ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / ÇARPIK VAZİYETLER
Okunma Sayısı: 2021
Yazar:
CAMİDE KİLİSE MÜZİĞİ

Ahmet YAVUZ

Önce bazı kesimler tarafından dillendirilen küçük çaplı yenilikler şeklinde ortaya çıkıp, ardından bir sapkınlık modası olarak Vatikan kaynaklı esmeye başlayan Dinlerarası Diyalog ifsadı, en son olarak Münih Mehmet Akif Camii’nde uygunsuz kıyafetli tiyatro gösterisine kadar vardı. Gösteri öncesi ve sonrası din görevlisi Hüseyin Acar’ın Kur’an okuduğu camide, Münih Oda Tiyatrosu sanatçıları, dinlerarası diyalog ve hoşgörü temalı Kentsel Dualar isimli tiyatro gösterisini sundu. 300 civarında Almanın cami içinde izlediği gösteride, tenor Christopher Homberger koro eşliğinde eserlerini mihrap ve minber önünde sergiledi.

Darmadağın haldeki İslam ülkelerini temsilen sekiz çekirdek ülkenin bir araya gelmesiyle, Müslüman dünyanın birlik ve yükselişini sağlayacak en ciddi çabaların atıldığı ve umutların bağlandığı Türkiye’nin bu tarihi misyonunu sulandırmak için dinlerarası diyalog sapkınlıklarına son katkı Almanya’dan geldi.

Akif’in “mabedinin göğsüne namahrem eli” değdi!

Münih Oda Tiyatrosu sanatçıları, Björn Bicker’in, “Urban Prayers”(Kentsel Dualar) isimli eserini çoğunlukla Türk cemaatin gittiği Mehmet Akif Camisi’nde sergilendi. Oyun önce “Değmesin Mabedimin göğsüne namahrem eli, Bu ezanlar ki.., ebedi yurdumun üstünde benim inlemeli” diyen Mehmet Akif’in ismini taşıyan Camii’nin toplantı salonunda başladı. Sonrasında ise İstiklal Şairimiz Akif’in kemiklerini sızlatacak şekilde mihrap ve minberin önünde iki bayan ve üç erkek sanatçının uygunsuz kıyafetleriyle dizildiği platformda, halı üstünde oturan  Almanlardan oluşan gurubun önünde devam etti.

‘Kentsel Dualar’ adlı sözde eser, hoşgörü, önyargılar, dinlerarası diyalog, göçmenlik vurguları ve kentsel hayat gibi temaları içeriyor. Oyun, yedi günde yedi farklı inanca ait ibadet merkezlerinde sergilenmesi planlandı. Daha önce bir sinagog ve bir Protestan Kilisesinde sahnelenen oyun ilk önce ‘diyalog’ vurgusunu ele alıyor. Edmung Telgenkaemper, Steven Scharf, Çiğdem Teke, Stefan Scharf ve Wiebke Puls’un rol aldığı oyun müzikli bir drama ile devam ediyor.

İşi daha vahim noktaya vardıran ise caminin içinde Homberger, koro eşliğinde dört eser seslendirdi. Gösteri öncesi Caminin İmamı Hüseyin Acar ise Kur’an okudu. Dinlerarası diyalog gönüllüsü Meryem Turan ise, izleyenlere cami hakkında bilgi verdi. Kentsel Dualar adlı eser, 13-14 Temmuz’da ise Münih Oda Tiyatrosunda kapanış gösterisi yapacak. Bu gösterilerde Yahudi, Hristiyan, Müslüman ve Budist olan 40 Münihli tam gün boyunca din, ahlak, adalet ve birlikte yaşam üzerine konuşmalar yapması planlanacak.

Belek’teki Dinler Bahçesini Erdoğan Açmıştı

Son zamanlarda moda olup etkin hale gelen bir kesim tarafından ısrarla sürdürülen ve Türkiye’nin siyasi konjonktüründe kendisine hareket alanı bulan Dinler Arası diyalog çerçevesinde Antalya, Şanlıurfa ve Hatay’da cami, kilise ve havranın birlikte yer aldığı Dinler Bahçesi açılmıştı. Belek Turizm Merkezindeki Dinler Bahçesi’ni 2004 yılında Başbakan Erdoğan açarak, “‘Üç semavi dinin mabetlerini bir bahçede buluşturan bu mekana adım atan hiç kimse bu ülkenin kimliğine şaşı bakamayacaktır’ demişti. Açılışlarda ısrarla vurgulanan tema ise “Tek kapı, 3 din!”

Görmez, “dinlerin öğretileri arasında diyalog olmaz” demişti ama..

Oysa daha geçtiğimiz ay, Vatikan Dinlerarası Diyalog Konseyi Sekreteri Miguel Angel Ayuso, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret etmiş ve Görmez burada konuya son noktayı koymuştu. Ayuso’nun 11 yıl önce Diyanet İşleri Başkanlığı ile Vatikan arasında imzalanan niyet bildirgesinin yenilenmesini talep etmesi üzerine Diyanet İşleri Başkanı Görmez, tokat gibi bir cevap vererek “Dinlerin öğretileri arasında diyalog olmaz” diyerek, “Her bir dinin şahsi manevisi hakikat fikrine dayanır. Hakikatlerin diyaloğu olmaz, dinler karıştırılarak bir diyalog dini oluşturulamaz. Bu hem imkânsızdır, hem de doğru ve ahlaki değildir. Doğru olan farklı din mensuplarının, din âlimlerinin ve dini kurumların bir araya gelerek insanlığın sorunlarına çare aramalarıdır. Bazıları dinlerin şahsi manevilerinin bir araya gelerek diyalog yapacağını zannetti ki bu tamamen bir vehimden ibarettir.” Görmez’in bu çıkışına rağmen Dinlerarası diyalog masalının son oyunu, Münih’te Camide mini etekli tiyatro şeklinde ortaya çıkması, diyalog koalisyonunun gücünü gösteriyor.

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
25-06-13
E mail: milligazete.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
CAMİDE KİLİSE MÜZİĞİ
Online Kişi: 16
Bu Gün: 31 || Bu Ay: 7.542 || Toplam Ziyaretçi: 2.239.706 || Toplam Tıklanma: 52.339.341