ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / TEFEKKÜR
Okunma Sayısı: 2138
Yazar: Serdar Turgut
DÜŞÜNEMEYEN TOPLUM

KRİTİK bir dönemden geçerken, değişik fikirler üretmeye, anlamlı bir şekilde düşünmeye en fazla ihtiyacımız olduğu bir dönemde, özellikle genç beyinlerin tutarlı düşünce üretme yeteneklerini kaybetmeleri hem şanssızlık hem de son derece tehlikeli bir durumdur.
...


Dijital dünyadan önce insanlar bir metni ilk satırından başlayıp soldan sağa satır satır aşağıya inerek okuyorlardı. Bu şekilde okumaya alışmış beyinlerin rasyonel bölümlerinin de daha fazla çalışarak iç tutarlılığı olan düşünce üretebildiği artık biliniyor.

Dijital ortamlarda beyin bu şekilde okumaya karşı. Artık insanlar örneğin tablette bir sayfa açıldığında sayfada sadece yazı olsa bile bunu eski biçimde soldan sağa satır satır okuyamıyorlar. İlk satırın sol başından hemen aşağıya doğru inmeye başlıyorlar. Ve gözleri sürekli metin içinde link oluşturabilecek, yeni sayfaların açılmasını sağlayacak anahtar kelimeler arıyor.

Bulur bulmaz da onu tıklayıp sayfadan çıkarak başka sayfaya gidiyorlar. Bu yeni "okuma" biçimine, okurken çıkan şekil dolayısıyla "F tipi okuma" deniliyor. Beyni bu şekilde çalışan insanların her sayfada kalma zamanı ise ortalama 20 saniye civarında. Yani hiçbir fikir sonuna kadar okunamıyor, sadece bazı kelimelere veya kısa cümlelere bakılıyor.

Eğer sonra bu şekilde okumaya alışmış beyinlere, "Haydi bana okuduğunu anlat ve düşünce üret" derseniz ortaya bir felaket çıkıyor.
...

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Yazar: Serdar Turgut
04-05-13
E mail: haberturk.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DÜŞÜNEMEYEN TOPLUM
Online Kişi: 9
Bu Gün: 6 || Bu Ay: 4.920 || Toplam Ziyaretçi: 2.235.053 || Toplam Tıklanma: 52.292.918