ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : / DERİN İRTİBATLAR
Okunma Sayısı: 3397
Yazar:
ASRIN CASUSU KİM PHILBY

Harold Adrian Russell Philby (1912-1988), sömürge Hindistan'da Ingiliz yönetici sınıflarından bir ailenin ferdi olarak doğmuş ve Ingiliz dış istihbarat servisi MI-6'da karşı istihbarat (co-unterespinage) servisinin operasyon dairesinin şefliğine dek yükselmiştir. Ayrıca Philby, Washington'da ingiliz ve Amerikan istihbarat servisleri arasındaki bağı yürüten en yüksek Ingiliz istihbarat subayı olarak görev yapmıştır. Philby, Rudyard Kipling'in romanındaki Ingiliz casusu çocuk Kim'in adını almış ve tüm dünyada Kim Philby olarak tanınmıştır. Buna karşın, asıl olarak MI-6'ya, ingiliz veya Amerikan istihbarat servislerine değil, kendini gizleyebilmiş inançlı bir komünist olarak Sovyet istihbarat servislerine çok değerli bilgiler vermiştir. Örneğin, Kim Philby'nin yardımı sonucu Balkanlarda, Arnavutluk'ta örgütlenen Kontras gücü, karşıdevrimci darbe açığa çıkartılmıştır.

Ingiliz Gizli Haberalma Teşkilatı (SIS), 1938 yılının sonuna doğru bir alt servis kurdu. Bu teşkilât, yabancıların eline geçen toprakları sabote edecekti. Bu bölümün ismi SOE (Special Ope-rations Executive) idi. Philby, SOE'de çalışmaya başladı. Ilk önce bir sabotaj okulunda eğitim gören Philby, 1941 yılı yazında karşı casusluk bölümünde çalışmaya başladı. Böylece, 1933'ten beri çizdiği rotayı aynen takip ederek istihbarat teşkilâtının kalbine doğru inmeye başlamıştı. Philby'yi önce Iberik Bölümü'nün başkanı yaptılar. Bir süre sonra Gizli Haberalma Teşkilatı'nda şef oldu. 1949 yılında Soğuk Savaş'ın zirvede olduğu bir dönemde Washington'daki Ingiliz Büyükelçiliği'ne tayin edildi. Burada CIA ile birlikte komünistlere karşı çalışacaktı. Bu esnada birçok teknolojik sırrı Ruslara gönderdi. Amerikan Atom Enerji Komisyonu'nda istediği gibi dolaşıyordu. Ancak bütün bilgilerinin Ruslar tarafından ele geçirildiğini fark eden ingilizler, Cambridge ağını zamanla ortaya çıkararak çökertmeyi başardılar. Philby, adına hatıra pulu bastıracak kadar değerliydi Ruslar için.

Dağılan SSCB'nin gizli servisi KGB'nin, 1930'Iu yıllarda hedef ülkelerin birinci sırasına oturttuğu Ingiltere'de "Cambridge Beşlisi" adı verilen ve hepsi de iyi ailelerden gelen beş gizli ajan kullandığı sonradan ortaya çıktı. Bunlardan biri de Philby idi. Philby -Sovyetler için çalışan Ingiliz ajanlarının en meşhuru olması bir yana- tüm zamanların en meşhur köstebek casusu olarak anılageldi. Hindistan'da doğmuş ve Cambridge'de eğitim görmüştü. Arkadaşları Guy Burgess, Donald Maclean ve Anthony Blunt'la birlikte komünist oldu ve Burgess tarafından 1940 yılında Ml6'ya alındı. 1963 yılına kadar da Sovyetler için çalıştı.

Işin ilginç tarafı Philby, CIA'in kuruluşu döneminde İngiltere temsilcisi olarak görev almıştı. Bir Sovyet casusu olduğu ancak 1963 yılında Moskova'ya kaçtığı zaman anlaşılabildi. Kim, Türkiye'de de çalışmıştı. Istanbul'daki Sovyet Başkonsoloslu-ğu'nda görevli Konstantin Volkov adlı diplomatın ingiltere'ye iltica için hazırlık yaptığını öğrenince uçağa atlayıp, işi bizzat üstlenmişti. Ustaca manevralarla Volkov'un açıklayacağı ve kendisinin de aralarında olduğu 'Casus Listesi'nin el değiştirmesini önledi. Sonuçta, Volkov'u Moskova'ya aldırıp işini bitirtti.

Aynı zamanda gazeteciydi. Kim Philby'nin görünürdeki görevi gazetecilik idi. Hatta Ürdün Kralı Hüseyin'le yakınlaşmasını ve onu kullanmasını Times'ın muhabiri olmasına borçludur. Bu ünlü casusun en renkli yanlarından biri başından geçen beş evliliktir. Deniz aşırı ilk görev yerinin Türkiye olması ise tesadüf değildir. Ingiltere adına çalışıyor görünüp Moskova'ya hizmet ediyordu. Meramını anlatacak kadar Türkçe ve iyi derecede Arapça biliyordu. Ölümü TASS ajansı tarafından küçük bir haber olarak duyuruldu. Ingilizler hiçbir zaman Philby'nin ihanetini unutmadılar. Istihbarat servislerinin yöneticisi konumundaki bir ismin onları nasıl sattığını devamlı olarak hatırladılar.

Hâlâ MI-5 ve diğer birimlerde görev alacaklara, onunla ilgili bilgiler verilmekte, uyarılar yapılmaktadır. Çünkü Philby, neredeyse ingiliz istihbarat servisi SIS'in başına geçiyordu. Ve serviste Sovyet masası şefliği yapıyordu. Kim Philby, yaşamının son dönemlerinde "ihanet etmek için" demişti, "insanın bir yere ait olması gerekir. Oysa ben hiçbir yere ait değilim."

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar:
01-03-14
E mail: http://caganturker.blogcu.com
 
 
Yorumlar: 1
Vahabzade
DÜZELTME
Tarih : 03-03-14

Bence asrın casusu Philby değil!?

 
ASRIN CASUSU KİM PHILBY
Online Kişi: 6
Bu Gün: 322 || Bu Ay: 10.569 || Toplam Ziyaretçi: 2.224.088 || Toplam Tıklanma: 52.196.654