ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / MAÂRİF (Eğitimle İlgili Yazılar)
Okunma Sayısı: 2537
Yazar: Fatma Barbarosoğlu
AKADEMİSYENLİKTE YABANCI DİL TRAJEDİSİ

Yabancı dil sınavının içinde azala azala yaşamak

IE.K. akademisyen. 55 yaşında erkenden emekli oldu. Öğrencileri ve arkadaşları çok üzüldü. Yaşayarak öğrenenlerden ve dahi öğretenlerdendi. Tambur çalar, ebru yapar ve yaz tatillerinde metruk çeşmelerin, eski mezarların fotoğrafını çekerdi. Zevk ehli idi. Zamanı dinlene dinlene, dinleye dinleye yaşayanlardan. Ne var ki E.K Hoca yabancı dil sınavını bir türlü geçemediği için günden güne 'başarısız'lığını daha çok hisseder/hissettirilir oldu. Öğrencileri doçent olmuştu ama onun için doçentlik çok uzak bir hayal idi.

İngilizce sınavını arkadaşları bilerek değil 'teknik' olarak geçmişti; E.K. Hoca, teknik ile soruları cevaplama konusunda bir türlü başarıyı yakalayamadı.

Sonunda pes etti erkenden emekli oldu.

II

S.L. 32 yaşında. Kolej mezunu. İngilizcesi Türkiye şartlarında iyi kabul edilebilir bir düzeyde. Lakin Türkçesi oldukça sorunlu. Ancak bu 'sorun' onun ufkunu karartan bir özelliğe sahip değil. 'Sorunlu' Türkçesi ve 'mükemmel' İngilizcesi ile kariyer basamaklarını hızla çıkıyor. Ne Türkiye'ye ne de Osmanlı Medeniyeti'ne dair bir yakınlığından bahsetmek mümkün değil. Çalışma şekli bir tarihçiden ziyade bilgisayar programcısına benziyor.

III

Yabancı dil öğretimi için en çok para harcayan ülkelerin başında geliyoruz. Fakat harcanan onca vakit- nakit, bir kazanımla değil kayıp ile neticeleniyor. Çünkü yabancı dil öğretemeyen, öğrenemeyen ülkeler arasında başı çekiyoruz.

Ta en başında İngilizce bilmeyen öğretmenlerin elinde oyuncak oluyoruz. Bütün orta eğitim İngilizce dersleri Mr. ve Mrs. Brown'lar ile en ağır gramer soruları üzerinden kör düğüm olduğu için, ilerleyen yıllarda atılan her adım kör düğüme yeni bir ilave ile neticeleniyor.

Akademik kariyere katkı sunacak bir İngilizce öğrenilemiyor sınav geçme uğruna milyonlarca lira sağa sola dökülüyor. Dökülen paralar İngiltere ve ABD'nin düzenlemiş olduğu sınavlar üzerinden onların ekonomisine katkı sunuyor.

İngilizce yeterlilik sınavları üzerinden hâkimiyetini sürdüren bir sınav ekonomisi gerçeği içinde yol alıyoruz.

Evet, sınav ekonomisi!

YÖK son kararı ile IELTS sınavının akademik denkliğini kaldırarak, yabancı dil karmaşasında yeni bir yol haritası ortaya koydu.

Bu yol haritası ne anlama geliyor?

Çarşamba günü devam edeceğiz. Görüşlerinizi ve dahi hikâyelerinizi bekliyorum.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Fatma Barbarosoğlu
17-02-14
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 1
uğurlu
Niye Mükemmel Türkçe Aranmaz
Tarih : 18-02-14

Kariyerde niye mükemmel Türkçe aranmaz? Mükemmel Türkçe kadim değerlerimize kapı araladığından mı, haklı ve yerinde imtiyazı sağlayacağından korkulduğundan mı, çekindiklerinden mi, ürktüklerinden mi? 'Talebe' ve benzeri bin yıllık kadim ve müslümanın lisanı olma haletini kazanmış kelimelere kastedenler niye hiç ıstırap duymazlar, faciayı görmezler? Muhkem bir iradenin, sağ duyulu bir elin bu elim faciaya dur demesi gerekmez mi?

 
AKADEMİSYENLİKTE YABANCI DİL TRAJEDİSİ
Online Kişi: 25
Bu Gün: 417 || Bu Ay: 7.459 || Toplam Ziyaretçi: 2.239.533 || Toplam Tıklanma: 52.336.975