ÂYET-İ KERÎME
Ey Peygamber! Dinlerine uymadıkça Yahudiler de Hrıstiyanlar da senden asla hoşnut olmayacaklardır.
Bakara, 120.
HADÎS-İ ŞERİF
Dünya tatlı ve caziptir. Allah sizi dünyada egemen kılacak ve nasıl davranacağınıza bakacaktır. Dünyadan ve kadınlardan sakının.
Müslim, Rikak, 99.
SÖZÜN ÖZÜ
Bir düşünce için ölümü göze almak, kendini feda ediş değil; hayatı anlamlandırmaktır.
İsmet Özel
Kategori : İKTİBAS / Muhtelif Mevzûlar, Yazarlar, Yazılar
Okunma Sayısı: 1864
Yazar: Kemal Öztürk
DOSTU DÜŞMANI YENİDEN TARİF EDELİM VE OYUN KURALIM

ÇOK ŞEHİT VERDİK AMA HALKI KAZANDIKReel politiği okuyalım, yeniden oyun kuralım

Biraz acı gerçekleri konuşacağız. Hepimizi şaşırtan ve değişen jeopolitiği yeniden yorumlayacağız. Kendimizi, müttefiklerimizi, dostlarımızı ve düşmanlarımızı yeniden tanıyacağız. Sonra kendimize güvenip, yeniden oyun kuracağız.

ABD
Bir tarafı Müslüman olan başkanı var diye, çok ümitlendik. Ortadoğu dramını bitirir diye çok yakınlaştık. Karar veremedi, beceremedi, politika üretemedi, tüm coğrafyadan çekildi ve kaos yarattı. 'En tehlikeli düşman' dediği İran'la dost oldu, 'en güçlü müttefik' dediği Türkiye'yi can düşmanı PYD ile bir tuttu. Rusya'nın Akdeniz'e girmesine ve savaşın eşiğine gelmemize göz yumdu. Suriye'de, PKK'ya özel bir devlet kurulmasını destekledi. Tarihinin en başarısız dönemi bize denk geldi. Amerika'nın acı gerçeğini görelim, yeniden tanımlayalım ve not edelim.

AB/NATO
Ukrayna krizini çözemedi, eline yüzüne bulaştırdı. Kırım onların yüzünden işgal oldu. Rusya yaralı bir ayıya döndü. Ortadoğu'yu, Rusya/İran'ın işgal etmesine göz yumdu. NATO'nun en güçlü üyesi Türkiye'yi bile koruyamayacağı anlaşıldı. En zor zamanımızda hava savunma sistemlerini çekti, düşmana cesaret verdi. Mülteci krizini bile çözemedi. Sınırlarında göçmenlerin ölmesine göz yumdu, onları vurmaktan, sınır dışı etmekten bahseden ırkçı bir kıtaya döndü. Türkiye'yi AB Üyesi yapmak bir yana, yaralı ayının parçalamasına bile ses çıkarmayacak pısırık bir birlik olduğunu gösterdi. AB/NATO'nun acı gerçeğini görelim, yeniden tanımlayalım ve not edelim.

Rusya
Ortak bakanlar kurulumuz varken, büyük ticaretimiz varken, birden düşman gibi gelip Akdeniz'e girdi. 400 bin insanın katiline sahip çıktı, bizi terk etti. Yapmadığı düşmanlık, tehdit kalmadı. 'Ayıdan dost olmaz' sözünü bize ezberletti. Yüzyılladır devam eden, klasik Rus düşmanlığı depreşti. Gözünü kırpmadan sivilleri, masumları öldürebileceğini bir kez daha gösterdi. Rusya'nın acı gerçeğini görelim, yeniden tanımlayalım, not edelim.

İran
Dünyanın boğmak için üzerine çullandığı anda, onu koruyan tek ülke Türkiye oldu. Bugün en büyük düşmanlığı o ülkeden gördük. İslam dünyasının 5 ülkesinde fiili savaşa girdi, binlerce insanın ölümüne ve mülteci konumuna düşmesine neden oldu. Rusya'yı Ortadoğu'nun içine çekti ve birlikte Müslüman kanı akıttı. 'En büyük şeytan' dediği ABD ve AB ile dost, tüm Sünni Müslüman ülkelerle düşman oldu. İran'ın acı gerçeğini görelim, yeniden tanımlayalım, not edelim.

İslam Dünyası
Hiçbir inisiyatif kullanamadı, siyaset üretemedi, kendi başına ayakta duramadı. İçinde taşıdığı mezhep, ırk, aşiret, cehalet tohumları en küçük krizde boy verdi. Müslümanın en büyük düşmanı, yine Müslüman oldu. Türkiye'den başka İslam birliği için uğraşan, ayrım yapmaksızın her mazluma kol kanat geren olmadı. Ne birlik olabildi, ne savaşları durdurabildi, ne de huzur bulabildi. İslam dünyasının acı gerçeğini görelim, yeniden tanımlayalım ve not edelim.

Türkiye'nin gücü
Gurur duyalım, bu dünyanın en vicdanlı, en dürüst ülkesiyiz. Mazlumların, Müslüman halkların limanıyız, en sevdiği ülkeyiz. Herkesin saygı duyduğu, güven duyduğu bir ülkeyiz. Ama bizim iyi niyetimizi, sağduyumuzu istismar ettiler, kazık attılar, kandırdılar. Bunu görelim, not edelim.

Gücümüz tüm hasımlarımızla baş etmeye yetmedi. Ordumuz, emniyetimiz, istihbaratımız kahraman ama eline yeterli silahı, teknolojiyi, gemiyi, füzeyi vermeden kahramanlık yetmedi.

Ekonomimiz çok şükür iyi ama tek başımıza ayakta durmamıza yetmedi. Enerjimiz, ham maddemiz, teknolojimiz hep dışarıdan, bağımlıyız, görelim, not edelim.

Yeniden oyun kuralım
Milli birliğimizi kuramadık. Ülke adı konulmamış bir savaş yaşarken, içeriden saldırılara uğradık. Tüm örgütler birleşip, kendi ülkesine, devletine, hükümetine hainlik yaptı. Bunlar bazılarının hiç umurunda olmadı, 'ülkeme, milletime sahip çıkayım' demedi.

Medyamız haklılığımızı dünyaya anlatamadı. Bir kısmı düşmana çalıştı, bir kısmı olayların farkına varmadı.

Bu acı gerçekleri görelim. Reel politiği yeniden okuyalım, not alalım. Canımız yansa da tartışalım, özeleştiri yapalım. Yediğimiz kazıkları, ihanetleri, aldatılmaları, arkadan vurmaları kanırta kanırta konuşalım.

Sonra oturalım ve yeniden oyun kuralım. Stratejiler üretelim. Aklımızı kullanalım, duygularımızı dizginleyelim. Bu coğrafyanın en büyük devleti olarak, en büyük gücü olarak, en eski ülkesi olarak yeniden düşünelim, oyun kuralım ve öyle sahaya çıkalım.

Yazının kaynağına ulaşmak için tıklayınız.

Yazar: Kemal Öztürk
16-02-16
E mail: yenisafak.com.tr
 
 
Yorumlar: 0
Bu yazı için henüz yorum yapılmamıştır.
DOSTU DÜŞMANI YENİDEN TARİF EDELİM VE OYUN KURALIM
Online Kişi: 12
Bu Gün: 33 || Bu Ay: 7.845 || Toplam Ziyaretçi: 2.240.313 || Toplam Tıklanma: 52.354.619