettikleri gibi gelişmez.  Ünlü bir evrimci olan Peter Kropotkin kitabında bu konuyla ilgili bazı örnekler verir: Kropotkin bir kıtlık durumuyla karşılaşıldığında karıncaların depoladıkları erzaklarını kullanmaya başladıklarını, kuşların topluca göç ettiklerini; bir ırmakta çok fazla kunduz yaşamaya başladığında genç olanların kuzeye yaşlı olanların güneye doğru gittiklerini anlatır.

Bu bilgilerden de görüleceği gibi doğadaki canlılar arasında kıyasıya bir yiyecek veya yuva mücadelesi yoktur. Aksine en zorlu koşullarda dahi canlılar arasında çok güzel bir uyum ve dayanışma görülebilmektedir. Sanki her biri koşulları kolaylaştırmak için uğraşıyor gibidir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta şudur: Bu canlıların hiçbiri bu kararları alacak ve böyle bir düzeni sağlayacak bir akla ve bilince sahip değildir. Öyle ise bir araya gelip ortak bir hedef belirlemeleri ve bu hedefe hepsinin uyması, hatta bu hedefin tüm toplum bireyleri için en sağlıklı karar olması nasıl açıklanabilir? Kuşkusuz tüm bu canlıları yaratan, onlara kendileri için en yararlı olacak tavrı ilham eden ve onları koruyup esirgeyen alemlerin Rabbi olan Allah’tır.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Gülay Pınarbaşı
04-05-13
E mail: milligazete.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DARVİNİSTLERİN 'BENCİL GEN KURAMI'
Online Kişi: 4
Bu Gün: 535 || Bu Ay: 4.882 || Toplam Ziyaretçi: 2.234.980 || Toplam Tıklanma: 52.292.555