ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2276
Yazar: Cem Küçük
ABD 'EVDE EĞİTİM'İ TARTIŞIYOR

Ron Paul 2008'de ABD Başkanlık yarışında Cumhuriyetçilerin aday adayı oldu ama John McCain'i geçemedi. Paul 1988'de de Liberal Parti'nin adayı olmuştu. Teksas Eyaleti'nden Temsilciler Meclisi 14. Bölge temsilcisi. ABD siyasetinde çok etkin bir figür Paul. Oğlu Rand Paul 2016 Başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçilerin aday adaylarından biri. Ünlü yargıç Andrew Napolitano, Ron Paul için 'zamanımızın Thomas Jefferson'ı' tanımlamasında bulunmuştu. Duruşu, özgürlüğe olan tutkusuyla rakipleri de benzer şeyleri söylüyorlar.

Ron Paul geçtiğimiz geçtiğimiz 17 Eylül tarihinde yazdığı bir kitapla dikkatleri üzerinde topladı. Kitabının adı School Revolution & A New Answer for Our Broken Education System (Okul Devrimi & Bitik Eğitim Sistemimize Yeni bir Öneri). Ron Paul'un üzerinde durduğu şey basit: Evde eğitim ve özgürlük.

Ron Paul bildiğimiz devletin verdiği eğitim sisteminin çocukları eğittiğini düşünmüyor. Daha doğrusu devlet okuluna inanmıyor. Okulların özgürlüğü çaldığınıve özgürlüğün her şeyden önemli olduğuna inanıyor. Devlet okullarının da devlet kavramını fazla içselleştirdiğini ve çocukların yaratıcılık evrelerine zarar verdiğine vurgu yapıyor. Paul'a göre okullar devlet kavramını çocukların zihnine bir şekilde yerleştiriyor.

Wall Street Journal'dan Trevor Butterworth özgürlük kişisel sorumluluğu öğretir diyor ama Paul'un dediği gibi, 'Eğer derslerde Keynezyen ekonomi öğretiliyorsa, bu durumda devlet politikaları güçlenir. Ama eğer derslerde devletin hakimiyetine vurgu yapılıyorsa, o zaman da özgürlüğe inanan ebeveynlerin duruşu zarar görür.' Yani her durumda devlet öne çıkıyor.

Şu sorunun cevaplanması gerekiyor? Devlet okulları iyi değilse, eğitim işini kim üstlenecek? Paul'a göre anneler. Anneler fedakârlık yapmalı ve çocuklarının eğitimini üstlenmeli. Çünkü evde internet var. Youtube ve diğer sitelerden istenilen dersler verilebilir. Böylece eğitim daha ucuza gelir.

Ron Paul böyle diyor ama öğretmen olmadan öğrenme nasıl olacak sorusu da hemen akıllara geliyor. Paul'a 4. ve 6. sınıftan sonra çocuklar kendi kendilerine ve daha hızlı öğrenebiliyorlar. İlla yardım isteyeceklerse, arkadaşlarına sorsunlar önerisini getiriyor.

Yani Paul, evde okulun çok daha işe yarayacağını iddia ediyor. Öte yandan buna bir gerekçe daha sunuyor. "Evde okul"la çocukların uyuşturucu ve kötü alışkanlıklardan da uzak duracağını belirtiyor.

ABD'deki eğitimciler son 15 gündür yoğun biçimde Paul'un önerilerini tartışıyorlar. Bir kısım eğitimci Paul'a katılırken, ciddi bir kesim de eleştiriyor. Önerilerin mantıksız olduğunu söylüyorlar. Ayrıca evde eğitimin çocuklarına konsantrasyonunu daha iyi sağlayacağını iddia edenler var ama öte yandan çocukların asosyal olacağı görüşünü savunanlar hiç de az değil.

Uzun zamandır ABD'de eğitim sorunu tartışılıyor. Eğitimin yetersiz ve kalitesiz olduğu yönünde yaygın bir kanaat var. Obama yönetiminin bu konuda somut bir önerisi yok. Son ekonomik krizden sonra eğitimde de bütçe kesintilerine gidildi.

Son dönemde Çin'in matematik ve fen bilimleri alanında bariz üstünlüğü ABD'li siyasetçileri düşündürüyor. Onlar da bu açığı kapatmak için öneriler getiriyorlar. Ron Paul'un önerilene –katılsak da, katılmasak da –ciddi şekilde kafa yormak gerekiyor. Paul evdeki eğitim sistemiyle yetenekli ve deha çocukların daha çabuk keşfedileceğini de öne sürüyor.

Türkiye de eğitim konusunda sıkıntı yaşayan ülkelerden biri. Yetenekli öğrenciler fırsatını buldu mu soluğu yurtdışında alıyorlar. Deha çocuklarımızı keşfedemiyoruz bile. Çocukları belli yaşlarda yönlendirme diye bir şey yok.

Bugün Türkiye dahil birçok ülkede ciddi eğitim sıkıntıları yaşanıyor. İdeal bir eğitim sistemi de yok. Etrafınıza şöyle bir bakın, özellikle üniversitelerde öğrencilerin hiç de azımsanmayacak bir kısmı istemedikleri bölümde okuyorlar. Bu da ileride sevmedikleri işlerde çalışmasına sebep oluyor. Mutsuzluk, memnun olmama hali ve yaratıcılığın körelmesi de böyle ortaya çıkıyor.
...

Yazının devamı için tıklayınız.

Yazar: Cem Küçük
08-10-13
E mail: yenisafak.com
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
ABD 'EVDE EĞİTİM'İ TARTIŞIYOR
Online Kişi: 18
Bu Gün: 134 || Bu Ay: 6.690 || Toplam Ziyaretçi: 2.238.044 || Toplam Tıklanma: 52.320.110