ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 4855
Yazar:
BAŞBAKANDAN F KLAVYE TAMİMİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yayımladığı genelge ile kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye kullanılması talimatını verdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzası ile yayımlanan “F klavye” konulu genelge resmi Gazete’de yayımlandı.

Genelgede, “Ülkemizde bilgisayar ve internet kullanım oranlarında son yıllarda önemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgisayar giriş birimlerinden biri olan klavyeyi etkin kullanma ve hızlı yazma becerisi, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde bilgi üreten bireylerin gelişimine katkı sağlayan unsurlardan biridir. Günümüzde birçok ülke tarafından kendi dillerinin özelliklerine uygun çeşitli harf ve sembol yerleşim düzenine sahip klavyeler geliştirilmiş, ülkemizde de Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde başlatılan çalışmalar sonucunda, Türk dili ve alfabesinin özelliklerine uygun ve hızlı yazmaya elverişli bir tasarıma sahip bulunan F klavye düzeni oluşturulmuştur” denildi.

“BU GÜNDEN İTİBAREN ALINAN TÜM KLAVYELER F KLAVYE OLACAK”

Türkiye’de tüm kamu kurum ve kuruluşlarının 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye geçişin sağlanacağının belirtildiği Başbakan Erdoğan, “Yazım kolaylığı ve verimliliği bakımından F klavyenin getirdiği avantajlardan yararlanılması ve ülkemizde F klavye kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla, tüm kamu kurum ve kuruluşlarında, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan TS 2117 “Alfasayısal Türkçe Klavyelerin Temel Yerleşim Düzeni” standardına uygun F klavyeye kademeli olarak geçiş sağlanacaktır. Bu çerçevede; Kamu kurum ve kuruluşlarınca genelgenin yayımından itibaren, alım süreci başlatılmış olanlar dışında temin edilecek tüm bilgisayarların F klavyeli olması ve halen kullanımda olanların da 2017 yılı sonuna kadar F klavyeye dönüştürülmesi sağlanacaktır” ifadelerine yer verdi.

F klavyenin yaygınlaşması için kamu kurum ve kuruluşlarındaki personellerin eğitime alınması talimatınıda verildiği genelgede şu ifadeler aktarıldı; “Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavyeye geçiş sürecinde en önemli husus olan kamu personeline verilecek eğitime ait içerik Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilecektir. Bu eğitimin sağlanmasında uzaktan eğitim öncelikli olacaktır. Bu kapsamda kurulacak www.fklavye.gov.tr internet sitesinde eğitim içeriği kullanıma sunulacaktır. Eğitimin alınması, değerlendirilmesi ve belgelendirilmesi konusunda kamu kurum ve kuruluşlarına gerekli yönlendirme Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılacaktır. Vatandaşa doğrudan hizmet sunan veya iş sürecinde yoğun klavye kullanan personelin eğitimi öncelikli olarak tamamlanacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarında F klavye eğitiminin planlanması, uygulanması, takibi ve raporlanması konusunda sorumlu olacak birimler tespit edilerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirilecektir. Kamu kurum ve kuruluşları F klavyeye geçiş planlarını; kurumsal işleyişi aksatmayacak şekilde ve personelinin F klavye eğitim takvimini dikkate alarak kendileri oluşturacaktır. Ayrıca, bilgisayar kullanımının yoğun olduğu özel sektöre ait kamuya açık alanlarda (internet salonu vb. toplu kullanım sağlayıcıları) ve özel sektör kuruluşlarında F klavyenin teşvik edilerek yaygınlaştırılması sağlanacaktır.”

Haberin kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

MERAKLISINA NOT:

Q KLAVYENİN TARİHİ 1870'Lİ YILLARA DAYANIYOR

Klavyeden önce hüküm süren daktiloların ilk modelini 1868 yılında Christopher L. Sholes yaptı. Bu modelde harfler alfabetik olarak rakamlar ile birlikte 2 satır halinde bulunuyordu ve sadece büyük harflerle yazmak mümkündü. Ancak bu tasarımla ilgili çözülmesi gereken bir sorun vardı. Üzerinde harflerin bulunduğu çubuklar kağıdın üstüne çarptıktan sonra yerlerine yer çekiminin etkisiyle yavaşça dönüyorlardı bu da hızlı yazım yapılırken çubukların sıkışmasına neden oluyordu.

Shole bu sorunu çubukların hızla yerlerine dönmesini sağlayacak bir yay kullanmak yerine sık kullanılan harfleri klavye üzerinde uzak yerlere koyarak, sıkışma probleminin önüne geçecek bir yerleşim üreterek çözdü. İşte bugün klavyelerimizde bulunan harfleri 3 satıra dağıtan QWERTY yerleşimi; yani Q klavye, bu şekilde ortaya çıktı. Bu çözüm daktilo kullanıcılarını oldukça yavaşlatmasına rağmen sıkışma problemini büyük ölçüde gideriyordu.

F'DEN ÖNCE DE YÖNTEMLER DENENDİ ANCAK TUTMADI

Zaman içinde herhangi bir sorun yaşamayan ve QWERTY diziliminden daha hızlı yazmayı sağlayacak yerleşimler ortaya çıktıysa da QWERTY'nin yaygınlığı ve kullanılan milyonlarca daktilonun değiştirme maliyetinin yüksek olması nedeniyle bu alternatifler fazla rağbet görmemişlerdir. Bilgisayar çağına girildiğinde de yaygın standart olan QWERTY kullanılmaya devam edilmiştir.

F KLAVYENİN BABASI O SÜRECİ ANLATTI

F klavye düzeni 1943 yılından başlayarak yapılan çalışmaların sonucunda ve 20 Ekim 1955 tarihinde Türkçe yazmada çok daha kolaylık sağlamak için oluşturuldu. F klavyenin babası İhsan Yener, F klavye geliştirme sürecini şu sözlerle anlatıyordu:

''1946′dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart bir klavye geliştirilmesi için resmi makamlara yazılar yazdım... 'Bilimsel bir klavye yapın, sizin yaptığınızı kabul edelim' dediler. Yabancı uzmanların da bulunduğu bir komisyon kuruldu. Türkçe'de kullanılmakta olan tüm kelimelerin istatistiğini TDK'nın kılavuzundan yararlanarak çıkardık. 29934 kelime içinde hangi harften kaçar adet bulunduğunu tespit ettikten sonra, parmakların fiziksel güçleri ve hareket özelliklerini de esas alarak harfleri yerleştirdik. Ellerin kullanım yüzdesini de hesaba katarak yaptığımız klavyede sol el yaklaşık yüzde 49, sağ el de yüzde 51 oranında kullanılacak şekilde harfler yerleştirilmiştir. Türkçe'nin fonetik özelliğine uygunluk açısından sesli harfleri sol elde topladık... Gümrük kanunlarına 'bundan sonraki ithalat standart Türk klavyesine uygun olacak' diye bir madde kondu.''

F KLAVYEDE HARFLER EN UYGUN YERLERE YERLEŞTİRİLDİ

Yener, geliştirdikleri F klavyenin Q klavye ile farkını da şu sözlerle anlattı:

''Türkçeye en uygun klavye olan F klavye (pek çoğunun dediği gibi Ef klavye değil, harflerin Türkçe okunuş biçimine göre Fe klavye) uzun çalışmalardan sonra daktilolarda en kolay, en hızlı ve hatasız yazmak amacıyla üretilmişti.

Türkçe'de çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harflerin "F klavye"de kolay ulaşılabilecek yerlere yerleştirildiğini, Türkçe'deki harflerin kullanılma oranları, ünlü-ünsüz ses ilişkileri, hece ve söz yapısı, parmakların kuvvet, yetenek ve işleklikleri göz önünde bulundurularak üretilen 'F klavye' bu özellikleri bakımından Türkçe'ye uyduruk 'Q klavye'den çok uygundur.

Türkçe sözlerde çok sık kullanılan seslerin karşılığı olan harfler bu klavyede en kolay ulaşılabilecek yerlere serpiştirilmişti. Yaklaşık 30.000 Türkçe sözün ölçü alındığı bir değerlendirmede a harfi 26.323, e harfi 16.308, k harfi 13–542, i harfi 13.384, m harfi 11.263, l harfi 10.496, t harfi 9–669, r harfi 8.698 kez geçmekteydi. (Bunlar Türkçede en çok kullanılan harflerdir). Bu oran göz önünde bulundurularak söz konusu harfler, F klavyede en uygun yerlere yerleştirilmişti.

Q klavyede ise en çok kullanılan harfler tabir caizse klavyenin en ücra köşelerine dağıtılmış durumdadır. Buna karşılık, Türkçede 30.000 sözde sadece 125 defa geçen ve en az kullanılan harf olan j harfi, Q klavyede en uygun yere konulmuştur. F klavyede bu harfin yerinde Türkçede en fazla kullanılan ünsüz olan k harfi bulunmaktadır.''

http://www.ensonhaber.com/

Kaynağa ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
10-12-13
E mail: habervaktim.com
 
 
Yorumlar: 2
Cihat Erdem
Pardüs
Tarih : 19-12-13

Hocam üretilen yazılımı kullanıyor musunuz peki. Pardüs var niye kullanmıyorsun.

 
Mehmet COŞKUN
Asl-ı bırakıp fürû ile uğraşmak
Tarih : 16-12-13

Başbakanlık evvela aşağıdaki asıllar için tamim yayınlasın sonra da klavye ile uğraşsın. Microsoft, Oracle, IBM, Checkpoint, Cisco vs. gibi küresel şirketlerden ve her yıl milyarlarca TL'yi yurtdışına göndermekten bu ülkeyi kurtarır. Kamu kurum ve kuruluşları başta olmak üzere tüm Tükiyede; 1- Ulusal işletim sisteminin(kişisel/sunucu) ve ulusal metin düzenleme programının kullanımı, 2- Ulusal veritabanı sisteminin oluşturulması ve kullanımı, 3- Ulusal Uygulama ve web sunucusunun oluşturulması ve kullanımı, 4- Ulusal güvenlik duvarı'nın oluşturulması ve kullanımı, 5- Ulusal içerik, uygulama, e-posta filtreleme ile ips/ids sistemlerinin oluşturulması ve kullanımı, 6- Ulusal yönlendirici ve anahtar tasarımı ve kullanımı. Maddeleri çoğaltmak mümkün şüphesiz ki sadece devlet eliyle yukarıdakiler yapılmaz. Sistemin üç bacak üzerine kurulması gerekiyor. Devlet, Özel girişim, Üniversite. Misal: Silikon vadisi... "Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil İçindeki âlamı bir ben bir Allahım bilir" kabilinden...

 
BAŞBAKANDAN F KLAVYE TAMİMİ
Online Kişi: 15
Bu Gün: 26 || Bu Ay: 7.537 || Toplam Ziyaretçi: 2.239.695 || Toplam Tıklanma: 52.339.176